2020.04.03.
14:29

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zártkörű húsvét

Zártkörű húsvét

A kijárási korlátozások április 11-éig, szombatig, vannak érvényben. Még nem tudni (április 3-án), hogy lesz-e hosszabbítás, és azt követően tizenegyesek. A 65 éven felüliek már nagyon belejöttek az otthonlétbe, és a fiatalok megszokták, hogy digitálisan értekeznek a szülőkkel, nagyszülőkkel, úgyhogy valószínűleg hosszabbítás nélkül is az internetté, a mobilé lesz az családi érintkezés fő eszköze.

Hogyan készüljünk fel a hagyományos családi, rokoni – virtuális - közös étkezésre, és a húsvét hétfői baráti locsolásra?

Még több mint egy hetünk van húsvétig, ezért minden nap főzzünk valamit, amit a hétközben mi magunk elfogyasztunk, és a fotókat, esetleg videókat az ünnepi találkozóra koncentrálva egyszerre küldjük el a családi, rokoni, baráti meghívottaknak. Az elküldött fényképet, videót esetleg kiegészíthetjük egy élő mobil hívással, amely alkalommal kellemes húsvéti ünnepeket is kívánhatunk egyenes adásban az érintetteknek.

Nagypénteken böjtös ételt készítsünk.

·         Spenótfőzelék bundás zsömlével: a mirelit spenótot előző este kivesszük a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten kiengedjük. Egy lábosban fele olajat és fele vajat melegítünk, és az összetört fokhagymát (fokhagymaport) egy percre dinszteljük. Jöhet bele a spenót, majd zabpehellyel sűrítjük, és tejszínnel felengedjük. A tejszínt ki kell forralni (habos legyen!), majd sózzuk. Pihentetjük, hogy lássuk mennyire sűrűsödött be. Ha leves állagú, akkor tovább sűrítjük, hogyha betonos, akkor tejjel lazítjuk. A szikkadt zsömléket félbevágjuk, tejjel higított, sózott és felvert tojásban úsztatjuk. Közepesen meleg olajban aranysárgára sütjük (nyitott ablak mellett).

·         Rántott hal: mirelit panírozott halat vásárolunk. Felengedés nélkül, a doboz leírt módon megsütjük. Csak olyan mirelit halat vegyünk, amelyen olvashatóan, magyar nyelvű sütési útmutató van!

Szombaton már véget ért a böjt, ezért a család kedvencét készítsük.

·         Paprikás csirke nokedlivel: filézett csirkecombot vagy mellehúsát kockázunk. Apróra vágott hagymát dinsztelünk, amelyet őrölt pirospaprikával meghintünk, és gyorsan belekeverjük a kockázott húst. Addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik és felöntjük egy kis vízzel. Megpuhítjuk fűszerezzük. Tejföllel összekevert liszttel sűrítjük. A hűtőpultból vásárolt friss nokedli lobogó vízbe öntjük, és amikor feljön a felszínre, akkor leszűrjük. Kevés olajjal akadályozzuk meg, hogy összeragadjon. Uborkasaláta illik hozzá, vagy amit a család szeret.

Vasárnap a sonka ünnepe.

·         A füstölt sonkát bő hideg vízben feltesszük főni (és hozzáteszünk fejenként 2 db tojást). Egy kg sonkára 1 óra főzési időt számítunk, és egy villával beleszúrva ellenőrizzük, hogy puha-e. A főzővízben hagyjuk kihűlni a sonkát. A főző víz egy részében sárgarépát, zellert, paszternákot, almát puhítunk. A sonka mellé kiváló köret lesz, akár egészben, akár egy botmixerrel mártássá keverve. Köretnek a család kedvencét szolgáljuk fel.

Hétfő délelőtt a baráti locsolások, látogatások időszaka

·         Hideg sonka, vékonyra szeletelve, főtt tojás cikkekre vágva, piros retek, újhagyma, frissen részelt torma (önmagában), paradicsom, paprika, sárgarépa. Sós kalács vagy húsvéti kalács vékonyra szeletelve, megpirítva Frissen facsart narancslé – télbúcsúztatónak.

Fotó: Kiss Katalin

 

 

 

 

 

 

Fo

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs Ünnepek szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr6815587562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása