2014.08.15.
16:52

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Svédországban parlamenti választások lesznek

sved_parlament_1408097722.jpg_280x210

A Riksdag, a svéd parlament választására 2014. szeptember 14-én kerül sor. Svédország államformája parlamentáris monarchia. A királynak azonban semmilyen kormányzati hatalma nincs 1974 óta. A választásokra 4 évenként mindig szeptemberben tartják. A parlament egykamarás és 349 tagú. A választás pártlistás, preferenciális szavazással történik. (Minden szavazó befolyásolhatja a képviselő jelöltek sorrendjét a pártlistán). Minden párt annyi képviselői helyet kap a parlamentben, mint az általa elért szavaztok aránya: arányos rendszerben történik és 4%-os a bejutási küszöb. A miniszterelnököt a parlament szóvivője nevezi ki a választáson győztes párt (koalíció) vezetői közül. A minisztereket a miniszterelnök jelöli és a parlamenti többség választja meg.

A politikai intézményben sokpárt-rendszer működik, hagyományosan 3 vezető párttal: szocialisták, konzervatívok és liberálisok.

http://www.riksdagen.se/en/

A fényképen Stockholmban a Riksdagen épülete látható a királyi palota felöl.

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia elsőválasztók Európai Unió Svédország külföldi választás parlamentek épületei

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr846606257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása