2015.07.13.
10:58

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Lencse - zöldség - rizs

 

Lencse - zöldség - rizs

Vegetáriánusoknak, akik kerülik a húst és fogyókúrázóknak, akik kerülik a kalóriákat, egyaránt ajánlhatom a lencsés zöldséget rizzsel. Az összetételtől függ az étel megnevezése: ha több a zöldség, akkor lencsés zöldségnek nevezzük, ha több a lencse, akkor átkeresztelhetjük az ételt zöldséges lencsére. Sőt, ha a rizzsel keverjük össze a zöldséget, akkor lehet az étel neve lencse zöldséges rizzsel. Ha egytálételt akarunk főzni, akkor egybefőzzük a három alkotó elemet és elkeresztelhetjük Lencsi baba kedvencének is.

Metódus

Külön-külön főzzük meg a lencsét és a rizst.

Az étel állaga: a lencse inkább főzelék, mint leves, azonban a benne levő zöldségfalatok haraphatóak (al dente), a rizs gurulósra főzve, nem (!) rizottó jellegű. A lencse barnás-sárgás, a rizs fehér színű.

Előkészület: zöldség alaplé

Elsőre a legnehezebbel kezdjük: megpucoljuk a zöldségeket, majd kiskockára vágjuk, és vízben feltesszük főni. Forrás után csillapítjuk a tüzet, hogy lassan bugyogva forrjon mindössze. nem kell teljesen puhára főzni, maradjon olyan az állaga, hogy rá lehessen harapni a zöldségekre, és külön-külön felismerhető legyen az ízük. A zöldség alaplének a színe zöldes-barnás-sárgás. A zöldségeket kiszedjük az alapléből és a felhasználásig külön tároljuk. Ízesítés: só, gyömbér, fehérbors. Gondoljunk arra, hogy a fűszerezetlen zöldséget senki nem szereti, de a csípősséggel tartsunk mértéket!

Edények: gondosan tervezzük meg az alapanyagok mennyiségének a függvényében az edények méretét. Minden edénynek legyen fedője, mert a puhításhoz hozzá tartozik a fedő alatti párolás. (A hőfelhasználás is kevesebb – így olcsóbb is.)

Lencse

Vöröshagymát és fokhagymát dinsztelünk olajon, majd a kiskockára vágott zöldségeket pirítjuk rajta: sárgarépa, fehérrépa, zeller, lecsópaprika, paradicsom. A lencsét hozzáadjuk és zöldség alaplével hígítjuk. Ecettel óvjuk a szétfőzéstől. Fűszerekkel ízesítjük: babér, só, mustár.

Cukrot karamellizálunk és barna rántást készítünk rajta. Zöldség alaplével hígítjuk. Összekeverjük a lencsével.

Nagyon könnyű sok rántást készíteni! Szemre kevésnek tűnik a lábas alján a liszt meg az olaj, de amikor felengedjük alaplével, akkor hirtelen megduzzad. Ne sajnáljuk a túlméretezett rántást kidobni a kukába (esetleg a mélyhűtőben tárolni 6 hónapig, majd a mélyhűtő takarításakor „ismeretlen valamiként” kidobni a szemétbe).

A főtt zöldséget a lencséhez keverjük, az alaplevet a lencséhez és a rizshez elhasználjuk.

Beállítjuk az ízeket és a sűrűséget.

Rizs

A rizst olajon pirítjuk. Tűzforró zöldség alaplével felengedjük (1 kg rizs kb. 1,5 l alaplé). Letakarjuk fedővel. Lehúzzuk a tűzről a lábost, és önmagától megpuhul.

Tálalás

Alulra a rizs, felülre a lencsés zöldség. Legfelülre egy kanál tejföl kerül, díszítésnek.

Bevásárló lista (100 főre)

10,0 kg                 rizs

10,0 kg                 lencse

2,0 kg                    olaj

2,0 kg                    vöröshagyma

2,0 kg                    sárgarépa

2,0 kg                    fehérrépa (vagy berlini vagy paszternák)

2,0 kg                    zeller

1,0 kg                    lecsópaprika

1,0 kg                    paradicsom

1 kg                       cukkini

20 db                    babérlevél

10 dkg                  pirospaprika (édes)

0,5 l                       ecet (10%)

0,5 kg                    só (apró)

0,5 kg                    liszt

2 fej                      fokhagyma

0,3 kg                    cukor

0,3 kg                    mustár

1,0 l                       tejföl

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr947621780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása