2015.07.20.
13:28

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Meghívó a Budaörsi Olvasókör találkozójára

 

Meghívó

                                                             a Budaörsi Olvasókör találkozójára

 

A Budaörsi Olvasókör 2014. szeptemberében alakult meg, és minden hónap második szerdáján tartja rendezvényeit a Budaörsi Városi Könyvtárban.

 

Az Olvasókör célja, hogy lehetőséget adjon az olvasmányélmények megosztására minden érdeklődővel, akik esetleg nem is olvasták az aktuális könyvet. Beszéltünk már Jókairól, Szabó Magdáról, Karinthyról, Örkény Istvánról, Ulickajáról, vendégünk volt Erdős Virág költő, Dr. Bodó Miklós és Ágh Attila professzorok. Legutóbb Spiró György tisztelt meg minket beszélgetéssel.

 

A nyári programunk „vizes” volt, mert a Sukorói kajak-kenu pályán önkénteskedtünk mozgássérültek számára, majd egy sárkányhajóval száguldottunk a vízben.

 

2015. augusztus 12-én, szerdán, 17 órakor találkozunk

 

Buday Péter sztárszakáccsal, https://hu.wikipedia.org/wiki/Buday_P%C3%A9ter

 

a Magyar Kereskedelmi Vendéglátó Múzeumban (Budapest, III. ker. Korona tér 1.), a Kéli Vendéglő és Étterem közelében.

 

Belépődíj 800 Ft, nyugdíjasok 400 Ft, Ingyenesen 70. életévét betöltött személy, fogyatékkal élő személy és egy kísérője, közoktatásban dolgozó pedagógus érvényes pedagógus igazolvánnyal.

 

http://www.mkvm.hu/

 

Térkép:

 

http://bit.ly/1CRurPv

 

vagy

 

https://www.google.hu/maps/place/Magyar+Kereskedelmi+%C3%A9s+Vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%B3ipari+M%C3%BAzeum/@47.538689,19.0432167,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x3ea55dac87d2818a

 

Terveink

 

Kukorelly Endre író, elfogadta az Olvasókörünk meghívását. A találkozóra a Budaörsi Városi Könyvtárban kerül sor, 2015. szeptember 9-én, szerdán 17 órakor. Kukorelly Endre regényi közül az Országházi divatokat ajánljuk, de bármit lehetséges: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorelly_Endre

 

Dr. Dragomán György író, elfogadta felkérésünket egy beszélgetésre.  A találkozóra a Budaörsi Városi Könyvtárban kerül sor, 2015. október 14-én, szerdán 17 órakor. Dragomán írásai közül a Fehér királyt ajánljuk, de bármit lehetséges: http://gyorgydragoman.com/?lang=hu

 

Kerékgyártó István író, BUDAÖRSI lakos, már tervezi, hogy meglátogatja Olvasókörünket novemberben. http://www.kerekgyarto-istvan.hu/fooldal.html

 

Ágh Attila professzort tervezzük ismét meghívni - 2015. karácsonya előtt.

 

Várjuk az Olvasókör tagjainak a javaslatait 2016-ra!

 

Budaörs, 2015. július 19.

 

Filipszky István, könyvtár igazgató                          Tóth Zoltán, olvasókör vezetője

 

Szólj hozzá!

2015.07.18.
22:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

In memoriam Halák László

 

In memoriam Halák László

 

Ismertem a Magyar Televízió adásaiból, amikor még a riporterek arról beszéltek, ami az embereket érdekelte: politika, hétköznapi problémák, sőt a kisemberek apró problémái is közérdeklődésre tarthattak számot. Megnyerő félmosollyal, nyugodtan, az emberek problémáira érzékenyen kérdezett. Szerkesztőként képes volt hetente közérdeklődésre számot tartó műsort összeállítani.

Nem foglalkoztatták kihívó politikai kérdések, nem akart berontani az elhunyt férj túlélő házastársához, hogy „mizujs?” Közszolgálati riporter és szerkesztő volt. Nagy érték ez manapság, amelyet a riporterek és szerkesztők döntő többsége alulmúl.

Egy alkalommal közös műsort is készítettünk 1986-ban, amelynek emléke a lelkemben és szívemben ma is él.

Munkatársai mindig szívesen dolgoztak vele. Ez ma általában idegen a médiában szokásos inkollegialitástól.

Eggyel megint kevesebben vagyunk. Nyugodjék békében.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia életrajz in memoriam 2015 Magyarország

2015.07.17.
10:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Pálcikás csirke

A csirke könnyű étel és elkészíteni is gyorsan lehet. Pénztárcabarát az ára is. A csirkét sokféle – hagyományos – módon készítik: egészben sütve, grillezve, rántva, pörköltnek. Most egy kicsit újítunk és a rablóhús kardja helyett egy másik eszközt alkalmazunk: a hurkapálcikát. Egy kicsit látványosabb lesz a sült csirke, és sokkal gyorsabban készül el, mert az apró falatokra vágott csirkehús percek alatt megsül az olajban.

Ha egy egész csirkét veszünk, akkor még spórolunk is, bár többletmunkát jelent bőrteleníteni és kicsontozni a húst. Azonban a csirkebőrből és a csontokból csirke alaplét főzünk, amely kitűnően hasznosul a pl. a rizs főzésnél vagy a főzelékek felengedésénél vagy a fagyasztóládában más alkalomra gondolva, így nem megy semmi kárba az egész csirkéből.

A hurkapálcikákat mérjük hozzá annak a serpenyőnek (lábasnak, tepsinek) a méretéhez, amiben sütünk. A kis kockákra felvágott húst hurkapálcikákra tűzzük. A húsok közé lehet szalonnát, kolbászt, hagymát, zöldséget is közbetűzni.

Az elkészült pálcikákat sózzuk, borsozzuk, és kefirben/joghurtban áztatjuk/pácoljuk. A kefirnek savanykásabb, a joghurtnak semlegesebb az íze. Ha kedveljük a fokhagymát, akkor fokhagymakrémet is tehetünk a kefirbe/joghurtba.

Az áztatott pálcikás csirkéket forró olajban/zsírban fedő alatt sütjük. (A fedő csak azért kell, hogy a kicsapó, fröcskölő sütő anyagtól megóvjuk magunkat és kevesebbet kelljen takarítani a tűzhelyet és a konyhát. Annyi zsiradékot tegyünk az edénybe, hogy a pálcika ne érjen bele a forró sütőanyagba, mert így kézzel is tudjuk forgatni a pálcikákat. Az edénybe lazán helyezzük el a pálcikás csirkéket, részben azért, könnyű legyen forgatni, részben azért, mert ha túlzsúfolt a sütőedény, akkor a csirke nem megsül, hanem megfő. Ennek oka az, hogy a csirke kiengedi a forró sütőanyagba a benne levő víz egy részét, ami lehűti a zsiradékot. Márpedig ez a recept a sült pálcikás csirkéről szól és nem a főtt csirkéről. A pálcikák mellé pucolatlan fokhagymagerezdeket is helyezhetünk, amelyek ízletes kiegészítői lehetnek a köretnek.

A pirosra sült csirkenyársakat visszahelyezzük az áztató/páclébe és melegen tartjuk a tálalásig. Köretként sült zöldséget, rizst sült krumplit vagy friss salátát készíthetünk.

A maradék pálcikás csirkét éjfélkor a hűtőszekrény világánál hirtelen felfaljuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.07.15.
20:10

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Klubrádió: Szociáldemokrata Staféta

 A Klubrádióban az ősszel folytatódik a Mandátum c. választási szakmai sorozat (minden csütörtök 14-15 óra között).

A nyáron egy Athenaeum c. sorozattal jelentkezik Szentpéteri Nagy Richard szerkesztő. Korábban már már volt egy „konzervatívok”, majd egy „liberálisok” c. stafétája, most egy „szociáldemokraták” c. 12 részes folytatással jelentkezik. A staféta lényege, hogy a szerkesztő kiválasztja azt a 12 embert, akik az adott eszmeáramlathoz tartoznak, majd a szerkesztő útjára indítja a stafétát az első interjú alannyal, aki a második adásban riportere lesz egy újabb szociáldemokratának, és az harmadik szociáldemokrata….12. részben visszatér a műsorfolyam zárására Szentpéteri Nagy Richard.

A szociáldemokrata staféta indító adásra engem kért fel a szerkesztő. Az élő műsorból késtem 10 percet (ilyen még nem fordult velem elő 40 év alatt), de addig is a szerkesztő hasznosan töltötte az időt, mert a jobb és bal oldal, a konzervatív, a liberális és a szociáldemokrata eszmerendszer elhatárolásával foglakozott.

Megleptem azzal, hogy a családi szociáldemokrata családi gyökerek után rátértem a Marxra….

http://www.klubradio.hu/index.php?id=205

1. rész 7 perctől végig 21 percig

2. rész elejétől végig

3. rész elejétől 4 percig


 


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia kormánypárt MSZP Klubrádió 2015 Magyarország

2015.07.14.
18:08

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Július 14. a francia nemzeti ünnep

 

2015-07-14 13 óra  Mit főzzünk? Válassz! • kedd 13:00-14:00 •

 

Buday Péter sztárszakács a zöldbab szezon elemeit vonultatja fel. Bátri Mária a Gyógyító ételekben a meggyről és cseresznyéről, majd a sárga és görögdinnyéről tanít minket.  Opera elixír rovatunkban Ágoston Lászlótól megtudjuk, Mozart Varázsfuvolájában a herceg egy kép alapján szeret bele egy hölgybe. Ma a szerelmi kapcsolatok egy része a facebookra feltett képek alapján születik. De mi a helyzet a pornó újságok képeivel? 8’29” Szakácskönyv a Bézsben, gondoljuk kedden a hétvégére: húsevőknek és vegetáriánusoknak!  Csirke falatok és zöldséges lencse rizzsel. Hallgatóink receptjeiben Katalin hideg lecsót készít többféleképpen a Rádió Bézs hallgatóinak

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.07.13.
10:58

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Lencse - zöldség - rizs

 

Lencse - zöldség - rizs

Vegetáriánusoknak, akik kerülik a húst és fogyókúrázóknak, akik kerülik a kalóriákat, egyaránt ajánlhatom a lencsés zöldséget rizzsel. Az összetételtől függ az étel megnevezése: ha több a zöldség, akkor lencsés zöldségnek nevezzük, ha több a lencse, akkor átkeresztelhetjük az ételt zöldséges lencsére. Sőt, ha a rizzsel keverjük össze a zöldséget, akkor lehet az étel neve lencse zöldséges rizzsel. Ha egytálételt akarunk főzni, akkor egybefőzzük a három alkotó elemet és elkeresztelhetjük Lencsi baba kedvencének is.

Metódus

Külön-külön főzzük meg a lencsét és a rizst.

Az étel állaga: a lencse inkább főzelék, mint leves, azonban a benne levő zöldségfalatok haraphatóak (al dente), a rizs gurulósra főzve, nem (!) rizottó jellegű. A lencse barnás-sárgás, a rizs fehér színű.

Előkészület: zöldség alaplé

Elsőre a legnehezebbel kezdjük: megpucoljuk a zöldségeket, majd kiskockára vágjuk, és vízben feltesszük főni. Forrás után csillapítjuk a tüzet, hogy lassan bugyogva forrjon mindössze. nem kell teljesen puhára főzni, maradjon olyan az állaga, hogy rá lehessen harapni a zöldségekre, és külön-külön felismerhető legyen az ízük. A zöldség alaplének a színe zöldes-barnás-sárgás. A zöldségeket kiszedjük az alapléből és a felhasználásig külön tároljuk. Ízesítés: só, gyömbér, fehérbors. Gondoljunk arra, hogy a fűszerezetlen zöldséget senki nem szereti, de a csípősséggel tartsunk mértéket!

Edények: gondosan tervezzük meg az alapanyagok mennyiségének a függvényében az edények méretét. Minden edénynek legyen fedője, mert a puhításhoz hozzá tartozik a fedő alatti párolás. (A hőfelhasználás is kevesebb – így olcsóbb is.)

Lencse

Vöröshagymát és fokhagymát dinsztelünk olajon, majd a kiskockára vágott zöldségeket pirítjuk rajta: sárgarépa, fehérrépa, zeller, lecsópaprika, paradicsom. A lencsét hozzáadjuk és zöldség alaplével hígítjuk. Ecettel óvjuk a szétfőzéstől. Fűszerekkel ízesítjük: babér, só, mustár.

Cukrot karamellizálunk és barna rántást készítünk rajta. Zöldség alaplével hígítjuk. Összekeverjük a lencsével.

Nagyon könnyű sok rántást készíteni! Szemre kevésnek tűnik a lábas alján a liszt meg az olaj, de amikor felengedjük alaplével, akkor hirtelen megduzzad. Ne sajnáljuk a túlméretezett rántást kidobni a kukába (esetleg a mélyhűtőben tárolni 6 hónapig, majd a mélyhűtő takarításakor „ismeretlen valamiként” kidobni a szemétbe).

A főtt zöldséget a lencséhez keverjük, az alaplevet a lencséhez és a rizshez elhasználjuk.

Beállítjuk az ízeket és a sűrűséget.

Rizs

A rizst olajon pirítjuk. Tűzforró zöldség alaplével felengedjük (1 kg rizs kb. 1,5 l alaplé). Letakarjuk fedővel. Lehúzzuk a tűzről a lábost, és önmagától megpuhul.

Tálalás

Alulra a rizs, felülre a lencsés zöldség. Legfelülre egy kanál tejföl kerül, díszítésnek.

Bevásárló lista (100 főre)

10,0 kg                 rizs

10,0 kg                 lencse

2,0 kg                    olaj

2,0 kg                    vöröshagyma

2,0 kg                    sárgarépa

2,0 kg                    fehérrépa (vagy berlini vagy paszternák)

2,0 kg                    zeller

1,0 kg                    lecsópaprika

1,0 kg                    paradicsom

1 kg                       cukkini

20 db                    babérlevél

10 dkg                  pirospaprika (édes)

0,5 l                       ecet (10%)

0,5 kg                    só (apró)

0,5 kg                    liszt

2 fej                      fokhagyma

0,3 kg                    cukor

0,3 kg                    mustár

1,0 l                       tejföl

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország

2015.07.12.
15:42

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Vitányi Iván 90. születésnapja

Vitányi Iván eszmeisége szociáldemokrata. Lehetne szocialistának, liberálisnak, demokratának is nevezni, azonban világnézetileg azok közé tartozik, akik elfogadják a tőkés gazdasági rendet, de nem fogatják el annak társadalmi, politikai és jogi igazságtalanságát, mert szociális gondolkodásúak és az egyenjogúság mellett a társadalmi egyenlőségért küzdenek.

Vitányi Iván több rendszerváltást is megélt – személyesen. Ha állami vezetők nevével könnyebb jellemezni a politikai korszakokat, akkor Horthy, Rákosi, Kádár után most Orbán neve lehet jelzője annak, amit végigélt Vitányi Iván. Soha nem hágott az állami-politikai élet csúcsaira a szó szervezeti életében. Nem volt miniszter, nem volt pártelnök, vagy más korifeus.

Vitányi Iván mindig politikus volt, a szónak az igazi értelmében: közügyekkel foglalkozott, részt vett a baloldali mozgalmak érdek és érték választó munkájában. Dolgozó politikus volt. Szerény volt a magán életében, de bátor és nagyratörő a gondolkodásban.

A 1989-es rendszerváltás előtt – felismerve a korszak gazdasági és politikai hibáit – az általa igazgatott népművelési intézetben adott helyt (irodát és adminisztrációt) azon politikusoknak, akik a rendszerváltás előtt a rendszerváltásért dolgoztak: az alagsorban Antall József és Csurka István kapott helyett, a középső szinten az Új Márciusi Front (Nyers Rezső) a felső szinten a Szabad Kezdeményezések Hálózata dolgozhatott. Vitányi Iván megértette a változás szükségességét, és tevőlegesen munkát vállalt érte.

Vitányi Iván a 90. születésnapján mondott rövid összegző beszédében gondolatilag újra a szociáldemokrácia mellett foglalt állást, és felhívta a demokratikus ellenzéki politikusokat arra, hogy elemezzék és nyíltan vállalják a rendszerváltás óta elkövetett gazdasági és politikai hibákat. Politikai hatalom nem létezhet a politikusok, az értelmiségiek rendszeres és mélyreható párbeszéde nélkül.

Vitányi Iván 90 éves korában új nyitányról beszélt. Optimista ember!

Lelkemből beszélt – köszönet érte!

A rendezvényszervezők akarata ellenére készíthettem egy közös fényképet Vitányi Ivánnal - köszönet érte! 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia életrajz pártok elsőválasztók Budapest Unokáimnak 2015 Magyarország

2015.07.10.
22:13

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Előzetes a Rádió Bézs műsorából

 

2015. július 14. kedd 13-14 óra között a Rádió Bézsben:

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.main.page

Mit főzzünk? Válassz! A fakanálnál Tóth Zoltán.

 Buday Péter, sztárszakács a zöldbab szezon elemeit vonultatja fel. Bátri Mária a Gyógyító ételekben a meggyről és cseresznyéről, majd a sárga és görögdinnyéről tanít minket.  

 Opera elixír rovatunkban Ágoston Lászlótól megtudjuk, Mozart Varázsfuvolájában a herceg egy kép alapján szeret bele egy hölgybe. Ma a szerelmi kapcsolatok egy része a facebookra feltett képek alapján születik. De mi a helyzet a pornó újságok képeivel? 8’29”

 Szakácskönyv a Bézsben, gondoljuk kedden a hétvégére: húsevőknek és vegetáriánusoknak!  Csirke falatok és zöldséges lencse rizzsel. Hallgatóink receptjeiben Katalin hideg lecsót készít többféleképpen a Rádió Bézs hallgatóinak.

 http://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.main.page

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.07.07.
20:18

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hatvanötödszörre sikerült

A Nemzeti Választási Iroda (értsd: Fidesz közeli cég) hatvanötödszörre (!) felfedezte, hogy vannak egyesek, akik a népszavazás jogával visszaélnek. Voltak olyan emberek, akik már az első alkalommal nyilvánvalóvá tették ezt a tényt, de a jó pap is holtig tanul: még 64-szer kellett újra hallaniuk, olvasniuk a justicmordot, hogy felismerjék a justicmordot. Hiába, egy régi klienssel nehéz szakítani!

http://www.klubradio.hu/index.php?id=256%23c

2. rész 24 perctől 29 percig

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia közigazgatás kormánypárt OVB jóállam országos népszavazás magyar választások története választópolgár kérdez 2015 Magyarország

2015.07.05.
21:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Fekete kagyló, grillzöldség, rizs, fokhagymamártás

A mediterrán konyha alapvető étele a kagyló, de a francia konyha is kedveli, sőt, ha Brüsszelben, Párizsban, Londonban jársz, akkor az óriásplakátok a belga fekete kagylót hírelik - sültkrumplival.

A magyar (magyaros) konyha még csak most ismerkedik a kagylóval és más tengeri herkentyűkkel, azonban érdemes egy kicsit belekóstolni a jóba. A kagyló könnyű étel, így az esetleges „hús hátrányok” (pl. koleszterin) hiányoznak mellőle. A kagylónak a saját íze (tengervízhez hasonlít) nagyon könnyen felvesz bármilyen ízt, így könnyűszerrel alakítható saját ízlésünkre. A kagyló nagyon szeret „boros vízben” úszni, így a levesek dekoratív betétje is lehet. A héjas kagyló társasági étel, mert egy nagy lábos (min. 0,5 kg) kagylót egy óráig el lehet eszegetni, beszélgetni, iszogatni. A kagylót könnyű megfőzni, mert a leghosszabb ideig a bevásárlás tart, a többi előkészítés és a főzés csak percekig. A kagyló a magyaros konyhában – az ára miatt – inkább ünnepi, társasági étel, mint a mindennapi étkezés része.

A kagyló készítésénél választási pont, hogy héjas vagy héjatlanított kagylót veszünk-e. (A héjas kagyló friss, dekoratívabb, ezért drágább is, sőt rövid idő alatt fel kell használni. A pucér kagylót fagyasztva vásárolhatjuk, olcsóbb és a fagyasztóban hosszabb ideig tárolható, várva a megfelelő felhasználási alkalomra.)

A kagylót ajánlott valamilyen – borral ízesített – levesben főzni. Csirke, marha vagy zöldség alaplében, sok-sok petrezselyemmel, a kagylót a forrástól számított egy-két percig főzzük. Ha kinyíltak a kagylóhéjak, akkor azonnal levesszük a tűzről, mert ha túlfőzzük, akkor a kagyló húsa „felfeslik” és az nem csinos. (Egyébként semmi baja sincs a felfeslett kagylóhúsnak.) A ki nem nyílt kagylóhéjat kidobjuk, nem szenvedünk vele.

A rizst rizottónak főzzük meg. Alaplében tesszük fel főni a rizst. Forrás után csendes tűzön folyamatosan kavargatjuk, és az elfőtt alaplét apránként pótoljuk. Addig főzzük és kavarjuk, amíg a rizs leválik a fazék oldaláról, és összeáll egy nagy ragacsos rizsgombóccá. Egy bögrét kivajazunk, és ebbe töltjük be a rizottót. A tálaló fölött megrázzuk a bögrét, és szépen formázott rizottó csúszik a tálalóedényre.

A zöldségeket (sárga és fehérrépa, zeller, cukkuni, hagyma) tetszés szerinti alakra vágjuk, és kevés olajon, zöldfűszerekkel + fehérbors, lassan dinszteljük. Al dente (roppanósra) puhítjuk, és körítjük a rizst.

A fokhagymát szeletelve lisztből és vajból készült „fehér rántásban” megpirítjuk, és egy kevés kefirrel/tejföllel hígítjuk. Sózzuk. A mártás „lassan folyós” legyen, ne ragacsos, a kívánt ízt és folyékonyságot finoman hangoljuk. Újra forralni nem kell, csupán lágyan melegíteni!

Tálalásnál egy óriási nagy tálra helyezhetjük az összes alkotóelemet, vagy részben külön-külön (fotó). A nagy tál előnye a dekorativitás, a külön edényeké a melegentartás könnyebbsége.

Bevásárló lista (egy személyre számítva)

0,5 kg héjas vagy 0,15 kg héjatlan fekete kagyló

0,10 kg rizs

0,20 kg vegyes zöldség

0,5 l alaplé

olaj, só, zöldfűszerek, vaj, tejföl/kefir, fehérbors, szükség szerint.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

süti beállítások módosítása
Mobil