2021.03.14.
09:52

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Húsvéti próbafőzés

Lencse zöldséggel és hússal (húsvéti előzetes)

Hagyományos magyaros étel a lencseleves, a főzelék, sőt újévkor kötelező lencsét enni pénzügyi okok miatt: egyrészt olcsó, másrészt hiedelem: az új esztendőben sok pénzünk lesz, ha lencsét eszünk!

A paraszti étrendben a lencse rántással készült és hétköznap legfeljebb zsírban sült hagymával, ünnepre sült szalonnával tetézték. Nagykaréj kenyeret ettek hozzá. Az úri asztalokon a megtűrt szegény rokon pozícióját tölthette be.

A fizikai munka (robot) mennyiségének a társadalmi csökkenésével – a babbal párhuzamosan – csökkent a lencse népszerűsége a magyar konyhában. Azonban új konstellációkban visszatér/t a magyar konyhába: elvesztette a rántással való sűrítés módját, és egy rövid indiai kirándulással – különösen a Fűszer szigetek környékén – zöldséges kiegészítéssel újból bekerül/t a magyar konyha repertoárjába.

Fontos állomása volt a lencse újjászületésének a vegetáriánus szokások elterjedése a magyar konyha ellenében, továbbá az indiai és távol-keleti konyha térnyerése a hazai tájakon.

Sokféle lencsét lehet már vásárolni a piacon és bevásárló központokban. A püréként szétolvadótól a főzés után is ropogósnak maradó fajtáig. 3-4 próbavásárlás és főzés után kiválaszthatjuk a szeretteink számára a legmegfelelőbbet. (Mindenesetre kockázatos a családot többször megetetni többféle lencsével, mert már a másodiknál megkaphatjuk: fújjjj!) De a korábbi tapasztalatok alapján felvértezve, továbbá, hogy 10-15 évig továbbra is a mi főztünket eszik: vágjunk bele bátran a lencsekísérletekbe!

Zöldséges lencse 10 főre (vagy 2 hétig esszük ketten)

0,5 kg lencse

0,2 kg sárgarépa

0,2 kg zeller

0,1 kg csipetke (tarhonya)

1 db paprika

1 db paradicsom

1 db vöröshagyma

1 kanál olaj

1 l füstölt hús alaplé/víz

Fűszerek, só

Metódus

Egy kevés olajon megpirítjuk a hagymát. Beletesszük a lencsét, a csipetkét és a kockázott zöldségeket. Annyi vizet (alaplevet) öntünk alá, hogy éppen ellepje. Lassan forraljuk. Ha kezd lesülni akkor a folyadékot pótoljuk. Sok fűszert keverünk bele: őrölt paprika, bors, kömény, só, babérlevél, majoránna (sok). A csipetke és a lencse is elnyeli a vizet, ezért ne hagyjuk magára hosszan az edényt, mert leéghet az étel. Háromszor megkóstoljuk, először a sóra, másodjára a fűszerezésre, végül az összhatásra. Az eredeti indiai recept szerint egy nagy kanál joghurtot tesznek mellé a tényérra.

Valamilyen köretet is adhatunk a zöldséges lencse mellé. Húsvéti próbafőzésben gondolkodva vegyünk számításba egy szép darab füstölt vörös húst. Mivel a zöldséges lencse Ázsiát tekinti eredetlegendájának, ezért a köret legyen magyaros: füstölt tarja, füstölt csülök, füstölt szűzpecsenye, comb vagy karaj.

Füstölt hús 0,8 – 1,0 kg 10 főre számolva a szükséges mennyiség.

Metódus

A húst egy nagy edényben, hideg vízben tegyük fel főni. Ha bőségesen ellepi a víz, akkor nem kell a fazekat strázsálni, mert annyi víz mindig lesz, hogy nem tud odaégni. Nagyon lassan forraljuk, az 1 kg húsra legalább 90 percet szánjunk rá. Akkor kész, amikor már majdnem szétomlik (beleszalad a villa). Fűszerezni nem kell, sózni nem kell. A megfőtt húst a saját levében hagyjuk kihűlni, ezért már előző este elkészíthetjük és az éjszakát nyugodt alvássál tölthetjük. Másnap reggel a húst alufóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben tartjuk, hogy a majdnem omlós hús újra „visszakeményedjen”, és így könnyen és szépen szeletelhető legyen.

Tálalás

A zöldséges lencsét mikróban melegítjük és gusztusosra formázva (pl. teásbögre segítségével) helyezzük a tányérokra. Az alufóliás húst egy nagy éles(!) kés segítségével 8 dkg-os szeletekben porciózzuk szét. (A hús megmaradt végét hűtőszekrény mélyére rejtjük, majd éjfélkor egy sör kíséretében felfaljuk!)

Jóétvágyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2021 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7516460636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása