2021.09.05.
11:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi rákleves

Budaörsi rákleves

A budaörsi Hosszúréti-patak[i] forrása Torbágyon található és a Dunába ömlik[ii]. A patak 17 km hosszúságban gyűjti össze a vizet és sokféle növénynek és állatnak ad otthont. A Hosszúréti -patakban éltek folyami rákok is[iii], azonban a XIX. század közepén elterjedt rákpestis nagy pusztítást okozott közöttük. A maradék rákokat az emberek kiették a patakból, ezért ma már nincsenek a patakban rákok, csak a bevásárló központokban lehet vásárolni tengeri rákot.

Budaörsi lakosként szakácskodásom során igyekszem a helyi hagyományokat megőrizni[iv]. Így került sor a budaörsi rákleves elkészítésére barátaimnak. Kényszerű kompromisszumként tengeri rákból kell főzni ezt a levest, de a budaörsi sváb ételkészítés fontos elemeit megőrzőm: tejjel öntöm fel a dinsztelt alapot levesnek. (Minden sváb parasztudvarban volt legalább egy tehén, hogy ne kelljen máshoz menni a tejért!)

Szakácstani tanulmányiam során megismerkedtem az ázsiai konyhával is, és közülük a thait kedveltem meg a legjobban. A budapesti thai éttermekben a Tom yum levest[v] nagyon ízlett, így ez lett a budaörsi rákleves másik eszmei forrása.

Már készen voltam a bevásárló listával, amikor egy jelzést kaptam, hogy barátaink között glutén és laktóz érzékenyek vannak. Így a budaörsi rákleves módosított bevásárló listája a következő: vöröshagyma, sárgarépa, kápia paprika, friss paradicsom, gomba, gyömbér, kókusz olaj, Tom yum paszta, rák, citrom, kókusztej. (A Tom yum paszta minden ázsiai boltban kapható, a többi a nagyobb élelmiszerboltokban megvásárolható.)

Az elkészítés metódusa: az olajon megfuttatjuk a kockázott, lapocskákra vágott zöldségeket. Nem szétfőzzük, csupán kicsit puhítjuk őket, majd jöhet a 2 evőkanál paszta és a kókusztej (2 dl/fő). Só ízlés szerint. A rákoknak 3 perc főzés elegendő. Ha nincs elég leve a levesnek, akkor egy kevés vízzel hígítjuk. A citrommal savanyítjuk a levet. A leves tartalmasabbá tehető egy mellé tálalt lúdgége vagy csigatésztával. (Fejenként 1 evőkanál tészta elegendő… általában, kivéve egyeseket.)

Jó étvágyat!

Fotó: Országalbum Folyami rák



[ii] A Torbágyi-erdőben ered, táplálja a Törökbálinti-tavat, majd a XI. kerület és Budafok érintésével a Csepel-sziget északi részénél torkollik a Dunába.

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2021 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr9416680208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása