2019.08.11.
16:49

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Vasárnapi ebéd: báránygerinc

Budaörsi báránygerinc

Báránygerincet venni nem olcsó mulatság, én is ünnepre szántam. Azonban a nagy bevásárlóközpont nagy hűtőszekrényében szembejött velem egy 50%-kal olcsóbb gerinc! Sőt, gusztusosan megtisztítva, a bordák fogpiszkálóként álltak ki a húsból, ahogy a fényképen is láthatjuk. Nos, ilyen körülmények között a vasárnapi ebédre már elfogadható volt a 0,50 kg súlyú hús és csont. Ritkán sütök báránygerincet, így azonnal a szakács tanáromhoz fordultam konzultációért. A bárányhús elsődleges jellemzője, hogy puha hús, amely rövidebb idő alatt és alacsonyabb hőmérsékleten készíthető el, mint a malac, borjú. Másik jellemzője, hogy nagyon jól veszi fel a fűszerek ízét, így nem kell erősen fűszerezni. Az alkalmazkodó képességét a zöldségekkel nagyon jól kihasználhatjuk (paprika, paradicsom, alma), és nem szükséges hagyma, csípős paprika, bors. Ajánlható az olaj-vaj duett a sütéshez, amelyet egy kevés vízzel is hígíthatunk. Az erős hőhatást azzal csillapíthatjuk a húson, hogy beborítjuk vékonyra szeletelt burgonyával, amelyből azonban lógjanak ki a fogpiszkálók, amelyek sötétre-barnára is pörkölődhetnek.

A saláta egyszerre pótolja a savanyúságot és a köretet. 2 személyre nagyon nehéz salátát készíteni úgy, hogy a piacon bevásárolunk. A piacon nem lehet ¼ salátát venni, egy fél sárgarépát és 1/10 káposztát. Így – bár fajlagosan drága – vásároljunk előkészített és max. 0,25 kg kevert friss salátát, amelyre otthon csak dresszinget kell készíteni.

Bevásárlólista 2 személyre

0,4-0,6 kg báránygerinc

1 db paprika (kápia, tv)

1 db paradicsom (nagy és édes)

1 db alma (zöld vagy savanyúbb ízű)

1-2 db nagyobb burgonya

3 evőkanál oliva olaj

0,05 kg vaj

0,3 l víz

Metódus (Miért Budaörsi báránygerinc? Itt főztem először!)

Egy sütőedényben elhelyezzük a csontokkal felfelé a húst. Alá öntjük az olaj-vaj keveréket és felszeleteljük a zöldségeket, majd alá – köré helyezzük a húsnak. Enyhe sózás mellett kevés zöldfűszert használunk (rozmaring, bazsalikom). A szeletelt burgonyát a hús-zöldség tetejére helyezzük és ezt is megsózzuk. Egy pohár vízzel fejezzük be az előkészítést. 200-220 fok C-on sütjük 40 percig. Tálalás előtt 30 percig pihentetjük benn a sütőben, hogy a hús visszaszívhassa magába a sütés hatására belőle kikerült folyadékot. Ha nincs türelmünk kivárni a pihentetési időt, akkor hirtelen felfaljuk.

A saláta dresszinget oliva (tökmag) olajból, szárított zöldfűszerből (rozmaring vagy bazsalikom) és finom ecetből (gyümölcs vagy balzsam) készítjük. Az öntetet csak a tálalás előtt öntjük a salátára. A salátát díszíthetjük apró paradicsomokkal is. (Ha nagy a paradicsom, akkor felkockázzuk.)

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2019 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3615005070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása