2023.03.29.
23:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Egyszemélyes húsvéti lakoma

Egyszemélyes húsvéti lakoma

Húsvétkor (karácsonyhoz hasonlóan) sokan vannak egyedül. Azonban nem kell magunkat megfosztani az ünnepi étkezéstől az egyedüllét miatt! Csak meg kell tudni elfogadni az egyedüllét tényét és az egyszemélyes friss és meleg étel elkészítésének a módját.

Füstölt tarja vadász módra

A boltokat már elárasztják az akciósnak hirdetett sonkák, amelyek az akciós áron is három annyiba kerülnek, mint korábban a teljes árúak. Gyógyír lehet háborgó lelkünkre, ha a bevásárló központokban vagy a nagy hentesüzletekben már hétfők-kedden keresünk füstölt (esetleg főtt) tarját. …és kérjünk két szeletet! A meglepetéstől hanyatt vágódott kiszolgálónak csendesen, nyugodtan megismételjük: Igen, két szelet füstölt (főtt) tarját kérünk.

A győzelmes húsvásárlás után, hagymából egy, a gombából 2 szemet, 2 db csirkemájat (10 dkg sertésmájat) és a legkisebb méretű fagyasztott zöldborsót vásároljunk. (Az elájult eladóknak „boldog ünnepeket” kívánunk, a zöldborsó felét más célra hasznosítjuk később.) Két kanál tejfölhöz egy kanál lisztet számítunk.

A két szelet füstölt tarját egy kisméretű tepsibe (lábasba) helyezzük, fél dl vizet és egy kanál zsírt teszünk alá. A dinsztelt hagymából, a gombából, a májból egy kislábosban ragut készítünk, amelyet ízlés szerint fűszerezünk: pl. só bors. Az elkészült ragut a tarjára öntjük, egy kevés vízzel locsoljuk. A sütőben sütjük 10 percig. Amikor kész, akkor a tejfölös liszttel csíkozzuk és újabb 10 percig sütjük. Köretnek egy kanál nokedlit/csipetkét adunk hozzá.

Ünnepi asztalt terítünk magunknak: terítővel, szalvétával, egy régi kristálypohárral egy pohár borral egy zsömlével.

Így tálaljuk az egyszemélyes húsvéti lakomát: füstölt tarja vadász módra.

Az ünnepi étkezés által teremtett nyugalom és jó hangulat alapján felhívjuk mobilon távollevő családtagjainkat, elszakadt barátainkat és kellemes ünnepeket kívánunk nekik (és magunknak) is. Viszünk egy kiscsokor virágot a szép napok emlékéül a temetőbe.

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör Egyszemélyes ételek 2023 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr8218083798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása