Vasárnapi ebéd
Vasárnapi ebédre már pénteken-szombaton készülni kell. A járvány-korlátozások még nem érintik az élelmiszer vásárlást, de azért jó dolog elkerülni a szombati tolongást a piacon és a bevásárló központokban.
Vasárnapra vendégünk nem lesz, de mégis szeretnék valami újdonságot készíteni kettőnknek. Két személyre főzni (keveset főzni) igen nehéz feladvány, de próbáljuk meg! Melyek legyenek a menü elvi tételei?
· Alacsony zsírtartalmú hús
· Sok zöldség
· Kevés olaj a sütéshez
· Sokféle fűszer
· Kevés szénhidrát
· Látványos megjelenés
A francia/angol konyhában szokásos a húsokat tésztaburokban sütni: pl. Wellington. Valamilyen török ételféleség a sült padlizsán, amelyet a Nagykörúton joghurttal locsolnak le. Még nem próbáltam darált marhahúst, zöldségekkel leveles tésztában sütni, és köretnek joghurtos sült padlizsán adni hozzá. Ez a menü pontosan megfelel az elvi tételeknek!
Bevásárló lista
0,4 kg darált marhahús
1 db nagyobb sárgarépa
2 db krumpli
1 kisebb zeller
2 rúd hűtött levelestészta
1 db közepes padlizsán
1 db tojás a levelestészta megkenéséhez
Sokféle fűszer
1 pohár joghurt/kefir
Metódus
A darált marhát összekeverjük sóval, borssal, paprikával, majoránnával, a kockázott zöldségekkel és betöltjük a hűtött (kész) levelestésztákba. (A tepsi aljára teszek egy alufóliát, hogy könnyebb legyen elmosni.) A levelestésztát a saját sütőpapírja segítségével behajtom a két széle felől, de nem zárom be teljesen, hogy a meleg hatására egy kicsit szétnyílhasson. A tojással megkenem bőségesen. 180 fok C-ra előmelegített sütőben sütöm 10 percig. Ha nem sült meg még szép pirosra, akkor újabb 5-10 percet adok neki. A hússal töltött rétest hűlni hagyom, hogy a vágást jobban elviselje. Egy másik edényben a felkockázott padlizsánt megpirítom egy kevés olajon. Sózom és összekeverem a joghurttal/kefirrel. A húsos tésztát rézsutosan vágom (Julien[i]), mert úgy elegánsabb. A hússal töltött levelestészta hidegen is finom, a törökök a sült padlizsánt hidegen tálalják.
Jó étvágyat!