Budaörsi retro smurc
Budaörs 2023. május 20. szombat 15 óra Jókai Művelődési Ház.
Budaörsi Városvédő Egyesület és
a Budaörsi Olvasókör versenyműve
Az eredeti smurcot[i] 1990-ben főztük Budaörsön egy régi sváb recept alapján, amelyet most RETRO ételként készítünk el a főzőversenyre. Az étel alapjaiban ugyanaz, de kihagytuk az eredeti receptből a babot, és azt csirkés-zöldséges alaplével helyettesítettük.
Bevásárló lista 10 főre
1 egész tanyasi csirke és 12 db csirke alsó comb (a kapaszkodós)
2 kg vegyes leveszöldség
0,5 kg gomba
1,0 kg nokedli
0,6 kg vöröshagyma
1 liter alaplé
1 doboz tejföl
2 dl tej
só, bors, kurkuma, őrölt pirospaprika, paprikaolaj, paradicsomlé.
Metódus
Az egész csirkét szétbontjuk. Az aprólékból és a zöldségből alaplét főzünk. A főtt aprólékot más célra hasznosítjuk. A hagymát zsíron dinszteljük, kifehérítjük rajta az alsó combokat és a kockázott mellhúst. Felengedjük a paradicsomlével és alaplével. Fűszerezzünk. Amikor a hús már majdnem puha, akkor beletesszük a gombát és nokedlit. A tejfölt hőkiegyenlítéssel (kevés forró levessel külön edényben feloldva), simára keverve adjuk a smurchoz. Egytáléteként tálaljuk, amelyet paprikaolajjal díszítünk. Aki még kenyeret is szeretne a smuchoz, az kovászos parasztkenyeret is kaphat hozzá. Egy pohár fehér vagy vörös bor jót tesz után mindenkinek.