2012.11.11.
15:30

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hússal töltött hús

img_0029_300x225_1352644006.jpg_300x225

A barátom újságolta, hogy szert tett a szomszédban egy hentesre, amilyenre már nagyon régóta vágyot: belépve a hentesüzletbe – rövid udvariassági formulák után – közli annak az ételnek a nevét, amelyet enni szeretne. Pl.: csülkös bableves,  töltött hús, székelykáposzta, rántott hús, borsos tokány, csirke ragu leves májgombóccal, stb. A hentes néhány fontos körülményre rákérdez: Hány főre? Ünnepre vagy hétköznapra? És ha minden stimmel, akkor térül-fordul és a kasszánál már lehet is fizetni. Nem kell tudnod a hús nevét, a mennyiséget. Persze olyan eset is van, amikor se nem térül, se nem fordul, hanem csupán ennyit mond: csütörtökön tessék visszajönni! És ha a barátom visszajön csütörtökön, akkor nincs sorállás, lehet egyenest a kasszához fáradni. De már volt más eset is a hentessel: „Nem, már nincs szezonja a libának, helyette csirkét ajánlhatok vagy tyúkot levesnek!” Irigykedve mondtam a barátomnak, hogy „Szerencséd ezzel a hentessel!”.

A sztárszakácsokat is irigyelem a tv főzősfilmekben, mert mindig pontosan azt a húst teszik a vágódeszkára, amely az adott ételhez ideális. Sőt, a karaj már csontozva, felszeletelve, a pörkölthöz megfelelő méretre vágva a marha nyaka és egy kevés máj, a kacsa egybesütéshez előkészítve: csak a lábakat kell spárgával megkötni. De jó ezeknek a sztárszakácsoknak! Minden szakács mögött egy jó hentes áll! – mondtam a parafrázist a feleségemnek, aki elsötétülő tekintettel pillantott reám. „Minden sikeres férfi mögött egy áldozatkész nő áll!” – javította ki sikertelen hétköznapi életbölcsességemet a feleségem.

És valóban! A sors véletlenje összehozott egy hentessel a Klauzál téren, aki megfelelő tanácsokkal lát el a hús kiválasztásában, a mennyiségben, sőt még a fűszerezés, pácolás ügyében, sütés ideje és hőfoka tekintetében is.

A múlt héten erősen gondolkodtam egy családi ebéd tartalmán, amely nagyon egyszerűnek ígérkezett: a fiam nem eszik tejes ételeket, a lányom nem díjazza a zölséges-paradicsomos húsokat, a négy unkokám mindegyikének van kedvenc és utált étele. A feleségem és én pedig abból eszünk, ami marad a székes választékból! E rövid, de annál tartalmasabb gondolkodás jutottam arra az egyszerű következtetésre, hogy hússal töltött húst kell készítenem fő ételként és a köretekből kell a széles tárházat megvalósítani, a különböző igényeket kielégíteni.

Óvatosan mondtam a Klauzál téri hentesnek: „Hússal töltött hús!”. Rövid gondolkodás után megindult a hűtőpult mellett, és visszatért egy dagadóval. Nagyon elhűltem: dagadó? a disznó legzsírosabb része! – mint szól majd a menyem?! Ízleni fog neki, kaptam egy kis bíztatást a hentestől, mert ebből zsír kisül és teljesen szűszpecsenyére süti magát!

Érdeklődtem, hogy a töltött húst hogyan kell „felszúrni”, mert ilyet még soha nem tettem. Válasz helyett a hentes úr elővett egy nagy disznóölő kést, és az egész dagadót keresztben kettévágta: keletkezett egy szabályos háromszög a hús felső részéből és a másik fele visszaekerült a hűtőbe. „Ebből lesz majd fasírt” – jelentette ki a barátságos hentes. „30-50 dkg darálthús kell  a töltelékhez, gomba és valami, ami tölteléket összefogja. Kívülről majorannával és sóva hintse meg!” Felszúrta a húst úgy, hogy a töltelék ne türemkedjen ki sütés közben. Nem egy drága fajta ez a hús és nem kell több egy, legfeljebb másfél kilónál.

Vidáman tértem meg lakásunk konyhájába, mert egy jó ötletet kaptam: hússal töltött hús, amely mellett virágozzék száz virág a körítesék mezején. Aki nem eszik húst, az ehet minden köretből, amely húsmentes!

Bevásárlólista 6 személyre:

1,2 kg sertés dagadó               1400 Ft

0,5 kg marha darált hús             800

0,1 kg csirkemáj                       100

2 tojás (egész)                           100

4 db csiperke gomba                 200

10 dkg zabpehely                        10

só, pirospaprika, majoranna         50

összesen kb.                            2700 Ft

A töltelék előszítése az amerikai módszert követi: vegyél elő egy nagy tálat és mindent öntsél bele, jól kavard össze (kézzel, kanállal, villával, gumikesztyűben, bárhogyan). Ne félj a zabpehelytől! Ezt a a zsemlemorzsa vagy szárított zsömle helyett tesszük a darált húsba, mert alacsonyabb lesz a kalóriaértéke az ételnek, és az íze teljesen fölveszi a hús ízét. A csikemájat késsel „elkaparni” szükséges, hogy az erek kijöjjenek a májpüréből. A gombát apró kell kockázni, de nem darálni, mert olyan jó egy kis gombára ráharapni a töltelékben! Só, paprika ízlés szerint és a fele majoranna. A tölteléket nem nagy tudomány a húsba belevarázsolni: egy fakanál nyelével gondosan és lassan beletömjük a húsba, miközben egyik kezünkkel a húst függőlegesen tartjuk (a Káma Szutra szerint ezt az eljárást a gyakorlat tanítja). A megtöltött hús végét hústűvel vagy bárhogy lezárjuk, hogy sütés közben ne jöjjön ki a töltelék (Óbudára). A lezárt végű húst kívülről sózzuk és majorannázzuk, a tv-ben azt láttam, hogy belehempergetjük a majoranna és só keverékbe. A kimaradt tölteléket kisebb gombócokban a hús mellett helyezzük el.

A töltött húst sütőben összesen legfeljebb 1,2 óra hosszat sütjük összességében (1 kg hús 1 óra). Az első 30 percben lefedve 250 fokC-on, majd 150 fokra csökkentve a hőt lassabban, az utolsó 20 percben fedő nélkül barnítva, grillezve. Ha úgy tűnik, hogy a hús meg akar égni, akkor lejjebb vesszük a hőt és egy kis vizet vagy sört vagy kefírt öntünk a húsra, ami jó hatással véd a megégés ellen. Az utolsó 20 percre néhány gerezd fokhagymát dobhatunk a tepsibe hanyag mozdulattal, héjával együtt.

A hússal töltött húst a tálalás előtt érdemes pihentetni, legalább 1 órát. A kihűlőben levő húsban a töltelék teljesen egynemű lesz, és könnyebb szeletelni. Vékonyabb szeleteket vágni forrón nem nagyon lehet, érdemes egy kicsit várni, a szeletelés sokkal dekoratívabb lesz!

A köretek a családtagok ízléséhez könnyebben igazíthatók: krumpli, rizs, saláta, sült zöldségek, bármiféleség.

A kimaradt és megsült töltelék a legfinomabb falat. Ráadásul teljesen vegatariánus benyomást kelt. Ha a családi ebédből megmenekül, akkor 2-3 napig reggelire rájárhatsz egy-egy szeletre!

 

2 komment

Címkék: szakácskönyv életrajz 2014 Magyarország fogyasztó védd magad! Együtt 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr464901919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibapó 2012.11.15. 14:36:13

Elhatároztam, hogy Márton napra csak azért is, libát sütök. Betérültem kedvenc diszkont baromfi boltomba. A legszimplább libapecsenyét is 3500 Ft körül vesztegették, így megelégedtem valami 1500 körüli szárnytővel, meg 500 forintos libanyakkal. Ki is sütöttem, finom is lett, de alig volt rajt' hús.
De azért jót dőzsöltem... :)
süti beállítások módosítása