2020.12.26.
18:47

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Túl a karácsonyi traktán - kelbimbó

Könnyű kelbimbó - karácsony után

A karácsonyi húsok, halak, laktató töltöttkáposzták, negédes bejglik és habos torták után jöhet egy könnyebb ebéd és egy még könnyebb vacsora.

Még az ünnepi bevásárlás előtt sikerült szert tennünk kelbimbóra, egy egész zacskóval (25 dkg). A kelbimbó fontos alkotórésze lehet a frankfurti levesnek, amely egy könnyű egytálétel is lehet a karácsonyi trakta után. Azonban ügyeljünk arra, hogy a húselvonás tünetei ne üssenek ki rajtunk, ezért egy kevés virslit karikázzunk a levesbe.

A recept kapcsán az első konfliktus felüti a fejét, hogy kelbimbó vagy kelkáposzta? Sőt, ha tudományosan akarjuk megközelíteni a frankfurti leves alapanyagát, akkor úgy is feltehetjük a kérdést: A kelbimbó az kisméretű kelkáposzta?

A Wikipedia szerint: káposztafélék (Brassicaceae) a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjének egy családja.

Több konyhakerti (fejes káposztakelkáposztakaralábéretekkarfiolbrokkolibimbós kelkínai kelbordás kelleves kel), illetve takarmánynövény (takarmánykáposztatakarmányretek) mellett ebbe a családba tartozik a repce, számos gyógy- és fűszernövény (például a mustár, a torma, a kerti zsázsa) és több ismert gyom is.

Miután tudományosan megnyugtattuk magunkat, azután álljunk ki a kelbimbó és a kelkáposzta egyenjogúsága mellett!

A kelbimbó külső leveleit lehúzzuk, a torzsáját levágjuk, kettévágjuk (a nagyobbakat négyrét). Hagymát dinsztelünk olajon/zsíron, nem kell sárgára, elég üvegesre. Rátesszük a megtisztított és kockázott krumplit (jobb helyeken burgonyát, a határon túl kolompért, amelyet csicsókával is helyettesíthetünk). Kevés vízzel felöntjük, lassan forraljuk, majd jöhet bele a kelbimbó. Amikor a krumpli már puha, akkor a kelbimbó is megfőtt. Szeletelt zellerszárat, majd karikázott virslit teszünk bele. Zöldfűszerek garmadáját (petrezselyem, borsikafű, tárkony) tesszük a levesbe. Egy pohár tejfölt összekeverünk egy evőkanál liszttel – csomómentesre – és egy nagy kanál forró levessel tovább kevergetjük. A habarást a tűzről levett levesbe engedjük részletekben.

A még könnyebb kelbimbó ételt vacsorára készítjük: a szeletelt krumplit sós vízben megfőzzük, és a megfőtt burgonyát egy kisméretű tepsiben helyezzük át. A főzőlevet egy másik edénybe szűrjük, és ugyanebben a lében abáljuk (kicsit megfőzzük) a kelbimbókat. Sajtot reszelünk. Az előkészített három réteget összerakjuk: krumpli, sajt, kelbimbó. A tepsit feltöltjük joghurt-főzővíz keverékkel. A tetejére hintünk vastagon zsemlemorzsát/korpát/darát/zabpelyhet, majd újabb reszeltsajt réteggel fejezzük be a rétegezést. A tepsit 180 fok C -on sütjük 20 percig és 5 percig grillezzük. (Ha nincs grill funkciónk, akkor a legfelsőbb sütővason 5 percig 250 fok C-on pirítjuk.)

A tepsiben levő ételt hűtjük a szabad levegőn. Amikor már a tepsit kézzel is meg tudjuk fogni, akkor egy éles késsel – elegáns – kockákra vágjuk, és egy tortaszedő kanállal tányérokra helyezzük. Ha időközben a rakott kelbimbó kihűlt (pl. aludtunk egyet), akkor a mikróban max. 1 perci melegítjük vékony tejföl réteg alatt. (Gurmanok darált csili paprikát szórhatnak a meleg ételre.)

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr6016358204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása