2015.10.23.
21:41

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Tökfőzelék másképpen

A tökfőzelék ízletes és könnyű, olcsó étel!

Sokaknak rossz emlékük van az óvodából, az iskolából és egyetemi menzáról: tökfőzelék? Pfuj! Könnyű megmagyarázni az utálkozás okait: sótlan volt, szétfőzték gyalult tököt, sok rántással pótolták az ízeket, megállt benne a kanál és még hideg is volt.

A mi tökfőzelékünk alapját a mezőfalvi (sváb) nagymamámtól tanultam: sok fokhagyma, rengeteg friss kapor, éppen csak megfőzött gyalult tök, só, és tejfölös habarás.

Még a nagymamám tökfőzelékén is könnyítettünk 20 év múlva. A tejfölös habarás helyett tejföl/kefir és zabpehely keverékével sűrítjük a főzeléket. Aki a hagyományosan sűrű főzeléket keresi, annak is van megoldás liszt nélkül: a kész főzelék 10 %-át turmixoljuk, és ezt keverjük hozzá a kész ételhez. Aki a piros szint hiányolja a tökfőzelékről, az egy kevés piros őrölt (chili) paprika színezéket kaphat, aki csak a pirosát akarja, az egy kevés felhígított paradicsompürével kevercseljen.

A bevásárlásnál nehéz kis mennyiségben gyalult tököt vásárolni, ezért két megoldást alkalmazhatunk: egy piacon törzsvásárlók leszünk egy savanyúságosnál, aki a kedvünkért keveset is elad a gyalult tökből, vagy veszünk egy méretű tököt és egy tökgyalut, és magunk gyikicselünk vele. Az első megoldás drágább a második megoldásnál az egészben maradt tököt általában kidobjuk, mert megpenészedik a hűtőszekrényben, így ott vagyunk ahol a part szak, de büszke tulajdonosai lehetünk egy tökgyalunak.

Bevásárló lista 1 főre

0,2 kg    gyalult tök

1 egész csomag kapor

3 db       gerezd fokhagyma (minimum)

0,3 l        tejföl/kefir

3 evőkanál zabpehely

Só, pirospaprika, kevés olaj

Metódus

Ha magunk nem szeretjük a tökfőzeléket, akkor tudjuk meg, hogy étkeseink hogyan szeretik a főzeléket. A fokhagymát megfuttatjuk a kevés olajon. Beletesszük a gyalult tököt, egy kicsit megrogyasztjuk. Hozzátesszük a megmosott és a szárával együtt apróra vágott kaprot. Kicsit tovább forraljuk, Mielőtt szétfőznénk a tököt, lehűtjük a tejföl/kefir keverékkel, és lejjebb vesszük a tüzet, hogy lassan gyöngyözzön. Belekeverjük a zabpelyhet. Lassan kevergetjük, és közben megkóstoljuk. Ha őrölt paprikával vagy paradicsompürével színezzük, akkor ezeket a kaporral egy időben vegyítjük a főzelékben.

Melegen vagy hidegen tálaljuk. Feltétnek is lehet hozzáadni valamit, rántott cukkinit, bundáskenyeret vagy pörkölt maradékot.

Éjfélkor a konyhában ne csapjunk nagy zajt, amikor kiesszük a tökfőzelék maradékát a hűtőből!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr598015719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása