2023.05.20.
12:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi főzőverseny 2023 május 20 a Jókaiban

Budaörsi retro smurc

Budaörs 2023. május 20. szombat 15 óra Jókai Művelődési Ház.

Budaörsi Városvédő Egyesület és

a Budaörsi Olvasókör versenyműve

Az eredeti smurcot[i] 1990-ben főztük Budaörsön egy régi sváb recept alapján, amelyet most RETRO ételként készítünk el a főzőversenyre. Az étel alapjaiban ugyanaz, de kihagytuk az eredeti receptből a babot, és azt csirkés-zöldséges alaplével helyettesítettük.

Bevásárló lista 10 főre

1 egész tanyasi csirke és 12 db csirke alsó comb (a kapaszkodós)

2 kg vegyes leveszöldség

0,5 kg gomba

1,0 kg nokedli

0,6 kg vöröshagyma

1 liter alaplé

1 doboz tejföl

2 dl tej

só, bors, kurkuma, őrölt pirospaprika, paprikaolaj, paradicsomlé.

Metódus

Az egész csirkét szétbontjuk. Az aprólékból és a zöldségből alaplét főzünk. A főtt aprólékot más célra hasznosítjuk. A hagymát zsíron dinszteljük, kifehérítjük rajta az alsó combokat és a kockázott mellhúst. Felengedjük a paradicsomlével és alaplével. Fűszerezzünk. Amikor a hús már majdnem puha, akkor beletesszük a gombát és nokedlit. A tejfölt hőkiegyenlítéssel (kevés forró levessel külön edényben feloldva), simára keverve adjuk a smurchoz. Egytáléteként tálaljuk, amelyet paprikaolajjal díszítünk. Aki még kenyeret is szeretne a smuchoz, az kovászos parasztkenyeret is kaphat hozzá. Egy pohár fehér vagy vörös bor jót tesz után mindenkinek.

Kép Kiss Katalin, 2015. április 23. "Főzőverseny Budaörsön" korabeli csapata

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör Budaörsi Városvédő Egyesület Olvassunk! és Főzzünk! 2023 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr8918128694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása