2013.08.24.
15:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Töltött paprika, fűszeres zellerkockákkal

img_0970_1377350083.JPG_3648x2736

Augusztus közepén minden zöldség-féle kapható. Kevés hús, sok zöldség, sőt, zöldséget-zöldséggel! – mondhatjuk parafrázisként a Kabos Gyula „Hagymát, hagymával!” beszólását Hyppolitnak.

A töltött paprika receptjét százával olvashatjuk az interneten. Nézzünk néhány elvi kérdést a töltött paprika köréből.

Milyen húsból készítsük a tölteléknek valót? Sertés, marha, csirke, pulyka, teve, elefánt? Ezt a családi szokások határozzák meg. A magam részéről a sertés-marha (fele-fele) keveréket használom, mert így kevesebb zsírt tartalmaz, de a disznóhús íze az páratlan. Előre daráltan csak olyan helyem veszem meg a húst, ahol bizalommal vagyok a hentes iránt pl. a Klauzál téren, Józsefnél vagy a budaörsi Auchanban a háttérben henteskedő Istvánnál.

Milyen fajta paprikából készítsük a töltenivalót? TV paprika, kaliforniai, bolgár, Blondy, kápia, bogyiszlói (erős). Én a kápia paprikát használom töltött paprikának, mert a feleségem az szereti. (Mélyebb okok elemzésére nincs is szükség!)

Milyen fajta paradicsomot használjunk a mártás elkészítéséhez? A fürtös a leggyakoribb fajta, az ökörszív a legdrágább, ezért nem ajánlom. A hagyományos kerekparadicsom (parasztparadicsom) a legolcsóbb, jó ízű, de magas a víztartalma, többet kell főzni, hogy besűrűsödjön. A Lucullus ritkábban lehet kapni, de azért ajánlom, mert kevés benne a víz és intenzív az íze.

A töltött paprikához hagyományosan kockára vágott főtt krumplit adnak körítésnek, azonban javasolom, próbálják ki egyszer kockára vágott, párolt zellerrel.

Bevásárló lista 4 személyre                Árak (2013)

0,5 kg sertés-marha darált hús           700 Ft

8 db paprika                                       150

2 kg paradicsom                                 400

0,5 vöröshagyma (tavalyi)                 100

1 nagy vagy 2 db kisebb zeller          300

1 db tojás                                              40

0,1 kg zabpehely                                    5

Só, fehérbors                                        15

Olaj                                                      10

Összesen:                                           1800 Ft kb.

Ügymenet

A darált húst összekeverem a sóval, (esetleg piros paprikával), a fele zabpehellyel, tojással, borssal. A keverés után pihenni hagyom, hogy a tojás jól összeköthesse a húsgombócokat.

A paradicsomot forrásban levő vízben 3 percig főzöm, hogy a héja könnyen lehúzható legyen. (Lehet venni paradicsomszószt is készen, de az drágább és szezonban inkább dolgozzunk többet a frissel.) Amíg hűl a paradicsom, addig dinsztelem egy kevés olajon a felvágott hagymát, majd ráöntöm a megnyúzott paradicsomokat és a beleteszem a zeller zöldjét. Só, bors után bot-turmix segítségével egyenletes simaságú paradicsommártást készítek, majd beleöntöm a másik fele zabpelyhet. Gyorsan felforralom (250 fok C), majd 170 fok C-on lassan beforralom sűrűbbre a mártást.

A kicsutkázott paprikákba betöltöm a tölteléket. Ügyeljünk arra, hogy a paprikát belül teljesen töltse be a töltelék, mert ha levegő marad a benne, akkor a főzéstől összeesik a paprika és nem szép a látványa (az íze ugyan olyan marad!). A maradékból húsgombócokat formálok (mert az unokáim nem szeretik a paprikát). A mártásba beleültetem a töltött paprikákat és húsgombócokat, és 120 fok C-on lassan főzöm kb. 20 percig. A húsgombóc puhaságát könnyű ellenőrizni egy beleszúrt fogpiszkálóval.

Ha a húsgombócok szétestek, akkor legközelebb 2 tojást tegyünk a töltelékbe. Ha a paprikából is kiestek a töltelékek, akkor ne hívjunk erre az ételre vendéget, és legközelebb passzírozott bébiétellel próbálkozzunk.

A zellert meghámozom és kockára vágom. Nagyon kevés – sós - vízben kb. 3 percig párolom. A főzőlevet hozzáöntöm a mártáshoz. Lehet forrón vagy hidegen is feltálalni körítésnek. Aki nem szereti, az kaphat töltött paprikához friss fehér kenyeret.

A terítéskor tegyünk kanalakat is a tányérok mellé.

 

1 komment

Címkék: szakácskönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr465474809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása