2020.10.16.
16:07

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Születésnapra

 

Születésnapra olyan ételeket kell készíteni, amely az ünnepelt kedvenceiből állítunk össze. Az ünnepi ételnél csak második szempont, hogy a pénztárcánkat mekkorára kell kinyitni, mert az elsődleges az, hogy ünnepelt szája íze szerint készüljön. Természetesen nem mondunk le arról, hogy egészséges ételt készítsünk. A legegyszerűbb, ha az adott kedvenc étel mennyiségét korlátozzuk. Vegyük például a sült krumplit! A szülinapos képes végig a tűzhely mellett állni és a frissen kisült krumpliszeleteket folyamatosan felfalni? Akkor legyen az ünnepi tálon sült krumpli, de ne olajban/zsírban süssük, hanem a sütőpapírra kiterített – előre vízben puhára főzött - burgonyaszeleteket éppen csak megspricceljük olajjal, és a sütőben, magas hőmérsékleten megsütjük/grillezzük.

A fehérjének fontos és finom forrása a gomba. Fehér vagy barna champion gombát megmossuk, a törzsét elválasztjuk a kalapjától. Egy kevés vajon a kalapot megpirítjuk, úgy, hogy a leve a kalapon belül maradjon. Feltöltjük krémsajttal/körözöttel és a sültkrumpli szeletek mellé helyezzük. Húsnak a szűzpecsenyét ajánlom vagy a csirkemellet. Forró olajban körbesütjük a húsokat, majd egy kevés alaplét/vizet aláöntve megpároljuk. Felszeleteljük csinos karikákra/csíkokra a húsokat, és elvegyítjük a tálcán már várakozó  krumplival, gombával. A hús kisült zsírjában nagy darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, zeller, félbevágott paradicsomok, stb.) pirítunk. A tél közeledtét sülthurka-kolbásszal jelezhetjük.

A képen látható ünnepi egyveleget a saját fantáziánk és pénztárcánk szerint bővíthetjük. A sütőben 50 fok C-on melegen tarhatjuk a születésnapra érkezőknek, de ha az ünnepelt már jelen van, akkor a kezdődjön a lakoma! A későn jövők majd abból kapnak, ami megmaradt!

Pukkanjon a pezsgő! Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs Ünnepek szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr2116241416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása