2022.09.21.
12:56

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Próbaidőn az Orbán kormány

Már megszokhattunk, hogy a politikusok általában hazudnak. Különösen így van a Fidesz politikusokkal. Az Európai Parlament 74 %-ban megszavazta az EU támogatások csökkentését az Orbán kormány terhére, de döntési joggal nem rendelkezik, csak véleményét nyilváníthatta ki a Bizottság javaslatairól. A Bizottság javaslata arról szólt, hogy a támogatási alapokból háromban 65 %-kal csökkentség a kifizetéseket az Orbán kormány számára, amely összességében 30 %-os csökkentést eredményez 7 év alatt. Ez a javaslat azonban november 15-ig felfüggesztésre került; majd akkor lehet végleges javaslatnak tekinteni, ha az Orbán kormány addig eleget tesz 17 vállalt kötelezettségének.  Azonban a bizottságnak a javaslatát az EU tagországok állam- és kormányfőit (27) tömörítő Európa Tanács azt jóvágyja. (Lengyelország már bejelentette, hogy megtagadja a jóváhagyást.)

A nemzetközi helyzet fokozódik! Mit is döntött a döntési joggal rendelkező Európa Tanács? Még semmit nem döntött, amely később dönteni fog, amelyhez azonban egyhangúság kell, kivéve az érintett országot, amely nem szavazhat.

Az Európai Parlament és Bizottság csupán javaslattevő szervezet, így nem kötelező jogilag senkire a véleménye. Ezért a politikai vitában a véleményét minden érintett fél győztes álláspontnak tekinti, és a média, különösen az elfogult média saját politikai pénzelői szerint hirdetnek győztest a vitában.

Ha leszállunk azok szintjére, akik azt hírdetik, hogy a bonyolult problémák megoldására is van 3 szavas egyszerű válasz, azoknak azt mondom, hogy "Nem vontak el semmit!" az Orbán kormánytól Brüsszelben.

Azoknak, akik hosszabb mondatot is hajlandók megérteni, azoknak azt mondom, "Átmenetileg befagyasztotta Bizottság a pénzügyi támogatást az Orbán kormány számára, azonban valószínűsíthető, hogy november 15-e után a teljes támogatási összeg megnyílik, mert az Orbán kormány teljesíteni fogja a 17 pontban vállalt kötelezettségeit. A Bizottság felülvizsgált (új) javaslatát az Európa Tanács  (27 tagállam vezetője) jóváhagyja, és Orbán kihideti: Megint győztünk Brüsszel felett!"

Akármilyen is lesz a végső döntés az uniós támogatásról  a magyarországi társadalmi, gazdasági és politikai helyzet egyenlőre nem változik.

Az orbánista média minden nap triumfál, az ellenzéki sajtó magyarázgatja a bizonyítványát. A szavazók számára minden nap csökken a remény a változásra. A Fidesz szavazók megnyugszanak, mert továbbra is jön a pénz, az ellenzéki szavazókban csökken a remény a változásra.

Brüsszel szerint próbaidőn van az Orbán kormány november 15-ig. És az árnyék kormány szerint?

1 komment

Címkék: kampány demokrácia jóállam Diktatúra Demokratikus Koalíció Budaörsi Olvasókör 2022 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7117936626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodney_2 2022.09.22. 11:07:10

Azért jó ez az árnyékkormány játék, mert a miniszter lista ismeretében normális ember biztosan nem szavaz az ellenzékre.
süti beállítások módosítása