2023.11.29.
20:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Spiró György: Lady Machbet és Izabella

A „Szerelem folytatása a szeretet vagy a gyűlölet?!” c. rádió műsorsorozat 25. részében Spiró György elemzi Shakespeare két drámájának hősnőit: Lady Macbethet és Izabellát. Machbet tábornok felesége minden kornak azt a nőalakját testesíti meg, aki a férjét tolja előre a hatalom egyre magasabb polcaira. A Lady nem válogat az eszközökben, még a gyilkosságtól sem riad vissza. Lehet, hogy a feleség egy boszorkány, aki előre látja a jövőt? Miért gyűlöl mindenkit ez a nő; mert a gyűlölet és a szerelem egy tőről fakad: az ellenőrizhetetlen tudattalanból származik? A Lady gyűlölete a dráma végén saját maga ellen fordul. A „Szeget szeggel” c. dráma Bécsben játszódik, és a főhős, a Herceg Magyarországra kirándul. Shakespeare a főhős tanácsadójának a szájába a következő mondatot adja Magyarország nevének az elhangzásakor: „Hová mész? A tolvajok országába? A tolvajok királyához?” Izabella éppen apácának esküdne fel, amikor az új Herceg a hatalom birtokában „feléleszt egy alvó törvényt”, és halálra ítél egy erkölcstelen polgárt, akitől egy lány gyereket vár. Izabella az apácák közé való belépés előtt a bátyja életéért könyörögve feláldozná szüzességét az új Herceg kéjének, hogy az visszavonja a halálos ítéletet. Azonban az éj leple alatt Izabella kicseréli magát az új Herceg régi szeretőjével, így megmenti bátyja életét és saját szüzességét. Visszatér a régi Herceg, és bejelenti, hogy Izabellát azonnal feleségül veszi. Így a megmentett „becsület” rövid életű. Műsorvezető Tóth Zoltán, szerkesztő Kiss Katalin.

Szólj hozzá!

Címkék: videó filmszínházirodalom Civil Rádió Shakespeare Budaörsi Olvasókör Kiss Katalin 2023 Magyarország Szerelem folytatása...

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr718270253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása