2020.10.04.
08:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Olvassunk és főzzünk! A szerelem étke

 

A szerelem étke. Anthony Capella könyve[i] nem csak címében, hanem tartalmában a szerelem étke/i/ről szól. Javasolom mindenkinek (fiatalnak és idősebbnek), hogy olvassa el ezt a regényt, mert olyan jól írja meg a recepteket, hogy mindenki elhiszi, hogy a férfiakat a hasukon keresztül fogják meg a nők, akik házasságra vágynak. Azonban a római útikönyvnek is olvasható regénybe beillesztett – fordított - történet egy férfi (szakács) az ételekkel bolondítja szerelembe a lányt – a regény végére. A kalandos történet Rómában játszódik, de megismerhetjük belőle az olasz régiók főzési-étkezési módozatait is. A szerelem étke konkrétan a zabaione, amelyet fogyaszthatunk mártásnak, szósznak vagy öntetnek is: húsra, süteményre, gyümölcsre egyaránt.

A zabaione recept nem függ attól, hogy mihez kívánjuk köretként alkalmazni. Egyéni ízlésünktől függ, hogy az alaprecepten milyen módosításokat végzünk: lehet több-kevesebb a cukor, lehet szárazabb vagy édesebb a bor.

Bevásárló lista 4 személyre

6 db tojássárgája (a fehérjéket sütve megesszük reggelire)

3 evőkanál cukor (kristálycukor vagy nyírfa)

1 pohár fehér bor (száraz vagy édes)

Eszközök

Konyhai robotgép vagy kézi habverő

Nagyobb lábas vízforraláshoz

Kisebb lábas a habveréshez

Metódus

A tojássárgáját és fehérjét szétválasztjuk egymástól. (Ha ez a művelet pontatlanul sikerül, akkor nem ugrunk a kútba, hanem a sárgáját most felhasználjuk, és a sárgás fehérjét megsütjük másnap reggelire. A sárgás fehérje már nem alkalmas Pavlova tortának vagy habcsóknak!)

A tojás sárgákat egy magas és vékony (csőszerű) edénybe tesszük a cukorral együtt. Azért ajánlott az ilyen formájú edény, hogy a habverő ne csapja szét a konyha minden falára (+ a kötényünk, a plafon és a padló), a kevert anyagot. Addig keverjük az anyagot, amíg a sárga szín fehérre vált. Ekkor fokozatosan beleöntjük a bort és tovább fehérítjük. A bor betöltése után a kavarcsunk kétszeresére duzzad, így válasszuk ki előre a megfelelő nagyságú csőszerű edényünket.

A nagyobb lábosban vizet forralunk. Célszerű előre összemérni a két edényt. (Ha nem találunk olyan kisebb edényt, amely a füleivel a nagyobbik szélére támaszkodik stabilan, akkor nézzünk a fényképre! Egy poharat fordítva a nagyobb lábosra teszünk és a csőrszerű edényt erre állítjuk rá.). A nagyobb lábosban gyöngyözve forrogató víz ne érje el a kisebb lábos alját[ii], mert akkor a tojásból rántotta lesz, és nem szósz! Addig kavargatjuk másodszorra is, amíg egy keveset csökken a mennyisége és besűrűsödik az mártásunk. Azonnal tálaljuk.

A zabaione mártás-szósz-öntet körítésként szolgál: közepes tányérra kanalazzuk, majd középre tesszük a kockázott gyümölcsöt, a szeletelt sütemény vagy a csíkokra vágott húst!

A szerelem étke utáni programról mindenki maga gondoskodik! Anthony Capella regényében is csak másodikra sikerül.

Jóétvágyat!

Fotó: Kiss Katalin

 

[ii] Ennek az eljárásnak a szakmai neve: vízfürdő.

Szólj hozzá!

Címkék: Oltalom Karitatív Egyesület Iványi Gábor szakácskönyvből kimaradt Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr10016225966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása