2024.01.20.
13:05

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Borscs kocsonya

Borscs kocsonya

Készítsünk egy borscs leves? Igen! Magyarán cékla levest. Azonban most nem az ukrán változatot, hanem a budaörsi alternatívát. Veszünk a piacon két kisfej céklát. (Azért kisfejeket, mert a kicsiknek erősebb a színe a nagyoknak.) Bal kezünkre nylon kesztyűt húzunk, meghámozzuk a céklákat, majd vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépa követi a cékla sorsát. Az ismerős hentesnél vásárolt csirkemell csontokból (kevés vízzel) erős levest főzünk (só, bors). A megfőtt csontokról lefejtjük a rajta maradt húscsíkokat. A csontot a szomszéd kutyának félretesszük. A csontlevesbe beletesszük a céklát és a répát. Fűszerezzük, majd mikor megpuhultak, akkor jöhetnek bele a húscsíkok. A kihűlt levesbe  2 deciliterenként 2 db aszpiklapot (vagy zselatint) számolva beáztatjuk 10 percre a kocsonyásító anyagot. Lassan melegítjük (nem forraljuk!), majd hűvös helyen 4-5 órát pihentetjük. A kocsonya szépen összeáll! Ha mégsem, akkor 3 aszpiklappal újra melegítjük. A megdermedt kocsonyát cikkekre vágva tálaljuk a nagyobb jénaiból kistányérra. Citrommal vagy tormával fogyasztjuk, nagyon éheseknek egy szelet rozskenyeret adhatunk hozzá. Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör 2024 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7318307413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása