Kiss Katalin: Almáspitegolyó
Hozzávalók:
1 kg alma
1 kg darált keksz
12 dkg cukor
1 kezeletlen héjú citrom
1 tasak szegfűszeg
1 tasak fahéj
1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
2 kisüveg rumaroma
Elkészítés:
Almát meghámozzuk, nagylukú reszelőn lereszeljük.
A kezeletlen citromhéját vékonyan lehámozzuk, apróra tépkedjük, almába tesszük.
Belefacsarjuk az almába a citromlevét, ha nem elég savanyú, kevés citromsavat is tehetünk bele.
A fűszerek felét az almába keverjük.
Az almát megpároljuk, hagyjuk kihűlni.
Cukrot, rumaromát almába tesszük.
70 dkg darált kekszet fokozatosan belekeverünk az almába.
Kézzel összedolgozzuk, közben kóstoljuk meg, nyugodtan tegyünk még bele fűszereket.
Kis golyókat formáljunk a masszából, hengergessük meg a félretett kekszporban.
Ne ijedjünk meg, hogy a keksz íze dominál, másnapra összeérnek íz ízek, sokkal finomabb lesz.
Az adagoláshoz használhatunk fagylaltadagolót, könnyíti a munkát,
A kész golyókat apró papírkapszlikba tehetjük.
Jó étvégyat!