Nyáresti vacsora
Éjszaka még zuhogott az eső, reggelre kifújta a szél a párát, mielőtt elindult a nap, már jó kis reggeli várt az asztalon:
-
Egy pohár kefirben elkavart szőlőmag liszt (segíti, gyorsítja az emésztést).
-
Egy juhtúrós kenyér szelet, paradicsommal. (A paradicsom nagyon egészséges.)
-
Egy szelet vékonyra csíkozott füstölt sonka, kápia paprikával. (A finomságok elengedhetetlenek!)
-
Néhány szem meggy, mert anélkül nem megy.
A reggelihez hozzájárultam egy-egy csésze eszpresszó kávéval. Indulhat a nap!
Gyorsan telik a délelőtt, mert van mit csinálni. Tízórakor – tízórai. Egy félig kemény – félig puha őszibarack és egy pohár kefir. (A családi dietetikusunktól tanultuk, aki a menyünk.) Inget kell cserélnem, mert a baracklé nem jön ki másképpen az ingből.
A programok szorításában a bevásárlóközpont egyik gyorséttermében ebédelünk: ketten egy adag levest és egy adag második fogást (a kiszolgáló megvetőleg néz végig minket).
Uzsonnára a reggeliből megmaradt másik szelet füstölt sonkát csíkozom kettőnknek egy-egy fél zsömlével.
Este 6 után már nem tanácsos vacsorázni, és főleg nem sokat! Ezért egy egyszerű vacsora főzéséhez látok neki: marhapörkölt, kovászos uborka, gyökérkenyér.
A marhapörkölt elkészítésének két időigényes folyamata van: a hús kiválasztása és a puhítása. A hús kiválasztása azért nehéz, mert ma magunknak főzők a feleségemmel, de holnap az unokáink jönnek ebédre. Ha magunknak készítem, akkor marhalábszárból, ha csak az unkáimnak főzöm, akkor marhacombból főzném a pörköltet. A kompromisszum: marhacomb + erdélyi szalonna, amelyet csíkokban főzök és könnyen kiemelhető a kész ételből (magunknak).
A pörkölt attól pörkölt, hogy az apró kockákra vágott húst egy kevés olajon/kókusz zsíron/mangalicazsíron önmagában, tűzforró serpenyőben megpörköljük. Ha tehetjük, akkor a kertben pörköljük a pörköltet vagy nyitott ajtó-ablaknál, mert erős gőz-füst és hanghatásokkal jár együtt. (Köténnyel védjük fehér ingünket vagy pucér mellkasunkat a kellemetlenségektől.)
Egy kislábosban kiskockára vágott vöröshagymát dinsztelünk (forró zsiradékban!) Midőn összeesik a hagyma, akkor apróra vágott paradicsommal és zöldpaprikával sütjük együtt, amelyhez sót adunk és őrölt pirospaprikával fejezzük be. (Ezt az együttest pörkölt alapnak nevezzük.)
Összekeverjük a kifehérített húskockákat a pörkölt alappal. Mielőtt odaégne az egész, forró vízzel felengedjük, kicsi lángra vesszük, lefedjük, és más dolog után nézünk a lakásban. 5 percenként kavarjuk, forró vízzel felengedjük és fél kiló húsonként 1 órát puhítjuk a lassú tűzön. A vége előtt egy csilit vagy erős paprikát teszünk bele az íze kedvéért.
A pörkölt színe: barnás-vörös, állaga: sűrű, inkább főzelékre, mint levesre hasonlít, íze domináló hús mellett selymes lecsó kiegészítéssel, illata: markáns.
A kész pörkölt szaftját kismértékben szaporíthatjuk forró vízzel vagy alaplével. A pörköltet kistányérban tálaljuk, kiskanállal. Melléklet: kovászos uborka és kedvenc kenyerünk. Jó étvágyat!