2014.07.01.
15:34

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi töltött krumplipüré

img_4121_640x480_1404221534.jpg_640x480

Töltött krumplipürét egyet sem találtam az interneten, csak Budaörsön. Töltött krumpliból nagyon sok féle van, de krumplipüréből nem találtam másikat. Talán egy osztrák-skót recept mutat távoli rokonságot, de ott a hús helyett a véres hurka a töltelék, így a budaörsinek nincs párja. Mitől budaörsi? Elsődlegesen attól, hogy a sváb főzési hagyományokban élen jár a disznóhús, ezen belül a darált hús. A darált húsból készített fasírtból mindenki csak egy darabot kapott (húsból nem volt soha repeta!), míg a krumpliból bárki sokat ehetett. A sváb konyhára jellemző az igényesebb főzési mód, mert az asszonyok a nyári-konyhában főztek, és nem egytálételt a bográcsban a férfiak maguknak a mezőn. Így a háziasszony megengedhette magának, hogy három fázisban készítse el az ételt: darált hús és annak fűszerezése, a krumpli püré elkészítése és harmadikként a kettő összesütése a „lerben” (németül a tűzhely sütőjében). A zabpehely a német konyha jellemzője (és a teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy az angol-amerikai reggeli nélkülözhetetlen kelléke).

http://www.szomagyarito.hu/szocikk.php?id=2694

Elsőre készítsük el a krumpli (leánykori nevén: burgonya) pürét. A „B” kategóriás (kifejezetten főzésre ajánlott) krumplit sós vízben megfőzzük, majd kihűlés után hozzáadjuk a kellékeket: kefir, tojás, só, fehérbors, zabpehely. (Esetleg chili vagy erős paprika.) Bot turmix segítségével pürésítjük. Ha nagyon tömény, akkor kefirrel hígítjuk, ha túl folyékony, akkor további zabpehellyel sűrítjük. A püré legyen ragacsos-kenődős állagú. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint tovább fűszerezhetjük. A kefir helyett használhatunk tejet, tejfölt, vajat vagy joghurtot is.

Másodjára a darált húst keverjük össze sóval, borssal, tojással és zabpehellyel. (Tehetünk hozzá egy kis szalonnazsírt vagy egy kevés kockára vágott füstölt sonkát, ha ízesebben szeretjük.) A sváb konyha általában nem használ pirospaprikát, az magyar konyha jellegzetes fűszere.

/Vegetáriánusok figyelem! Mielőtt diszkriminációt kiáltanának, a hús helyett egy másik összetevőt javasolok! Két nagy fej vöröshagymát vágjunk fel apróra és keverjük össze kechuppal, vagy magunk által készített a paradicsomszósszal. A paradicsomszósz legyen nagyon sűrű, nehogy elrontsa a krumplipüré állagát! Sűrítéshez használjunk sok zabpelyhet. Legyünk bőkezűek a fűszerekkel./

Harmadikként rakjuk össze az alkotóelemeket. Ha nincs időnk vagy türelmünk, akkor vegyünk egy peremes tepsit, és tegyünk az aljára sütőpapírt. (Ezzel megkönnyítjük a későbbi mosogatást.) Alulra egy vékony réteg püré kerül, rá az összes darált hús, majd a maradék krumplipüré, jó vastagon. Mehet a sütőbe, 250 fok C –on 30-45 perc a mennyiségtől függően.

Ha azonban van időnk és türelmünk, akkor személyenként külön-külön edényben sütjük össze az alkotórészeket! Az edény nagyon sokféle lehet: cseréptál, aminek van fedele vagy ennek hiányában sütőpapírral vagy alufóliával lefedjük. Pincepörköltnek alkalmas kis piros láboskák is szolgálhatnak, vagy kisméretű jénai edények, stb. A szervírozás így attraktívabb, mint egy tepsiből szedni mindenkinek, de az íze ugyanaz lesz mindegyik külön edényben. A töltött krumplipüréről az utolsó 5 percben levesszük a fedőt és pirosra-barnára sütjük a tetejét. Ha nagyon ki akarunk tenni magunkért, akkor egy kevés tejfölös tojással megkenjük a püré tetejét baconszalonna vagy sajt szeletkével pirítjuk az utolsó percekben.

A fényképen egy muffin sütőben sütöttem meg a személyre szólóan az adagokat.

Bevásárló lista 4 személyre

Főzőburgonya (esetleg krumpli)              0,6 kg                                   100 Ft

Darált sertéshús (esetleg disznó)            0,5 kg                                   500

Tojás (esetleg tikmony) 1-1 db                 2 db                                      100

Zabpehely (esetleg müzli)                          2 marék                                    2

Kefir (esetleg joghurt)                                 0,3 l                                       200

Só, bors (esetleg fűszerek)                        ízlés szerint                        100

Összesen                                                                                                    1000 Ft

Jó étvágyat kívánunk! http://tothzoltan.blog.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr736464301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása