2022.10.14.
15:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Egyszemélyes töltött tojás

Egyszemélyes töltött tojás

A töltött tojás ismert hidegkonyhai készítmény. Ünnepekre a család valamely tagja is szokott készíteni ilyet - előételnek. Egyszerű elkészíteni: főtt tojás, majonézzel, a tojássárgája valamivel kikeverve, sátoros ünnepeken kaviárral dúsítva. A recept általában úgy kezdődik, hogy végy 20 db tojást…

Magyarországon 400 ezer egyszemélyes háztartás van: idősek és fiatalok vegyesen. nekik gondoltam egy előételt készíteni, amely úgy kezdődik, hogy végy egy tojást…

Az általános infláció 2022 utolsó negyedében 20%-os, az élelmiszereké 60-70%-os. Egy tojás ára közelíti a 100 Ft-t, és nem is lehet egy tojást venni az üzletben. Minimum 6 db, amely sokáig elegendő egy egyszemélyes háztartásban. (A piacon próbáltam egy darabot venni, de az általános megvetésen túl nem sikerült eredményt elérnem.) Belenyugszunk, hogy egyszerre együnk 6 tojásból rántottát? Vagy piskótát készítsünk belőle, amely 2 rúdra is elegendő?! Vagy intsünk örökre búcsút a töltött tojásnak? Nem és nem!

Átmenetileg törődjünk bele a minimum 6 db tojásba, és készítsünk a hét 6 napjára egy-egy tojás elfogyasztására tervet. (A legújabb gasztronómia kutatások szerint a napi egy-egy tojás elősegíti a női hamvasság és a férfierő visszatérését.) Legyen az egyik nap reggelire egy lágytojás, amely 3 perces. Másnapra az ebédhez együnk egy keményre főtt tojást. Harmadnapra egy tojássárgáját keverjünk ki cukorral és desszertként fogyasszuk el (mint gyerekkorunkban). A negyedik napon a vacsorához hemendex-et készítünk: egy szelet sonka/parizer egy tükörtojással. Ötödikre sajtos omlettet reggelizzünk: egy tojás, egy deci tej, 3 dkg reszelt sajt a hozzávaló.

És végre elkövetkezik a hatodik nap! (A hetediken megpihenünk.) Megfőzünk 1 db tojást keményre. A víz felforrása után még legalább 8-10 percig főzzük. Főzés közben egy kanállal forgatjuk, hogy egyik oldala se maradjon folyékony. A főzővízben hagyjuk kihűlni. (Így könnyebb lesz a héját leszedni.) Ketté vágjuk a fehérjét, amelyeket egy-egy kispohárban helyezünk el. A tojássárgáját egy teáspohárban összekeverjük 2-4 kiskanál joghurttal és pici sóval. A kikevert sárgáját rátöltjük a fehérjére, amelynek tetejére egy kanál ikrát púpozunk. (Nem kaviárt, mert az orosz kaviár méregdrága, és a német, ukrán vagy bolgár ikra – hivatalos nevén halkészítmény – ugyanolyan finom.)

Az asztalunkra kiskanál mellé egy szalvétával terítünk magunknak, egy szelet pirítóssal. Szép lassan eszegetjük, és közben arra gondolunk, hogy a másik kispohárban még egy töltött tojás vár ránk!

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: Oltalom Karitatív Egyesület szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör Olvassunk! és Főzzünk! 2022 Magyarország Egyszemélyes ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr6317953226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása