Szardínia
Mindig azt hittem, hogy a szardella még növésben levő szardínia. A Wikipédia világosított fel, hogy két különböző halfajtáról van szó, csupán hasonlítanak a halfajták egymásra. Az ízük is nagyon hasonló, mert általában konzerválják ezeket a snecire hasonlító halacskákat. Mióta megokosodtam, azóta egyszer megkóstoltam a szardellát és a szardíniát is eredetben, nyersen, és azt kell mondanom, hogy mind a két hal és illatmentes frissen, ízük és illatuk a tartósítástól lesz. A szardellát általában sóban vagy sóval tartósítják, míg a szardíniát általában olajjal. Ha friss szardellát vagy szardíniát akarunk enni, akkor utazzunk minimum tenger, még inkább óceán partra, vagy méregdrágán vehetjük a repülőgépen importáló halárustól.
Mire jó a szardínia? Elsődlegesen fogyókúrára, mert nagyon könnyen lehet belőle keveset enni! A hal önmagában is egészséges étel, mert nem terheli a gyomrot. Másodlagosan azért jó a szardínia, mert olyan ízű lesz, amilyenné magunk tesszük. Én például nyers hagymát és paradicsomot tettem alá, ás a tetejére pár pötty mustárt. Fekete kenyér (magos rozskenyér) alapra helyeztem az egészet. Harmadjára azért jó, mert elkészítési ideje 2 perc: egy perc, amig kinyitom a konzervet, kenyérszeletre már jöhet a hagymás paradicsom és 2 halacska. Pötty-pötty mustár és már készen is van a reggeli, a tízórai, vagy előétel!
Jóétvágyat! www.radibezs.hu