Zöldséggel sült hús
A bevásárló lista egyszerű két személyre: 20 dkg (2 szelet) hús, 50 dkg vegyes (leves) zöldség, kacsazsír, só, bors, őrölt pirospaprika. Egy kispohár víz a csapról.
A húson nem kell sokat töprengeni: ha grillesre akarjuk sütni, akkor tarja, ha világosra, akkor csirkemell. A vegyes zöldség sem bonyolult: sárgarépa, paszternák, szeletelt káposzta, vöröshagyma, zeller vagy a zöldje, paradicsom és szeletelt krumpli.
A hússal kezdjük: nylonzacskó alatt klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és kevés liszttel meghintjük. Forró zsiradékba helyezzük (zsír, olaj vagy vaj, lehet kókuszzsír is.) 2-2 percig sütjük oldalanként, majd lecsökkentjük a hőmérsékletet, és lábosba (serpenyőbe) tesszük a fele aprókockákra vágott zöldséget. Felöntjük egy pohár (2 dl) vízzel/alaplével/fehérborral, majd beletesszük a hasábra vágott zöldségeket. Fedővel letakarjuk és lassan gyöngyöztetjük 20 percig.
Levesszük a fedőt, majd elpárologtatjuk a fölösleges folyadékot, magyarul zsírjára sütjük. Az apróra vágott zöldség elomlik, a hasábban maradt zöldségek haraphatóak maradnak. Utóízesítésnél csilipehellyel, borssal és fokhagymaporral kiegészíthetjük. Találásnál egy nagy kanál joghurttal enyhíthetjük a markáns ízeket. Kenyeret csak kérésre adunk mellé.