2022.10.29.
16:24

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bolgár György: Hazugságvizsgáló

A hetvenkedés hete

Hazugságvizsgáló

           Azt állította Orbán Viktor (a Kossuth rádióban), hogy „Magyarország el tudja látni magát gázzal, a nyugatiak meg nem”.

 

          Ezzel szemben a tény az, hogy Magyarország évi földgázfogyasztása mintegy 11 milliárd köbméter, és ebből Oroszország a hosszú távú szerződés keretében csak 4,5 milliárd köbmétert szállít, amit magyar kérésre állítólag megtold még 700 millióval. Ha ehhez hozzáadjuk a másfél milliárd köbméteres magyarországi termelést, még mindig hiányzik több mint 4 milliárd. A piacon persze ez is megvehető, de ezt a szerencsétlen, balfék nyugatiak ugyanúgy megtehetik. Vagyis a korrigált mondat így hangzik: Magyarország az oroszoktól és a piacról vett gázzal el tudja látni magát, a nyugatiak úgyszintén. Oszt jó napot.

 

          Azt is állította Orbán (a Budapester Zeitung német nyelvű magyarországi lapnak adott interjújában), hogy „a német kancellárt is adó SPD ma a legmagyarellenesebb párt Európában”.

          Ezzel szemben a tény az, hogy Az SPD egyfelől nem magyarellenes, hanem legfeljebb Orbán-ellenes, másrészt a német kormánykoalícióban a Zöldek a szociáldemokratáknál jóval határozottabban ítélik el a magyar kormány politikáját. Ráadásul miért felejtkezik el Orbán „a holland fickóról”, Mark Rutte miniszterelnökről, aki szerinte őt is és Magyarországot is „gyűlöli”? Még szerencse, hogy Putyin annyira szereti a magyarokat. Vagy csak Orbánt?

 

          Azt is állította a miniszterelnök (ugyanott), hogy „magyar szempontból a CDU ma már baloldali párt”.

          Ezzel szemben a tény az, hogy a német Kereszténydemokrata Unió nem magyar szempontból, hanem csupán a már szélsőjobboldali Fidesz szempontjából számít baloldalinak. De persze a szélről nézve mindenki a másik oldalon van. Mint az autópályán, a forgalommal szemben.

 

          Azt állította továbbá a kormányfő (szintén a Budapester Zeitungnak), hogy Németországhoz képest Magyarország most a béke és szabadság szigete. Németországban jelenleg liberális hegemónia uralkodik, csak egy narratívának van helye a nyilvánosságban. Aki ettől eltér, az már nem létezik a nyilvánosság számára.”

          Ezzel szemben a tény az, hogy a liberális hegemónia éppen az ellenkezőjét jelenti annak, amit Orbán mond: azt, hogy mindenkinek van helye a nyilvánosságban. Még neki is volt, amikor Berlinben járt.

 

          Azt állította Varga Mihály pénzügyminiszter (az Idősek Tanácsa ülésén), hogy a kormány továbbra is ragaszkodik a nyugdíjak értékének megőrzéséhez, ezért az idén három lépcsőben, 14 százalékkal emelték a nyugdíjakat.

          Ezzel szemben a tény az, hogy nem emelték 14%-kal, mert az év elején 5, júniusban 3,9, most novemberben pedig további 4,5%-os volt, illetve lesz az emelés, ami így összesen 13,4%-ot tesz ki. Kétségtelenül az év elején kifizették a 13-ik havi nyugdíjat és érkezik még némi nyugdíjprémium is, de a háromlépcsős emelés, amiről Varga beszélt, nem éri el a 14-et. Arról nem is szólva, hogy az infláció felgyorsulása miatt 2022-ben az áremelkedés mértéke még ezt is meg fogja haladni, vagyis a nyugdíjak növekedése egész biztosan elmarad az árakétól. A pénzügyminiszter nyilván tudja, csak nem mondja.

Szólj hozzá!

Címkék: kormánypárt Bolgár György Budaörsi Olvasókör 2022 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3217965746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása