2013.01.28.
10:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Disznófül befőtt

img_0006_1359363865.JPG_3648x2736

József, a hentes említette, hogy ideje van ismét kocsonyát főzni, mert közeleg a tél vége. December elejétől január végéig bármikor lehet, sőt tanácsos kocsonyát főzni, mert a kocsonya jó, a kocsonya finom, a kocsonya eláll, bármikor előveheted a spájzból, hirtelen vendégeknek hirtelen feltálalhatod, egy nagy mosogatással sok vacsorát megoldhatsz a családnak, sokféleképpen ízesítheted: tormával, citrommal, erős zöldpaprikával, savanyú uborkával, édes szilvabefőttel, és ihatsz hozzá teát, bort, sört, sőt, előtte 3 cl pálinkát egy féldecis pohárból, hogy az illúziód is meglegyen.

A barátom említette, hogy olvasta Váncsát – lám-lám, a Váncsa receptek már szájhagyomány útján is terjednek (!) -  és olvasott  egy újfajta kocsonyáról, mégpedig a kocsonya befőttet. Rövid leírását adta a látványnak: kocsonya disznófülből egy befőttes üvegben. Nosza, megindult a fantáziám, és a következő Klauzál téri hentesbolt-látogatásomon röviden vázoltam a barátom által felidézett Váncsa-képet, és tanácsot kértem Józseftől a megvalósításra.

József vízfolyásként sorolta a jó kocsonya előfeltételeit: sertés fül/ek, disznó köröm/körmök, disznóbőr (segédanyag), zöldségek, sok-sok-sok fokhagyma, még egy kis fokhagyma. A szükséges mennyiséget gyorsan nyélbe ütöttük, és már száguldottam haza feleségem védő szárnyai alá a kivitelezésre. Mert nálunk a feleségem kiváltsága a kocsonyafőzés. Lehetek én bármilyen jó húsok sütésében, a krumpli főzésében, a tea eredeti japán recept szerinti elkészítésében, pihentetésben és szervírozásában, a kocsonyafőzés a főkegyúri jogok közé soroltatott, így a feleségem által főzendő. Az alábbiak szerint teljesítettem a bevásárló listát:

Bevásárló lista 12 főre:

 

5 fül, 2 köröm, 0,5 kg disznóbőr és

 

1 füstölt farok összesen                                             2100 Ft

 

2+2 (2X) sárga és fehérrépa (inkább paszternák)        200

 

4 fej vöröshagyma                                                       100

 

fokhagyma                                                                   200

 

szemes fekete bors 10 db                                             100

 

1 nagy kanál só                                                                1

 

Összesen                                                        2701 Ft

 

Metódus:

Tegyed szabaddá a feleségedet legalább 5 órára. (Előfeltétel: előtte jól aludja ki magát.) Az általad megsikált disznóságokat (ha a Klauzál Húsnál vásárolsz, akkor ezt megspórolhatod magadnak!) 8 liter hideg vízben (amely ellepte húsokat és az összes többi hozzávalót) lassan felforralod (min. 1 óra). Ha forr a víz, olyan lassúra kapcsolod a főzést, hogy csak „gyöngyözzön”. Amikor forrdogál, akkor a habot gyakran leszeded egy teaszűrővel, amelyet a meleg vizes csap alatt mindig tisztára öblítesz. Ez a folyamat legalább 3 óra. Az egész 14 literes lábast télen kiteszed az erkélyre és aludni mentek a feleségeddel együtt. Másnap korán felserkensz, midőn nejed még az igazak álmát alussza, és a megfagyott zsírréteget eltávolítod a kocsonya tetejéről, és kávét főzöl és reggelit készítesz az újabb megpróbáltatások előtt. A kocsonyát, amely immár teljesen egybefüggő kocsonya, ismét megmelegíti a feleséged, a régi zöldséget eltávolítja, az új,  friss zöldséget belefőzi, majd a levelet átszűri, a disznóságokat feldarabolja olyanra, amilyen szépen mutat a tányérban. A füleket befőttes üvegbe helyezi, feltölti lével. A maradék disznóságokat tányérba, fazékba, jénai tálba tölti a felkarikázott zöldségekkel együtt.

Miután a feleséged elvégezte a munkát, most jön a Te időszakod: folyamatosan szurkolsz azért, hogy a lé megkocsonyásodjon. És minden férjnek az ilyen irányú tevékenysége mindig sikeres: a lé 1 óra alatt elkezd kocsonyásodni, majd fél nap múlva, ha a tányért lefelé fordítod, akkor csodálatosan benne marad a kocsonya a tányérban! Ne felejts el friss fehér kenyérért elmenni a boltba!

A disznófül befőtt így készül …vagy másképp! A Kama Szutra szerint, ezt csak a gyakorlat tanítja (meg a Váncsa).

 

 

 

3 komment

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr595047898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.01.29. 20:27:36

Mondjuk nekem 2701 Ft lett ezen tételek végösszege :P

Dr. Tóth Zoltán 2013.01.29. 21:06:18

@Bognár Attila: Kedves Attila! Köszönöm a segítségét, kijavítottam az összeadási hibámat. Kipróbálta a receptet?

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.01.29. 21:26:09

Kedves Zoltán, sajnos a főzés művészete igen távol áll tőlem - akár csak az írásé - mindazonáltal igen élveztem ezt az "ízes" beszámolóját, és amúgy a kocsonyát sem vetettem meg - amíg még ettem húst...
Egyszer még a miskolci Kocsonya Fesztiválra is eljutottam pár éve. :)
süti beállítások módosítása