2015.06.15.
11:42

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nyitnikék pince 2014. - olaszrizling

Egy évvel ezelőtt már írtam egy rövidet a Nyitnikék pince első boráról.

http://tothzoltan.blog.hu/2014/10/02/bordivatok_valtozasai

Minden kívánságom így teljesülön: a 2014. október 2-án kelt írás végén megemlítettem, hogy a várom a következő bort, és tényleg megszületett!

Kezembe veszem a Badacsony – Budaörs helymegjelölést tartalmazó palackot, és már a külcsínen látom a fejlődést. A címke elegánsabb, de nem hivalkodó. A színek decensek, de kiemelik a szöveget. A spirál alakban felragasztott címkét valószínűleg grafikus tervezte és nem a tulajdonosi önkény. Szigeti Andrea jegyzi a bort, amelynek szőlője Cserjésláp dűlőn termett. A zárókupak csavaros, ami pontosan megfelel az átlagos igényeknek, kivéve, ha külön borfiú vagy sommelier áll rendelkezésre. (Akkor persze levegőztetni kell a bort egy másik nagyöbű üvegpalackban. Olyan magas pohárba töltik ki a bort 1 óra múlva, amely azonnal felborul, a legkisebb érintésre is.)

Kinyitom a kupakot, és elsőre visszaigazolja az illat a címkén levő állítást: olaszrizling. Röviden, olaszrizling illatú. Aki nem ivott még egy pohár olaszrizlinget, azon nyeretlen kétévesek számára igyekszem érthetően – kerülve a borszakmainak nyilvánított halandzsákat, hogy milyen illat az olaszrizling?! Enyhén savanykás, citromos illat, amelyben egy csepp keserédes részlet is vegyül. Az íze üde, friss benyomást tesz a kortyolóra. Ha valaki szereti a kagylót, és már evett citromcsöppentéssel vagy anélkül, annak nem kell sokat magyarázni ezt a könnyű ízt. Távol áll az „Utolsó csepp” fantázia nevű bor a budaörsi három emberestől. (Gyengébbek kedvéért ezt a háromemberest csak egy ember issza, a másik kettő lefogja, hogy el ne szaladjon a kínálás elől.) A bor állaga egy kicsit a fröccsre emlékeztet távolról, köszönhetően az enyhe pezsgésnek.

Ha pozitíve kifejtettem, hogy mi jellemzi az az olaszrizling illatát és zamatát (ízét), akkor negatíve is meg kell határozni: nem édes bor, nem desszertbor és nem női bor. Száraz bor. Férfias bor, kvaterkázó bor, társaságban kellemesen múlatja az időt, partnere a beszélgetésnek és nem csap fejbe azonnal. A borszabályzat szerint a bor színét is elemezni kell. Nos, fehérbor, kissé sárgás színnel. Inkább citrom sárga, mint bézs színű. A poháron nem hagy nyomot, nem tükrös, nagyon könnyed bor.

Szigeti Andrea borát jó érzéssel meg lehet inni. Az utolsó csöppig.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr307545714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása