2015.08.05.
10:50

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kacsamáj zsírjában

 

Sült kacsamáj  

Spóroljunk egy kicsit! A vicc szerint az apa megszidja a fiát, hogy keveset spórolt. A fiú megsértődik, hiszen villamos helyett gyalog jött haza, és megspórolta a villamos jegy árát! „Miért nem egy taxi helyett jöttél haza gyalog!” oktatja fiát a spórolós apuka.

 Nos, mielőtt megvásároljuk a kacsamájat, látogassunk el valamely turista centrumba és tekintsük meg távolról a díszes üvegbezárt hízott libamájat zsírjában. Miután elrettentünk az ártól, akkor látogassuk meg valamely nagy piacnak az árudáját, ahol libamájat nyersen árusítanak, már mérsékeltebb áron. Még legalább egy baromfiboltba látogassunk el, amely csirkéket, libát és kacsákat árul, hogy megnyugodjon a lelkünk: mi olcsón is tudunk jó kacsamájat vásárolni, testzsírral (hájjal) együtt. 20 dkg kacsamájra vegyünk ugyanannyi hájat, továbbá egy-egy vöröshagymát, almát és 1 dl tejet. Minden további 20 dkg májra ugyanilyen mértékben vegyük a vöröshagymát, az almát és a tejet is. Ha otthon elfogyott a só, akkor azt se felejtsünk el venni!

A friss kacsamájról levágjuk a hentes mulasztása miatt ottmaradt lebernyegeket, kilógó ereket. A fagyasztott kacsamájat nagyon lassan olvasszuk fel, ha lehetséges, akkor előző este tegyük át a hűtőszekrény enyhe részébe.

A májat beletesszük a tejbe. Miért? Azért, hogy az esetleges vérmaradvány kiázzon a májból, továbbá, hogy kevesebb ideig kelljen sütni a kacsazsírban a májat.

Amíg a máj ázdogál, addig kisütjük a hájat. Egy a tej mennyiségéhez képest ötszörös méretű lábosba egy kevés vizet öntünk. (Erre azért van szükség, hogy amíg a háj nem enged zsírt, addig a víz forrjon, és ne szenesedjen a háj alja.) Beletesszük a hájat és lassan melegítjük. Rendszeresen kavarjuk. (Ha odaégettük, akkor elmegyünk, és új hájat vásárolunk.) A háj gyakorlatilag eltűnik a sütés végére.

A kész zsírba beletesszük a májakat, továbbá a kiskockára felaprított hagymát és almát. Borsozzuk. Megsózzuk!

Városi legenda, hogy a májakat tilos sózni! A tilalom csak a négylábú állatok májára vonatkozik, a kétlábúakra nem!

Csendesen sütjük a kacsamájat az almával és a hagymával. A sütés végét az jelzi, hogy kettévágunk egy májat, és a közepe nem rózsaszínű, hanem világosbarna. Ekkor egy dl tejet hozzáöntünk a csendesen sülő májra és feljebb kapcsoljuk a tüzet. Akkor kész a sütés, ha a zsír újra aranysárgás-barna színű és átlátszóan tiszta lesz.

Az étel jellege: húsevőknek készült, nem vegetáriánusoknak.

Az étel állaga: a máj puha, majdnem kenhető, a zsír tiszta, folyékony, de nagyon könnyen fagyasztható és olvasztható. Az alma és a hagyma darabos, de kenyérre kenhetően puha.

Az étel íze: a máj jellegzetes ízű, zsíros érzést kelt a szájban, amelyen érződik a savanykás alma és a fehér bors íze, harmonikusan.

Az étel színe: a máj barna-sötétbarna színű, a zsír aranysárga-barna, átlátszó folyadék. A zsír kihűtött állapotban élénksárga és szilárd halmazállapotú.

A köretnek ne szabjon határt a fantáziánk! Fehérkenyérrel és kovászos uborkával, vagy hideg lecsóval, vagy nyers paprikával és paradicsommal, vagy erőspaprikával és rozskenyérrel, vagy feltétként főzelékre, vagy szendvicsbe mustárral is lehetséges enni.

Jó étvágyat!

 

(Fotó: kacsamáj hideg lecsóval) 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr737679346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása