Nyári vacsora
Orvosi dörgedelmek, fogyókúrás figyelmeztetések, dietetikusi jótanácsok figyelmeztetnek mindenkit, hogy könnyű vacsorát kell enni. Már a magunk eszétől is tudjuk, hogy ez nem a szalonna, nem a sertéssült és nem a dobostorta. Azonban a kivitelezése a jótanácsoknak már nehezebb. Próbálkozzunk egy tojásomlettel!
A könnyűség titka: sok zöldség, sok tej, kevés tojás, zabpehely és mutatóban egy kis vaj, kevés só és őrült pirospaprika! Fűszeres, laktató és szép látványt is nyújt az omlett.
Bevásárlólista 2 főre
3 tojás
0,3 l tej
1 marék zabpehely
1 kisméretű cukkini
1 csomag újhagyma zöldje
1 db paradicsom
1 db paprika
2 dkg vaj
2 szelet sajt
Zöldfűszerek, só
őrült pirospaprika díszítésnek
Metódus
A hagyma zöldjét felaprítjuk, és a vajon megpirítjuk. 3 tojást összekeverünk 0,3 l tejjel. Nem kell simára verni, elegendő lazán összekeverni. Sózzuk, zöldfűszerezzük. A tojás-tej keveréket ráöntjük a forró zöldhagymára, és levesszük a tűzről, akkor, amikor a közepe még folyik, de az alja már kérget kapott. Ráhintjük a zabpelyhet a még folyékony keverékre. A sütést az előmelegített sütőben fejezzük be. A maximumra állított sütőben is idő kell ahhoz (kb. 10 perc), hogy a tojásos tej összesüljön a zöldségekkel. Meglepő, de az omlettünk jóval magasabb lesz, mint a sima rántotta, és hidegen sem esik össze.
A budaörsi omlettet őrült pirospaprikával díszítjük, és kovászos uborkával tálaljuk. Fokhagymás kétszersültet adhatunk hozzá (1 db korong!).
Miért budaörsi? Azért mert minden budaörsi ételben van tej vagy vaj vagy túró!
Jóétvágyat!