2021.02.21.
09:28

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Spenót burgonypüré fészekben

Spenót burgonypüré fészekben

A nagymamámtól tanultam spenótot termeszteni. Ötven évvel később Bálint gazda fb oldalán ugyanazokat a kerti bölcsességeket olvastam, mint amelyeket a nagymamán is elmondott. A spenótmagokat ősszel kell elvetni, a téli fagy ellen szalmával kell védeni. Februárban már ki kelnek a magokból az első vékony levelek, ekkor újabb védőréteget kell rászórni, majd áprilisban már szedhetjük is a megvastagodott leveleket! (Néha sóska is bekerült a spenót levelek közé, de azokat a gyerekek kiválogatták és nyersen megették.)

Természetesen ma már nem termesztek spenótot a nagymamán kertjében, de mivel nagyon szeretem az ebből készült főzeléket, ezért a piacon frisset vagy az üzletben fagyasztott spenótot vásárolok. A fagyasztott spenótnak több változatát árulják. A különbséget legjobban az ár mutatja: a legdrágább a bio leveles spenót, a legolcsóbb a spenót püré. (Az olcsóságnak az oka az, hogy a spenót levél szárát is hozzádarálják a levelekhez. A szárnak az íze ugyanolyan a levélé.)

A fagyasztott spenótot szobahőmérsékleten felengedjük, ezért előző este betesszük a hűtőszerény felső részébe vagy szobahőmérsékleten legalább 2 órát hagyjuk fölengedni.

Egy lábosban vajat olvasztunk, amely sok-sok apróra vágott fokhagymát pirítunk (1-2 perc), és tehetjük bele a spenótot. A nagymamám még zsíron készült rántással sűrítette és vízzel hígította a főzeléket. Az anyósom tejben áztatott zsemlével sűrítettem a főzeléket. Én már zabpehellyel sűrítem és tejszínnel hígítom, a lányom már natúr adja körítésnek a spenótot. A spenótot a legfinomabban a feleségem készíti, de hogy miképp ezt nem tudom, mert ki kell mennem a konyhából. Hiába, a feleségem jobban tudja (ezt is).

Főétellé is előléptethetjük a spenót főzeléket, főleg vegetáriánusok számára. Készítünk egy krumplipürét. (Aki nem szereti a krumplit, az burgonyapürét is készíthet.) A főtt krumplit összetörjük (kézzel vagy géppel), ízesítjük sóval, összekeverjük vajjal vagy tejjel. A lényeg az, hogy egy szilárd állagú pürét kapjunk, ne folyósat és ne betont. További fűszerként szercsendiót és petrezselymet használhatunk. (Ha kacsazsírral indítjuk a pürét, akkor lesz a legfinomabb!)

Elkészítjük a fészket a krumplipüréből egy mélytányér oldalára. A püré vastagsága ne legyen több egy ujjnál. Feltöltjük a fészket spenóttal. Gyönyörködünk a művünkben!

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör 2021 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1416434164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása