2020.04.01.
14:36

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Töltött csirkecomb

Töltött csirkecomb - nagy családnak főzünk.

Az egész csirkecomb a legolcsóbb nemes csirkehús, kb. 5-600 Ft egy kg. Egy ebédre vagy vacsorára egy főre elég egyet számításba venni, bárha egy családtagunk nagyon étkes, akkor sem kell kettőnél többet számítani. Egy egész csirkecomb súlya kb. 0,2 kg, így egy 4 tagú családnak egy kg elegendő. Mivel töltött is a csirkecomb receptje, ezért számítsuk hozzá a tölteléket is. A bevásárlásnál döntsük el, hogy mivel akarjuk a bőrös combot megtölteni? Zöldséggel, darált hússal, májjal, sajttal vagy kolbászhússal? Az egy csirkecombra eső tölteléknek a súlya ne haladja meg az 5 dekagrammot, 4 egész csirkecomb esetén 0,2 kg-ot.

Zöldséges töltelék: 2 sárgarépa, egyharmad zeller, egy kanál zsír vagy vaj, 1 egész tojás, 1 evőkanál zabpehely, só, bors. A répát és a zellert nagylyukú reszelőn lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Állni hagyjuk 30 percet.

A darált húst összekeverjük zabpehellyel, sóval és borssal, állni hagyjuk 20 percet a hűtőben.

A darált vagy elkapart májat zöldfűszerrel (majoranna, petrezselyem, stb.), reszelt sárgarépával és zabpehellyel összekeverjük.

A reszelt trappista sajtot összekeverjük egy kis doboz krémsajttal, amelybe zabpelyhet keverünk.

Kolbászhús: sütnivaló kolbászt veszünk, amelynek a töltelékét kinyomjuk a burkolatból. Zöldfűszerrel (majoranna, petrezselyem, stb.), reszelt sárgarépával és zabpehellyel összekeverjük. Állni hagyjuk 30 percet.

Amíg a töltelékünk pihen, addig a bőrös csirkecombról leitatjuk a vizet konyhai papírtörlővel. A bőrt finom mozdulatokkal felemeljük a húsról és helyet készítünk a tölteléknek úgy, hogy a bőr ne szakadjon le a húsról. (Barlangot készítünk a tölteléknek.) A kisebb baleseteket majd elkerüljük a második főzésnél.

Benyomjuk a tölteléket a barlangba és a tenyerünkkel laposra igazítjuk a húson. A maradék tölteléket (a képen a kolbászt) a tepsibe tesszük és együtt sütjük a csirkével.

Egy tűzálló tepsibe helyezzük a csirkecombokat, a tetejüket zsírozzuk/olajozzuk. (Vajat ne tegyünk rá, mert az gyorsan megég.) A tepsibe öntünk egy nagy pohár vizet vagy alaplét. 200 fok C-on egy kg csirkecombot 35 percig sütünk fólia vagy fedő alatt. Levesszük a fedőt és 5-10 percig grillezzük vagy 250 fok C-on pirítjuk. Természetesen, ha gyorsabban kezd barnulni-feketedni a teteje, akkor korábban kivesszük a sütőből. A csirke bőre ropogósra sül, a hús és a töltelék belül omlós lesz.

Köretnek ajánlhatunk mellé a csirkecombbal együtt sült zöldséget vagy burgonyát. Ha külön köretet készítünk, akkor párolt lilakáposzta és/vagy tócsni is készíthető hozzá.

Jó étvágyat!

Fotó: Kiss Katalin

Szólj hozzá!

Címkék: vészhelyzet Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr415580824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása