2021.03.12.
11:38

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Húsos rétes sült padlizsánnal

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebédre már pénteken-szombaton készülni kell. A járvány-korlátozások még nem érintik az élelmiszer vásárlást, de azért jó dolog elkerülni a szombati tolongást a piacon és a bevásárló központokban.

Vasárnapra vendégünk nem lesz, de mégis szeretnék valami újdonságot készíteni kettőnknek. Két személyre főzni (keveset főzni) igen nehéz feladvány, de próbáljuk meg! Melyek legyenek a menü elvi tételei?

·         Alacsony zsírtartalmú hús

·         Sok zöldség

·         Kevés olaj a sütéshez

·         Sokféle fűszer

·         Kevés szénhidrát

·         Látványos megjelenés

A francia/angol konyhában szokásos a húsokat tésztaburokban sütni: pl. Wellington. Valamilyen török ételféleség a sült padlizsán, amelyet a Nagykörúton joghurttal locsolnak le. Még nem próbáltam darált marhahúst, zöldségekkel leveles tésztában sütni, és köretnek joghurtos sült padlizsán adni hozzá. Ez a menü pontosan megfelel az elvi tételeknek!

Bevásárló lista

0,4 kg darált marhahús

1 db nagyobb sárgarépa

2 db krumpli

1 kisebb zeller

2 rúd hűtött levelestészta

1 db közepes  padlizsán

1 db tojás a levelestészta megkenéséhez

Sokféle fűszer

1 pohár joghurt/kefir

Metódus

A darált marhát összekeverjük sóval, borssal, paprikával, majoránnával, a kockázott zöldségekkel és betöltjük a hűtött (kész) levelestésztákba. (A tepsi aljára teszek egy alufóliát, hogy könnyebb legyen elmosni.) A levelestésztát a saját sütőpapírja segítségével behajtom a két széle felől, de nem zárom be teljesen, hogy a meleg hatására egy kicsit szétnyílhasson. A tojással megkenem bőségesen. 180 fok C-ra előmelegített sütőben sütöm 10 percig. Ha nem sült meg még szép pirosra, akkor újabb 5-10 percet adok neki. A hússal töltött rétest hűlni hagyom, hogy a vágást jobban elviselje. Egy másik edényben a felkockázott padlizsánt megpirítom egy kevés olajon. Sózom és összekeverem a joghurttal/kefirrel. A húsos tésztát rézsutosan vágom (Julien[i]), mert úgy elegánsabb. A hússal töltött levelestészta hidegen is finom, a törökök a sült padlizsánt hidegen tálalják.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2021 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3116458702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása