2020.08.03.
09:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Paradicsom termesztése cserépben

Paradicsom és barátai

Az elsőre mindenki emlékszik. Az első paradicsom-emlékem a Kőrös-parti kertből, a Sócó-zugból származik, ahol a nagymamám paradicsomot nevelt. (A nagypapám szilvapálinkát.) Az emlékem szerint rekkenő nyári nap volt. A környékbeli gyerekekkel közösen fürödtünk a folyóban, és éhesen és szomjasan indultunk hazafelé. Az út a paradicsom-sorok mellett vezetett el. A már kövérre hízott paradicsomok kilógtak a zöld levelek közül, és természetesen mindenki megkívánta, és szedtünk belőle.

Amikor hozzáérsz a paradicsom leveléhez, szárához, akkor máshoz nem hasonlító illat csapja meg az orrod. Fűszeres-zöld illat, amely különbözik a paradicsom ízétől. Ezt az illatot csak az érezheti, aki maga termel (legalább egy cserép) paradicsomot, mert a boltban kapható paradicsom körül már nem érezni ezt a kellemes illatot.

A naptól áthevült paradicsomba beleharapni egy élmény: a kemény piros húsból fröccsen ki a lé és folyik végig a hasadon! (Mivel fürödni voltunk, így nem volt ruha-probléma.) A paradicsom hús harapható-rágható, de mégis puha, a lé édes és savanyú egyszerre.

Paraszt paradicsomot[i] ettünk, és a paradicsomi emlékek között őrzöm az élményt magamban.

Sokféle paradicsom létezik, amelyekkel az életem során megismerkedtem. A Lucullus a befőzésre legalkalmasabb[ii], erkélyen való nevelésre a folytontermő. Szilva és körte alakú paradicsomok is vannak, amelyek inkább divatcikkek, mint élvezetes ennivalók.

A paradicsom barátai közül a bazsalikomot, a lilahagymát és a csilipaprikát emelem ki.

A bazsalikomot is termeszthetjük az erkélyen és már nem is kell vásárolni a piacon. A paradicsomot egy kevés vízben megfőzzük, forrón turmixoljuk a fele bazsalikommal. Sózzuk, borsozzuk. A kihűlt szószra rátépkedjük a maradék bazsalikomot. Egy szelet hús mellé szósznak, nyers zöldségek mellé mártogatósnak tálalhatjuk.

A lilahagymát felkarikázzuk, összekeverjük a szeletelt paradicsommal. Egyhe ecetet összekeverünk egy kevés olivaolajjal, megsózzuk és előételként vagy salátaként szervirozhatjuk.

A ledaráljuk a paradicsomot, összekeverjük az apróra vágott csilipaprikával, amelyet az erkélyen növesztettünk. A csilis paradicsompürét ízesítőnek levesekbe, zöldséges ételekbe keverjük. A fogyasztókat előre figyelmeztetjük: ez csípős!

komment

Címkék: videó Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3916101814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása