2023.03.05.
11:17

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A szerelem folytatása a szeretet vagy a gyűlölet ?!

Kedves Hallgatóink és Nézőink!

A Civil Rádió Olvasóköre 2014 óta készít műsorokat. A műsorfolyam az aktualitások mellett igyekszik „belső” sorozatokat készíteni, amelyekben tematizálja az azonos témájú vagy gondolati ívű interjúkat.

Az eddigi sorozatok címei: Új könyv, Budapest, Rendszerváltás, Gazdaság, Hogyan távozzunk? A Biblia emberei, Ünnepek.

 Az Olvasókör műsorában egy új sorozatot indítunk, amelynek a címe a következő: „A szerelem folytatása a szeretet vagy a gyűlölet”. Ez a mondat Spiró Györgytől származik, amelyet mi a magunk részéről csak annyiban egészítünk ki, hogy a mondat végére egy kérdőjelet és egy felkiáltójelet teszünk. A műsorsorozat minden része a szerelem, a szeretet, a gyűlölet és az ehhez a gondolatkörhöz tartozó fogalmakhoz kapcsolódik.

Az egyetemen úgy tanítják a szerelem előzményeit és utóhatásait „Már a görög is…” A konkrét szerelmi példákat idézhetnénk Homérosz műveiből, Szapphótól, Shakespeare-től, Moliére-től, vagy a maibb szerzők műveiből: Petőfi Sándor, József Attila, Baranyi Ferenc vagy Erdős Virág verseiből.

Ennek a sorozatnak az a célja, hogy a kultúrtörténeti emlékek mellett megpróbáljuk a mai kor emberéhez közelebb álló – élvezetesebb, de nem bulváros – módszerrel közelebb vinni a mondanivalót a hallgatókhoz, nézőkhöz.

Talán a Spiró idézet részletesebb megértését elősegíti, ha egy amerikai film, az Ovizsaru[i] megnézését ajánljuk a hallgatóknak. A világsztárok a filmvásznon, XXI. századra is jellemző családi konfliktusokat mutatnak be: szerelem, házasság és válás, szeretők és háromszögek, elhagyott és elrabolt gyermekek, vagyon megosztás, egyéni és társadalmi felelősség, óvodai és iskolai nevelés problémái, a tanári béremelés szükségessége stb. Mindez egy amerikai film 90 percébe sűrítve: krimi demokráciába és szerelmi történetbe ágyazva, amelyben kutyák és gyermekek is szerepelnek! A végén happy end! és boldogan mehetsz haza, hogy mai is győztél! (Megint tévedtél, de volt egy jó 90 perced.)

A királyi tv-k ontják magukból a szent családról szóló kegyeskedő filmeket, agygyaluló párkapcsolati kvízeket és műsorokat; a kereskedelmi tv-k ontják magukból a félvilági és a pornó filmeket.

A profit érdekeltség elfoglalta a párkapcsolatokat szervező weboldalakat és párkapcsolati terapeutákat. Értehető, ha a profit édes reménye mindenkit csábít, de lehet-e más hangot is megütni?

Lehet-e még normális (emberi) hangon megszólalni a szerelemről, annak előzményeiről és utóhatásairól?

Erről szól ez a műsorsorozat, amelyhez várjuk a hallgatókat és nézőket, akik emberi hangon akarnak hallani a szerelemről, a szeretetről és a szakításról.

Műsorvezető Tóth Zoltán, szerkesztő Kiss Katalin. A műsor az interneten látható és hallgatható. Első adás 2023. március 6-án, hétfőn. Majd ezt követően minden hétfőn 20-21 óra között.

Mai műsorunk címe: Férfi és Nő. Összeállítás Shakespeare vígjátékaiból. Dramaturg Magyar Fruzsina, rendező Siklós Olga. A Magyar Rádió 1995-ben adta ki ezt CD-t, melynek producere Hábetler Helga.

Szólj hozzá!

Címkék: videó filmszínházirodalom Civil Rádió Budaörsi Olvasókör Kiss Katalin Oltalom Rádió 2023 Magyarország Szerelem folytatása...

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4018064232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása