2021.04.17.
14:21

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Roppanós zöldségek

Ropogós zöldségek

A magyar konyha hagyománya a zöldségek szétfőzése. Nevezhetjük úgy is, hogy ronggyá főzzük a zöldségeket a levesben, a főzelékekben, a köretekben. Más nemzeti konyhákban a zöldségek általában haraphatóak maradnak, az olaszok úgy nevezik, hogy al dente módra főzik a zöldségeket.

A levesekben a szétfőzött zöldségeket kiszedhetjük és felhasználhatjuk valamilyen szósz (mártás) zöldségalapjának, pl. vadast készíthetünk belőle. …és a levesbe friss zöldséget főzhetünk al dente. Másik lehetőség, hogy a túlfőzött zöldséget összekeverjük reszelt sajttal és az egészet betöltjük egy leves tésztába, amelyet megsütünk a sütőben valami hús vagy grillsajt mellé köretnek.

Azonban főételként frissen is készíthetünk ropogós zöldségeket. Ezt hagyományosan nyersen vagy  rántott zöldségként készítjük és előételként vagy snack-ként szolgáljuk fel a lisztbe-tojásba-prézlibe mártott zöldségeket és valamilyen mártogatóst adunk mellé.

Ropogós zöldséget süthetünk ebédre vagy vacsorára is. Az alapja padlizsán. Ennél is szakítsunk a hagyománnyal, és ne süssük tocsogós olajban, mert elegendő néhány csepp olivával meglocsolni vagy spriccelővel lefújni a padlizsánt. A padlizsán édestestvére a paradicsom, így a vastag szeletre vágott padlizsánhoz egy-egy fél koktélparadicsomot helyezzünk. Vastagra szeletelt almát is tehetünk a sütőedénybe és legfeljebb egy kevés reszelt sajttal szórhatjuk meg. A burgonyát hosszú szeletekre vágjuk és blansírozzuk (félig megfőzzük), majd jöhet rá az olivacseppentés és egész köménymaggal való megszórás. Forró sütőben 15-20 percid sütjük és max. 5 percig grillezzük, hogy szép piros-barna legyen a teteje, de nehogy odaégessük!

Ha valamilyen gyors kiegészítőt keresünk a ropogós sült zöldség mellé, akkor a bacont válasszuk. A sütőbe két alufólia réteg közé helyezzük a bacon szalonnákat, és 140 fok C-on 20 percig melegítjük. A bacont a sütőben hagyjuk lehűlni, majd a hűtőszekrényben kb. fél órát pihentetjük. Ezzel a módszerrel a bacon megőrzi eredeti fehér-világospiros színét, a zsír egy része kiolvad, és keményre (csontszerűre) szárad a bacon, amely roppanósan harapható lesz.

Jó étvágyat!

komment

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2021 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3516504140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása