2023.07.17.
10:43

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Liszt és Haydn Burgerlandban (2014)

Liszt és Haydn Burgenlandban (2014)

USA - Oroszország 10:10 az utazásaim számát illetően. Váratlan lehetőségként adódott, hogy Burgenlandba is elutazhassunk egy SPA/kultúra kirándulásra. A nagyhatalmak után egy kis szomszédolás a „sógoréknál”, és egyben a külföldön dolgozó/tanuló magyar állampolgárok között egy kis beszélgetés arról, hogyan szavazhatnak. A családi pénzügyminiszter (feleségem) áttekintette a kasszát és 4 napra elutazhattunk Burgenlandba.

Könnyű és gyors határátlépés. Se vámos, se határőr, se sorompó. Még egy rendőr sincs, hogy legalább a minimális állami fenyegetést fenntartsa az utazók lelkében. (Szomorúan gondolok arra, hogy politizáló honfitársaink egy része újra vasfüggönyt akar látni az Európán belüli határokon, szívesebben szavaz az európai parlamenti választásokon az uniót ellenzőkre, mint a európai közös haladást pártolókra.)

Könnyű és gyors utazás után már is a meleg vízben ücsörgünk, ácsorgunk, beszélgettünk a fürdőtársakkal. Sokakat érdekel a politika és a választás, de a fürdőzők döntő többsége beéri a hétköznapi témákkal, a sörrel és a pizzával. Pihenni jöttek, nem „egymást idegelni”.

Könnyű és gyors délutáni alvás után újra a medence, újra a vízi balett, amelyet előbb egy csinos ifjú hölgy, később egy kevésbé dekoratív fiatalember vezényel. Egy sör, egy másik medence, masszázs, tangentor, vízi bicikli.

Könnyű és gyors éjszaka után a reggeli SPA feladatok (fürdés, masszázs, egyéb gyógykezelések) lelkiismeretes teljesítése. Indulás Liszt Ferenc szülőházához Doborjánban, ma Raiding. Útközben egy kis kávézás. A kávézóban megdöbbenten látom, hogy emberek dohányoznak (!).

A KÁVÉZÓBAN EMBEREK DOHÁNYOZNAK! Megrettenve nézek körül: jönnek már a rendőrök? jönnek már a mentők a kényszerzubbonnyal? jönnek már a közterület-felügyelők a gumibottal? ITT, KÉREM, DOHÁNYOZVA VAN! ÉS SEMMI RETORZIÓ?! A kisméretű kávézóban békésen ülnek az egyik sorban a dohányosok, másik sorban a nem dohányzók: egy asztalnál. A dohányzó soron működik egy diszkrét füstelszívó. Sőt, a nemdohányzó soron is működik egy füstelszívó!

A szomszéd Lisztje mindig zöldebb

A városka útjain minden Lisztre utal. Természetesen előbb találjuk meg a Liszt borozót, mint a Liszt-centrumot. Liszt szülőházánál (sem) tolonganak turisták tömegei. A városka épületeivel azonos (jó) minőségű épület, kívülről alacsony és átlátható vaskorlát védi az esetleges rongálóktól a szülőházat. Máté Gábor professzor mondata jut eszembe: Kultúrember nem rongál, a többieknek tilos! Burgenlandban csak kultúremberek lennének?! A szülőház bejáratától jobbra és balra német és magyar nyelven azonos szövegű felirat kőbe vésve: Liszt Ferenc szülőháza. A méretre kicsi szülőház mellett egy nagyméretű koncertterem. Liszt a zeneműveit németül vagy magyarul komponálta-e? A városka egyik terén márványból szoborva ott áll Liszt Ferenc koncert zongorája.

Íme, a hely, ahol két nemzet is magáénak vallja/vallhatja a zene nagymesterét.

Az SPA meleg vizében jól megfér egymás mellett a magyar, a német és az osztrák fürdőző. (Sőt, a büfében nem nézik ki maguk közül a hangoskodó oroszokat sem.) Egyes magyar politikusok fenekednek más országok politikusaira. Viszont a magyarkodó politikai versenyzők kezdik megszeretni az ázsiai politikusokat. Ott sem a néppel van a baj.

Haydn magyarul beszél

 

Haydn-város, írja az útikönyv Eisenstadtról (Kismarton), amely Burgenland „fővárosa”. A helyi községek földszintesek, a kisvárosok egyemeletesek, Eisenstadt a kétemeletes épületek városa. A főváros centrumába beérve - egy domb tetején - elébünk tornyosul a négyemeletes hercegi palota, az Eszterházyaké. A belépődíjban benne foglaltatik egy okos-telefonos szolgáltatás is. Mindenki magyarul hallgathatja Haydn életének ismertetését, az Eszterházyak hercegségének a történetét.

A palota, mely korábban politikai, katonai, gazdasági és kulturális központ volt Burgenlandban, de a nyugatra eső Habsburg és a keletre eső magyar királysági területeken is, mára múzeummá szelídült. Azonban a múzeumban helye van a korábbi történelmi emlékeknek is. Meglepődve hallottam a hivatalos elektronikus idegenvezetőtől, hogy az Eszterházyak hun királyoktól származtatják magukat, konkrétan Attila a család egyik őse, de a XVII. századik ívelő történelmi hiányokat egyszerű történelemhamisítással oldották meg. Az udvari történelemírók a hiátusokat nem létező „történelmi személyiségekkel” töltötték fel, mígnem – az ismeretlen körülmények között – meggazdagodott család a magyar főurak közé (is) nevesítette magát.

A mai palota leghíresebb terme azonban Haydn nevét viseli, és nem az Eszterházyékét. A zeneszerző ebben a teremben adta/adatta elő műveit, amelyeket kizárólagos joggal az Eszterházyaknak kellett írnia. A munkáltató monopóliumot követelt meg a szerzőtől, aki szorgalmasan teljesítette kötelezettségeit – százával. A Haydn terem szép freskók gyűjteménye is: 40 magyar király és a királyság egyes részeinek barokk ábrázolása borítja be a falakat és mennyezetet, Haydn terem akkor szólal meg teljességében, ha a szerző műveinek valamelyikét helyben hallgathatjuk meg.

Az SPA/kultúra kiránduláson (2014) csak az építészeti, festészeti, szobrászati, történelmi ereklyékben gyönyörködhettünk, mert a zenei programok szüneteltek. Azonban volt egy alkalom, amikor egy Haydn koncertet is élvezhettünk a feleségemmel – és sok száz más hallgatóval együtt - 2004. áprilisában. Ez az alkalom az osztrák kormány által szervezett rendezvény volt, amellyel a Magyar Köztársaságot köszöntötték az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából.

Üres miniszteri székek

Nagy örömmel készültem az uniós csatlakozás ünnepségeire. Mindössze két éve voltam államtitkár, és azért izgultam, hogy az uniós csatlakozás ünnepségein ott lehessek – előbb ne rúgjanak ki. 1989 és 2004 között (15 év!), azért dolgoztam, hogy a Magyar Köztársaság csatlakozhasson Európához. Elsőként Német Miklós, majd Antall József fogalmazta meg elemi politikai-gazdasági igényként az uniós csatlakozást, majd Horn Gyula gyakorlatilag megtette az első lépést (NATO), majd Medgyessy Péter idején országos népszavazás döntött az Európai Unióhoz való csatlakozásról (Orbán Viktor csak fanyalgott). És íme, 2004 áprilisában itt van az osztrák kormány meghívója a kezemben a Haydn terembe: felségét/partnerét is elhozhatja, 3. sor 9. és 10. szék.

A magyar kormány protokoll nem foglalkozott az üggyel: a miniszterekkel azt közölte, aki akar, az menjen a rendezvényre. Ennek a protokoll balfogásnak meg is lett a következménye: Horn Gyula és Kovács László ültek a Haydn terem baloldali első sorában (feleségeikkel), az osztrák kormány 10 minisztere a terem jobboldali első és második sorában (feleségeikkel). A magyar miniszterek székei üresek voltak. Egy magyarul szépen beszélő osztrák protokoll alfőnök jött oda hozzám: legyen szíves elfoglalni kedves feleségével együtt a második sort! Hiába szabadkoztam: én csak államtitkár vagyok! A választ az volt: „Tisztelt államtitkár úr! Ön itt van!” Így kerültünk feleségemmel együtt Hornék és Kovácsék mögé. Majd a terem egész baloldalát egy sorral előrébb ültették. Ki ült a terem utolsó (megüresedett) sorában?! Az osztrák protokoll találékonysága páratlan, hiszen Eszterházyakon nevelkedtek! Az utolsó sor üres székeit kivitték a teremből.

Haydn emlékkiállítás

Folytatva a 2014. évi SPA/kultúra program elemeit, a Haydn koncert-terem után megnéztük a Haydn emlékkiállítást. Őszintén megmondom, erre csak azért voltunk kaphatóak, mert egy véletlenül megszólított idegenvezető.(magyarul) összefoglalta számunkra, hogy mit érdemes megnéznünk a pénzünkért.

Könnyen és gyorsan lelőhetném a poénokat ezen a kiállításon! Azonban nem teszem, mert arra szeretném rábeszélni Önöket, hogy nézzék meg ezt a kiállítást!

Könnyen és gyorsan örömködni fognak ennek a kiállításnak a láttán/hallatán/érzékelésén/megtapogatásán. Zene, tánc, festmények, szobrok, filmek, videók, hangszerek és az un. 6. érzék. Mindez a számítástechnikai eszközök soha nem látott háttérben tartásával. Haydn szellemiségére és tiszteletére. Magyarul is látható, olvasható és hallható.

Könnyen és gyorsan dönthetnek Önök egy ilyen kirándulásról: benzin a lakóhelyüktől Eisenstadtig és vissza, vasárnap ingyen parkolás az Eszterházy palota előtt, 7 euro/fő a múzeumi belépő, 15 euro/fő egy kitűnő és bőséges ebéd/vacsora a Haydn Brauban.

A könnyű és gyors SPA/kultúra programnak vége. Jól éreztük magunkat Burgenlandban. Visszatérünk a magyarországi magyar valóságba.

A jelenlegi választási szabályok ismeretében és a burgenlandi beszélgetések summájaként megállapíthatjuk, hogy a jelenlegi kormánynak sikerült létrehozni az I. osztályú és a II. osztályú magyar állampolgárok kategóriáit. A jelenlegi magyar kormány szerint a külföldön élő magyar választók utazzanak és költsenek sokat a szavazásuk lehetőségéért. Az új kettős állampolgárok szavazataiért a jelenlegi kormány házhoz megy - költségmentesen.

Alaptörvény ellenes az a szabályozás és gyakorlat, amellyel a jelenlegi kétharmados országgyűlési többség jogilag és gyakorlatilag is megosztja a magyar választópolgárokat.

A választásokon való részvétel minden választópolgár erkölcsi kötelessége.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Ausztria filmszínházirodalom 2014 Magyarország olvasókör Budaörsi Olvasókör

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr2918168753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása