Vegetáriánusoknak, böjtölőknek
Rakott zöldség: sárgarépa, paszternák, alma, padlizsán, paprika, paradicsom, újhagyma és minden amit szeretünk. Kedvünkre tisztítjuk, szeleteljük a zöldségeket. Összerakjuk, mint a rakott krumplit. egy-egy sor közé reszelt sajtot keverünk egy kis felvert tojással, és zabpehellyel kötjük meg a sorokat. A tetejére tejföl-tojás-zabpehely keveréket kenünk el. Felöntjük a sonkafőzésből megmaradt lével, vagy a szigorúbbak sós vízzel. 40 percig sütjük 160 fok C-on. A kihűlt rakott zöldséget éles késsel nagy kockákra vágjuk, és egy saláta levélen tálaljuk.
Ünnepi vacsora: sült bárány
A bárány vagy jerke combját/gerincét egy jól záródó tálba/tepsibe helyezzük. Alulra zsírt, szeletelt hagymát és almát helyezünk. S majoránnával és sóval behintett húsok mellé és a tetejére egészben sárgarépát, és szeletelt zellert halmozunk. Néhány paradicsomot is elhelyezhetünk. Rozmaringgal fűszerezzük. Ha nincs friss paradicsom, akkor egy nagy kanál paradicsompürét elkeverünk 3 dl vízben és a zöldségre-húsra öntjük. Lezárjuk az edényt és 160 fok C-on sütjük, legalább 1 órán keresztül. Ha megpuhult a hús, akkor az edény tetejét levesszük és erősen pirítjuk a húst 10 percig. A sült húst a tálalás előtt legalább fél órát pihentetjük, és csak utána szeleteljük. Köretnek a zöldséget tálaljuk, ha kevés akkor sült burgonyával vagy rizzsel egészíthetjük ki. Ha a tálalás előtt a hús kihűlt, akkor pecsenyés tálra kiszedjük a húst és a köretet és a sütőben melegítjük fel. Jó étvágyat!
Fotó: Sült-főtt sonka zöldségekkel, szőlővel