2020.11.04.
16:13

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ablakból a kertünk

Ablakból a virágok

A hálószobánk ablakából egy 3x3 méteres kertre látni. A kert gondozása a feleségem önként vállalt feladata, én csak a segédkertész szerepet (menj ide-menj oda, vidd el, hozd ide, stb.) és tevékenységeket látok el.

 Januárban az első a hóvirág, amely már a hó alól is kidugja a fejét. A gyerekeink még láttak nagyobb havakat kiskorukban, de az unokáink 4-5 éves korukban találkoztak a Tátrában először hóval. A hóvirágból többféle is van a piciny kertben: az egyszerű hóvirág kis csokrokban növöget. Az amszterdami repülőtéren vásárolt hagymákból óriás méretű, egyedülálló hóvirágok nőnek ki. Január végéig, február közepéig kitartanak a hóvirágok, és már jönnek is a sárga kikericsek (krókuszok). Kora tavasszal jön a nárcisz, amelyek már magasságukkal legyőzik a törpe tulipánokat is. A tulipánok egész tavasszal váltják egymást: sárga, piros, fekete (volt), vannak zöldek és tarkák, majd a cirmosak (hágai repülőtér) és a duplák. Májusra már nyílik az aranyvessző, és ezzel párhuzamosan a tulipánfán csak virág van, amely virágok átalakulnak zöld levéllé. Az orgonabokor évre-évre változóan hoz virágot: van amikor egy egész érettségiző osztályt elláthatunk belőle, de vannak satnya évek is (ez az év ilyen volt). A rózsák közül az ablakunk alatt egy rózsaszínű rózsabokor és egy piros is nyílik egész nyáron és későn ősszel is. Az elhervadó virágokat gondos metszéssel távolítja el a feleségem a bokorról, így egy szezon alatt 4-6 rózsanyílást is megfigyelhetünk az ablakból a rózsabokron. Most november eleje van, de még mindig van egy félig kinyílt rózsabimbó a bokor csúcsán. A májvák májustól októberig minden színben virágzanak. Az utolsó virág a krizattén, amely januárig kitart. Sajnos vannak olyan „virágaink” is, amelyek nem virágoznak. Pl. a piros trombitafolyondár, amely Budaörs szerte ontja a virágokat, a kertünk ebben az évben 1 azaz egy virágot izzadt ki magából. A földjét nem szereti vagy minket?

Fotó: Sipos Sára és Kiss Katalin. "Ablak és kiskert"

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs Unokáimnak 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr8816273880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása