2019.07.13.
19:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi töltött tök

 A friss és kisméretű tökök optimális időszaka a nyár közepe. Egy négytagú családnak/társaságnak elegendő egy db kisméretű tököt vásárolni a piacon. Ha darált hússal akarjuk megtölteni, akkor 30 dkg elegendő, én kevert marha-sertést vettem, de kiváló a csirke-pulyka is. A húst helyettesíthetjük gombával, lecsóval. Ajánlom a töltött tök tetejére egy-egy vastag szelet kemény, félzsíros sajtot is beszerezni.

A vásárlás helyszíne korfüggő: a nyugdíjasoknak a piacot ajánlom, mert sétálni és beszélgetni is lehet. Az elfoglalt dolgozók a munkahelytől függően tudnak csak vásárolni, ebédidőben vagy munka után kapkodva.

Azért kezdjük a töltelékkel az elkészítést, mert egy negyed-fél órát az összekeverés után pihentetjük: legyen egységes az állaga, ne morzsolódós. A töltelék összetevőinél és fűszereinél engedjük szabadon szárnyalni a fantáziánkat, ameddig a családtagok ízlése engedi: darált hús, tojás, kenyérmorzsa/pirított zsemlekocka/zabpehely/pászka, stb. pirospaprika, só, petrezselyem, borsikafű, kapor. Ugyan így járunk el a húsmentes töltelék esetén. Eljutottunk egy elvi kérdésig: olvasztott vajjal vagy kacsa zsírral tegyük omlóssá a tölteléket? Mindenki maga megválaszolhatja ezt a kérdést, sőt, a nagymamára, mint ikonikus főzőmesterre hivatkozva meg is tagadhatjuk a zsiradék használatát, és megesküdhetünk a szívbarát margarin használatára. A vegák növényi eredetű zsiradékot használjanak. Az elkészült tölteléket hideg helyen pihentetjük. Ha erre nincs idő, akkor kijelenthetjük: nem is szabad pihentetni!

Egy éles késsel hosszában kettéhasítjuk a tököt, majd kiszedjük a belsejét. A puha belső (magok és szálak) a szokásainktól függően használhatók: a kukában landolnak, vagy összeaprítva a töltelék többi részével együtt hasznosítható. A tök belsejét megsózzuk és zöldfűszerrel erősen meghintjük. Az a legfinomabb zöldfűszer, amelyet magunk nevelgettünk az ablakok között vagy az erkélyen!

A töltelékkel feltöltjük a csónak alakúra mélyített tökfeleket. Lehetőleg hézagmentesre töltsük fel a félhengereket, hogy a később következő sajtós borítás dekoratív lehessen. Ha több a töltelék, mint a tökcsónak, akkor a tegnapi kenyérből a belét kimarkoljuk, és a kenyérhéj hengerbe töltjük a maradék tölteléket.

Alufóliát vagy zsírpapírt terítünk a sütőlapra/edény aljára, amelyet vékonyan kikenünk valamilyen zsiradékkal. Beletesszük a féltököket, és egy-egy kenyér héjjal oldalról megtámasztjuk őket, hogy ne boruljanak fel a sütőbe való be és ki tevéskor, illetőleg a sajtozásnál. 20 percig sütjük 150 fok C-on a tepsit, majd a félujjnyi vastagra vágott sajtszeletekkel beborítjuk.

(Gondoljunk arra is, ha valamelyik sajtszelet – ismeretlen okból – lecsúszik a helyéről, akkor a vendégek távozása vagy a családtagok nyugvása után, milyen pompás lesz a keményre sült sajtszeletek egyéni elfogyasztása a konyha magányában!)

A sajtszeletek elhelyezése után a sütő hőfokot 200 fok C-ra emeljünk és újabb 5 percig sütjük a félhengereket.

Ha a 4 tagúra tervezett étkezés előtt 5 perccel váratlan rokoni látogatásnak vagy kisebb váratlan vendég érkezésnek leszünk áldozatai (a váratlan vendéget előre jelezte, hogy a könyökünket beütöttük a kredencbe, és nem fogtuk meg a sajgó karrészletet), akkor egy előfőzött gyorsrizzsel bővítjük a sült tököt és magunk egy titkos vajas kenyérrel vigasztalódunk az étkezés után – hivatkozva arra, hogy már tegnap elcsaptunk a hasunkat valamivel.

Mitől budaörsi az étel? Minden budaörsi (sváb) ételben tejtermék van: tej, joghurt, író, kefir, tejföl. Jelen esetben a tejtermék a vaj!

Jóétvágyat kívánok!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2019 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7114945308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása