2015.04.03.
21:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Húsvéti hirtelen sajtos

Húsvétkor (is) előfordul, hogy a családi körön kívül váratlan vendégek is érkeznek, különösen a hétfői locsolásra. A szeletelt sonka tormával, a töltött tojás majonézzel, a piros retek, zöld újhagyma készen állhat már korábban is – várva a váratlanokat. A gondos vendéglátó (férfi vagy nő) azonban készülhet előre olyan a sajtos süteménnyel is, amelyet melegen lehet a vendég/ek elé tenni.

A húsvéti hirtelen sajtost előző este megkezdjük előkészíteni azzal, hogy kivesszük a mélyhűtőből a leveles tésztát, és egy éjszakán át a hűtőnk normál részébe helyezzük. Lényeges, hogy a mélyhűtött tésztát lassan olvasszuk fel. Így a rétegesen vajjal előkészített tészta rétegenként rést enged magában. Ha hirtelen olvasztjuk ki a mélyhűtött tésztát, akkor egy mancs keletkezik belőle és a sütésnél nem emelkedik meg, a rétegek összenyomják egymást. A legalább egy éjszakai felolvadás után látunk az előkészítés újabb szakaszának.

Lisztezett deszkára (szilikonra) helyezzük a tészta-téglát és kíméletesen, lassan egy nyújtó-fával (boros üveggel) téglalap alakúra nyújtjuk. A tésztát mozgatjuk a nyújtás alatt: megforgatjuk, átemeljük, annak érdekében, hogy a lisztes deszkáról a tészta felszedjen egy kevés lisztet. A lisztes kezünkkel néha átsimítjuk a tésztát, hogy ne legyen ragacsos.

Az eredeti tésztatéglát négyszeresére nagyítjuk, úgy, hogy a tészta vastagsága ne haladja meg a fél ujjnyit. A kinyújtott tésztát megsózzuk.

Tojás sárgáját kenünk a tészta tetejére (ecsettel, kézzel, lábbal). Egész köménymagokat és más olajos magvakat szórunk a tészta tetejére, majd reszelt (bármilyen) sajttal borítjuk be a sajtos süteményünket. A reszelt sajtot tenyerünkkel finoman a tojás-köménymag-olajos magvak elegyére nyomjuk. Egy éles késsel a sajtos sütit tetszés szerinti formára vágjuk. (Ha a konyha melegben nagyon megpuhult a tésztánk, akkor a hűtőbe tesszük merevedni, és utána folytatjuk a feldarabolást.) Egy sütőpapírra helyezzük a feldarabolt nyers sütit.

Szünet. Várjuk a nem várt vendégeket. Amikor csöngetnek, akkor 170 fok C-ra kapcsoljuk a sütőt, ajtót nyitunk, és miután a vendég levette a kabátját (időjárás függő), akkor a tepsit betoljuk a sütőbe és 10 percig nyugodtan beszélgethetünk a vendéggel, mert a konyha csörgőóra jelezni fogja az időt.

Ha a konyhai időjelzőnk vagy okos telefonunk riasztója nem működik, akkor azonnal ajtót-ablakot nyitunk, és a vendéget az odaégett sajtos sütivel együtt kidobjuk.

Ha 10 perc eredményesen telt el, akkor meglepetéssel láthatjuk, hogy a hirtelen sajtos megemelkedett, pirosra sült, és mennyei illatot áraszt. Nem szégyen, ha a vendég/ek/et a forró tepsiből kínáljuk, és az égési sérüléseiket hideg sörrel enyhítjük!

Ha nem jöttek váratlan vendégeink, akkor estére hirtelen „gyere át egy italra!” partit szervezünk, és ezzel várjuk a mobilon mozgósított mozgékony barátainkat. Ha nem érkeznek meg mozgékony barátaink, akkor, megsütjük hirtelen a sajtost, és mi keressük fel lusta barátainkat!

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr307337430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása