2017.04.25.
17:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Wellingtonné

A húsok hadseregében a tábornok a bélszín. A megszólítása: Wellington tábornok. Nos, találkoztam a konyhában Wellingtonnéval. A tábornok felesége, - látva, hogy mit készítettem -, decens úrinőként csak annyit mondott: „Fújj, a bélszínt már az esküvőnkön sem ettem meg!”

Mit tesz ilyen speciális helyzetben egy szakács? Falhoz vágja a Wellington bélszínt, és gondolkodni kezd. Mi a baja Wellingtonnénak? Nincs baja a levelestésztával, nem hibáztatja a spenótot, nincs problémája a gombapéppel, csak a bélszínt utálja!

HEURÉKA! A bélszínt kihagyjuk (egyébként is nagyon drága!), és a marhát erős ízű, kemény sajttal és füstölt sonkával helyettesítjük. Miközben a falról lassan lefelé csorog Wellington bélszínje (zöld csíkot húz maga után a spenót), újult erővel munkához látunk.

Bevásárló lista 4 személyre:

1 csomag levelestészta (friss vagy hűtött)

4 nagy szelet füstölt sonka (prágai stb.)

4 nagy szelet erős ízű keménysajt (ementáli stb.)

0,4 kg fagyasztott spenót

0,4 kg gomba

0,1 l 30%-os tejszín

1 tojás

Olvasztott vaj

1 maréknyi zabpehely

1 fej fokhagyma (krém vagy por alakban)

1 fej vöröshagyma (krém vagy por alakban)

Só, bors

Metódus

Előző este kivesszük a spenótot a fagyasztóból, és egy szűrőbe tesszük, hogy a leve elfolyhasson. Másnap erősen kinyomjuk a maradék levét, és (sok!) fokhagymán megdinszteljük. Kicsit sózzuk, és felforraljuk a tejszínnel, majd zabpehellyel besűrítjük. A gombát egy másik edényben dinszteljük egy kevés olajon/zsíron vöröshagyma krémmel vagy porral és borssal ízesítve. Turmixoljuk.  A spenót és a gombakrém állaga a sűrű betonhoz hasonlítson, éppen folyik, de még kenhető!

A leveles tésztát közvetlenül a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből. Egy nagy tepsi alját vastag alufóliával letakarjuk (gondolunk előre a mosogatás megkönnyítésére!), majd kihengerítjük a tészták úgy, hogy a papírja alatta maradjon. A tésztára helyezzük a szelet sonkát, majd rákenjük a gombapépet és jöhetnek a füstölt sajtszeletek, a végső kenet a spenót. A papír segítségével hosszában feltekerjük a tésztát, úgy mintha bejglit készítenénk. (Aki még nem készített bejglit, az keresztelje el az összetekert tésztát úgy, amira a legjobban hasonlít: pl. domboldal, hegyoldal, távoli hömpöly). A mű befejezéséhez még dolog szükséges: villával megszurkálni a tészta tetejét, hogy a gőz szabadon távozhasson, továbbá megkenni a tésztát a felvert tojás és olvasztott vaj keverékével, hogy szép pirosra süljön.

200 fok C-on 25 percig sütjük. A sütő ajtaját nem nyitogatjuk! Sátáni kacaj keretében szervírozzuk a Wellingtonnét, miközben távoli emlékképet idézünk föl egy tábornokról, aki alezredesként kezdte egykoron!

Jóétvágyat!

 

komment

Címkék: szakácskönyv Rádió Bézs 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3912454037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása