2020.05.08.
17:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A BÉKE kettős ünnepe: Május 8-9

Az ünnepeknek a naptárakban megjelölt időpontja nem változik. Amit manapság karácsonynak nevezünk, az alig több mint százéves. A pogány időszakban (amely elnevezést a keresztény egyház adott ellenfeleinek) másképpen hívták, pl. napfordulónak[i]. A zsidó hagyományban a hanuka elnevezés (a fény ünnepe) több ezeréves, és csak néha pontosan egybe esik a karácsonnyal, de tartalmilag ez is téli napfordulót jelent. A keresztény egyház más ünnepekkel is hasonló (elutasító) módon lépett fel, de napjainkra a köznyelvben a karácsony helyébe a szeretet/család ünnepe elnevezés kezd teret nyerni. A szimbolikus politizálás lényege az ünnepnapok és az utcanevek megváltoztatása. A pártpolitika is keményen képes fellépni az ünnepek elnevezésében, Rákosiék az augusztus 20-át keresztelték át az „alkotmány ünnepére”, a Fidesz a nők napját, április 4-ét, a május 1-jét ignorálja, új munkaszüneti napként  pünkösd pénteket részesíti előnyben - a katolikus papok egy része ellenében.

 

 

Május 8 - a Győzelem napja Európában[ii], amelyet a II. világháborúban győztes hatalmak alakítottak ki. (A Győzelem napjának árnyékában meghúzódik a Vöröskereszt és a Vörös Félhold ünnepe is.)

 

Május 9 - az Európa nap[iii], amelyet 1985 óta ünnepelünk, mint az Európai Unió jogelődjének a létrejöttét.

 

A két ünnep a szó gyakorlati értelmében kezd összemosódni, mert az állam- és kormányfők naptárát nehéz összeegyeztetni. Azonban mégis marad egy éles különbség a két ünnep között és ez az orosz államfő rész vétele az ünnepségeken. Oroszország elismeri az unió tagállamait egyesével, sőt bizonyos gazdasági együttműködéseket is unióval, de hivatalosan ellenfele az uniónak, sőt, katonai értelemben ellenségként állnak szemben egymással. A Győzelem napi főünnepségen nem biztos az orosz részvétel, illetőleg a meghívás.

 

A magam részéről a két nap ünnepségeit egy név alatt összevonom: május 8-9 együtt a BÉKE ünnepe. Május 8-án azt a békét akarom ünnepelni, amellyel véget ért a második világháború és a győztes koalíció legyőzte a fasizmust és a nácizmust.

 

Május 9-én azt a békét akarom ünnepelni, amely a jövőre nézve jelent garanciát a béke megőrzésére.

 

Azonban realistának kell lennünk: újraéledhet a fasizmus és a nácizmus, és vannak, akik a bújtatott rasszizmust nyílt politikává akarják tenni, a háborút új formában akarják újrateremteni a járvány ürügyén.

 

Teremtsünk új hagyományt, kettős ünnepnek tekintve május 8-át és 9-ét. Lépjünk eszmei szövetségre mindazon szervezetetekkel, csoportokkal és egyes emberekkel, akik a háború és a rasszizmus új formái helyett a BÉKÉT választják!

 

Rajz: Békegalamb[iv]

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia Európai Unió Ünnepek 2020 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr2315671674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása