2012.05.14.
18:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi főzőverseny 2012 május 12.

Budaörsi paprikás-krumpli, Petőfi Sándor - Ady Endre utcai módra

Minden paprikás-krumpli hasonlít egymáshoz. A lényeg a krumpli (burgonya), zsír, hagyma és a pirospaprika. Mindezek az alapanyagok elengedhetetlenek, ha bárhol a világon paprikás-krumplit akarnak főzni. Ezután következnek a kiegészítések regionális – családi szokások szerint. Indíthatjuk a főzést füstölt szalonnával, befejezhetjük csipetkével – a szakács ízlése szerint.

Miben tér el a többi paprikás-krumplitól a Petőfi Sándor – Ady Endre utcai módra készült étel?

Először is a szakácsok személyében: a nagyszülőkkel együtt szakács négy unoka is. Másodszor a paprikás-krumpli leve tejből készül és nem vízzel. Egyébként a hagyományos recepthez igazodik.

Bevásárló lista 10 személyre: 3 kg krumpli, 0,5 kg hagyma, 0,2 zsír, 1 kg kolbász (amilyenre telik a pénztárcádból), 1 db paprika, 1 db paradicsom, pirospaprika, só, 1 liter tej.

Főzés: 10 literes lábasban felteszed a hagymát pirítani, majd az 1 db paprikát és paradicsomot. Lehúzva a tűzről beleteszed a pirospaprikát és gyorsan kevergeted, hogy meg ne égjen. A kolbászt, valamint hámozott és tetszés szerinti formára vágott krumplit beleteszed a lábosba, felengeded annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózod és lassan forralod. Ha már majdnem puha a krupli, akkor beleteszed a tejet és nagyon lassan forralod. Kóstolás után valószínűleg utána kell sózni, mert a tej édeskés ízűvé teszi az ételt. Erős paprika utólag és ízlés szerint!

Az étel jellege: egytálétel, amelynek hosszú leve van. Az étel színe: a piros teteje alatt fehér-rózsaszín lében fehér krumpli és barna-piros kolbászok kelletik magukat. Az étel származása: egy kereszteződésben született a budaörsi paprikás-krumpli: Egyik ágon a Viharsarokból származik, ahol a szegényparaszti (földművelő) és kubikus (földmunkás) világ a hagyományos magyaros alapanyagokat használta. Mai földrajzi területként a Körösök vidéke, Békés megye jelölhető meg. A másik ág a Mezőség (Fejér megye), a Székesfehérvár-Dunaújváros közötti területek, amelyek Mária Terézia óta sváb betelepítésekkel gyarapodtak, és a tejes, aludttejes habarásokat és a krumpli sokféle használatát tanította a meg a háziasszonyoknak, szakácsoknak.

 Készült egy videó is: https://www.youtube.com/watch?v=gjm0DC-Augo

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr294508362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása