Egyszemélyes sült káposzta
Nyugdíja társainktól gyakran hallom: „Készítettem egy jó székelykáposztát, de egész héten, minden nap azt kellett ennem, mert sok lett!” Valóban, még a legjobb étel is unalmassá válik, ha egész héten azt kell enni!
Idézetből megfogadtam néhány fontos elemet! Legyen az étel „egyszeri”, „jó” és „káposztás”. Hozzáteszek még egy szempontot a finom ételhez: legyen olcsó is!
Néhány nehézséggel azonban számolnunk a beszerzés során! Az első a káposzta árus elkerekedett szeme és dühös vakkantása, amikor bejelentjük, hogy a 20 dkg savanyú káposztát vennénk. „Mennyit?!” Ismételjük meg szerényen, hogy húsz dekagramm káposztát akarunk. A savanyúság árus dúlva-fúlva veszi elő a legkisebb nylon zacskóját és tömködi bele a savanyú káposztát. „Ilyet még nem is hallottam! – morogja. Ráteszi a káposztás zacskó a mérlegre és megvetően kérdezi: „31 maradhat?!”. Ebben a pillanatban gondoljunk a magyar nép hőseire, akik ellent állták minden erőszaknak, és költözzön belénk Toldi Miklós erőssége, úgy válaszoljunk: „25 dekát kérek!” Készüljünk föl arra is kemény választ is kaphatunk: „Ennyi nem eladó!” Ilyen konfliktustól jobb elmenekülni és keresni egy másik savanyúságárust, akihez a hírünk előbb elér, minthogy mi magunk odaérkezünk. Biztosak lehetünk benne, újbóli 25 dekás kérésünk már teljesül, de jószóra ne számítsunk itt sem. Azonban, ha a 25 dkg savanyúkáposztához jószót is szeretne, akkor Fejérvár úti piacra menjen, ahol már kiszolgálják az embert a káposzta mellett jószóval is.
Bevásárlási lista: 25 dkg savanyúkáposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dkg füstölt kolbász, fél deci víz. Tudom, hogy (még) nem lehet ilyen kevés szalonnát és kolbászt kapni, de árak emelkedésével és a fogyasztás csökkenésével lassan ez az idő is eljön. Addig is a szalonna és a kolbász nem romlandó és más ételekhez is felhasználhatóak.
Metódus: A füstölt szalonnát mini kockákra vágjuk és zsírjára pirítjuk egy korty vízen. A kolbászból 3 karikát vágunk. A kisült zsírt a lábas alján hagyjuk, és rá „szálazzuk” a káposztát (ne egy csomóban legyen). Jöhetnek rá a szalonna minikockák és a kolbászkarikák. Egy fakanállal összekeverjük, hogy mindenütt érje zsír a káposztaszálakat. Ráöntjük a maradék vizet. Ízlés szerint beleteszünk 1 db csilipaprikát (amelyet az ablakban neveltünk). Lassan sütjük. Amikor a víz elpárolgott, akkor már készen is van az egyszemélyes sült káposzta.
Tálaljuk egy lapos tányérra és tegyünk mellé pirítóst, amelyet a tegnapi kenyérből készítettünk.
Jó étvágyat!