Születésnapra olyan ételeket kell készíteni, amely az ünnepelt kedvenceiből állítunk össze. Az ünnepi ételnél csak második szempont, hogy a pénztárcánkat mekkorára kell kinyitni, mert az elsődleges az, hogy ünnepelt szája íze szerint készüljön. Természetesen nem mondunk le arról, hogy egészséges ételt készítsünk. A legegyszerűbb, ha az adott kedvenc étel mennyiségét korlátozzuk. Vegyük például a sült krumplit! A szülinapos képes végig a tűzhely mellett állni és a frissen kisült krumpliszeleteket folyamatosan felfalni? Akkor legyen az ünnepi tálon sült krumpli, de ne olajban/zsírban süssük, hanem a sütőpapírra kiterített – előre vízben puhára főzött - burgonyaszeleteket éppen csak megspricceljük olajjal, és a sütőben, magas hőmérsékleten megsütjük/grillezzük.
A fehérjének fontos és finom forrása a gomba. Fehér vagy barna champion gombát megmossuk, a törzsét elválasztjuk a kalapjától. Egy kevés vajon a kalapot megpirítjuk, úgy, hogy a leve a kalapon belül maradjon. Feltöltjük krémsajttal/körözöttel és a sültkrumpli szeletek mellé helyezzük. Húsnak a szűzpecsenyét ajánlom vagy a csirkemellet. Forró olajban körbesütjük a húsokat, majd egy kevés alaplét/vizet aláöntve megpároljuk. Felszeleteljük csinos karikákra/csíkokra a húsokat, és elvegyítjük a tálcán már várakozó krumplival, gombával. A hús kisült zsírjában nagy darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, zeller, félbevágott paradicsomok, stb.) pirítunk. A tél közeledtét sülthurka-kolbásszal jelezhetjük.
A képen látható ünnepi egyveleget a saját fantáziánk és pénztárcánk szerint bővíthetjük. A sütőben 50 fok C-on melegen tarhatjuk a születésnapra érkezőknek, de ha az ünnepelt már jelen van, akkor a kezdődjön a lakoma! A későn jövők majd abból kapnak, ami megmaradt!
Pukkanjon a pezsgő! Jó étvágyat!