2015.10.13.
11:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zeller zóna

Krúdy óta tudjuk, hogy a zóna azt jelenti: „egy virsli - pörkölt szaftban”. Később más értelmet is kapott a „zóna”: kis adag meleg ételt jelentett. Manapság a zóna már inkább területrészt jelöl, a zónázás pedig a fociban, a vízilabdában jelenti a területnek a védelmét. Régiesnek tűnhet a zóna, de új tartalommal töltsük meg a szót!

Zeller zóna, kis adag főtt-sült zellert jelent a szótáramban sonkával és kolbásszal (fotó).

Az étel jellege inkább a húsevőknek kedvez, de ha kihagyjuk a sonkát, kolbászt, és hagymával és sárgarépával helyettesítjük, akkor a vegetáriánusok, sőt a vegák kedvence is lehet. (Mi a különbség a vegetáriánus és a vega között? Míg az előbbi a zöldségek mellett eltűri a tojást, tejtermékeket, addig az utóbbiak ezeket is elkerülik.)

Az étel állaga határozottan szilárd, apróra vágott alapanyagokból áll, kevés a szaftja, de azért lehet egyszer-kétszer tunkolni a végén.

Az étel színe: sokszínű. Minden alkotóelem megőrzi a saját színét: a zeller fehér, a sonka rózsaszínű, a kolbászkarikák pirosak, a szaft inkább piros, mint rózsaszínű, mert a kolbász pirospaprikája kölcsönöz egy kis színt a szaftnak.

Az étel íze üdítően zöldséges, ne hagyjuk, hogy a sonka-kolbász uralgja a zellert, de a hús leve pikánssá teszi a zóna egészét.

Bevásárló lista:

Kinyitjuk a hűtőszekrényt és a maradék k/gornyadozó zellert, sonkadarabot és kolbászvéget összeszedjük, mielőtt romlásnak indult a hajdan erős magyar[i].

Metódus:

Csinos csíkokra, kockákra vágjuk az alkotóelemeket. Szárnyaljon a kreativitásunk a formák tengerén!

Egy kevés olajon kieresztetjük a kolbász pirosát, majd jöhet a sonka zsírja (az unokáim egy hétig gyűjtögették, mert nem eszik meg csak a színhúst). A végén beletesszük a zellert, és 5 percig rotyogtatjuk. Tehetünk rá esetleg sót (?), borsot vagy bármit, amit belekívánunk a zeller zónába.

Jó étvágyat!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.10.13.
10:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Érdemes elolvasni

http://nepszava.hu/cikk/1072928-orban-mar-latja-utodjat

Szólj hozzá!

Címkék: kormánypárt elsőválasztók jóállam 2015 Magyarország

2015.10.12.
14:36

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A fakanálnál Tóth Zoltán

 

2015. október 12., kedd 13-14 óra között: "Mit főzzünk? Válassz!"

 

Mai műsorunkban elsőként a vidéki színházak műsoraira vetünk egy-egy pillantást. Utána Buday Péter sztárszakács a főzelékek és a feltétek világában kalauzol bennünket.

 

Bátri Mária, dietetikus a gyógyító ételek rovatunkban ad tanácsokat gyomorpanaszok megelőzésére és gyógyítására. Galkó Balázs előadóművész Parti Nagy Lajos elbeszélésének első részét olvassa fel a Rádió Bézs hallgatóinak az ételekről.

 

Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin főz spenótot úgy, ahogy mások nem főzik. A műsorunk végén áttekintjük azt az étlapot, amelyről a Civilek éjszakáján főztem a Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek. (Fotó: Fogyókúrás krumplifőzelék.)

 

Hallgassanak élőben vagy az ismétlésben www.radiobezs.hu honlapon!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.10.12.
13:25

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Választások 1939-1945

 

Az 1939. pünkösdi, az 1944. decemberi és 1945. októberi választásokról

 

A Klubrádió Mandátum c. műsorában Szentpéteri Nagy Richard kérdéseire válaszolt Ignácz Károly történész és Tóth Zoltán választási szakértő.

 

Mandátum, 2015. október 8.

 

http://www.klubradio.hu/index.php?id=205%23c

 

  1. rész 9,30-tól végig

  2. rész elejétől végig

  3. rész elejétől 4 percig

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány választás demokrácia elsőválasztók Klubrádió 2015 Magyarország

2015.10.10.
15:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2015. október 10. szombat, 20-24 óra között

 

Civilek éjszakája – Motiváció Alapítvány

 

2015. október 10. szombat, 20-24 óra között

 

Gyógyító és egészséges ételeket főzünk ma este Budapesten, az V. kerület Honvéd utca 22. szám alatt, a Motiváció Alapítvány székhelyén.

 

Welcome drink!

 

                Az AJRÁN egy kefir/joghurt ital, amely valószínűleg indiai eredetű, de közkedvelt hűsítő ital Török- és Oroszországban is. Az elkészítése rendkívül egyszerű: e mennyiségű kefir/joghurt, fele mennyiségű víz (lehet szódavíz is). Egy kevés só + turmix gép vagy gyors kevergetés egy fakanállal. A fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben!

 

Előétel

 

                Zöldség és gyümölcs szeletek tormamártással (mártogatós)

 

Alma, retek, körte, zeller, gomba, sárgarépa, cukkini vékony és nyers szeleteket egy nagy tálra halmozunk gusztusosan. Egykeverő tálban fele kefirt fele tejföllel összekeverünk, és az egész mennyiségnek 10%-kát kitevő ecetes tormával összekeverjük.

 

Mártogassunk kedvünkre!

 

                Almás sonka/bacon

 

Az almát feldaraboljuk (nem kell meghámozni), kivesszük a magházat. A sonkát/bacont – a zsíros részével együtt – vékony és kicsi kockákra/csíkokra vágjuk. Elsőre a húst tesszük oda pirulni egy kevés olajon, majd amikor levet engedett, jöhet rá az alma. Megkóstoljuk, ha sótlan sózzuk. Lassan pirítjuk, amíg az alma összeesik. Kihűtjük, és fehér kenyér kockákra, katonákra kenjük. Jó étvágyat!

 

                Orosz gomba: Julienn

 

A gombát és a vöröshagymát (5:1 arányban) felszeleteljük és – só nélkül! – megpirítjuk lassú tűzön. Másik edényben mártást készítünk: vaj+bor+tejszín+tejföl+só+bors összeforralásával. tepsibe tesszük a hagymás gombát, ráöntjük a mártást és sok-sok sajtot reszelünk rá! Sütőben megsütjük, amíg a sajt aranysárga-barnás színű lesz. Kis adagokban szervírozzuk, ha lehet melegen, ha kihűlt, akkor hidegen hirtelen felfaljuk!

 

 

 

Főételek

 

                Kefirben sült húsgolyók

 

0,5 kg darált marhahúshoz 1 egész tojást, 0,1 kg zabpelyhet, 0,1 kg apróra vágott vöröshagymát és 0,2 l kefirt keverünk. Ízlés szerint sót, pirospaprikát és örült köménymagot teszünk hozzá. Vizes kézzel kis húsgolyókat készítünk. 1 órára hűtőszekrényben pihentetjük – ha van rá időnk. Kevés olajon és kefiren lassú tűzön megsütjük. gyorsabban süssük, mint a konyhában ácsorgók képesek megenni a forró húsgolyókat!

 

                Fogyókúrás krumplifőzelék

 

A krumpli és a többi zöldség (zeller, kápia paprika, vöröshagyma) fele-fele arányban jelentkezik főzésre. A kumprit meghámozzuk, kockára vágjuk, hideg vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, akkor a levét elöntjük. A kockázott vöröshagymát olajon dinszteljük, majd a kockázott zellert és kápiát hozzáadjuk. Sózzuk. Nagy lábosban összekeverjük az alkotórészeket és egy botturmix géppel összetörjük, de ügyeljünk, darabos maradjon. Megkóstoljuk, és ha szükséges, akkor sózzuk. Hidegen vagy melegen tálaljuk egy sült füstöltkolbász karikával tálaljuk.

 

                Spenót sajt és tojás kockával

 

A spenótból kinyomjuk a vizet. Sok fokhagymát dinsztelünk, sózzuk és rátesszük a spenótot. Felöntjük tejszínnel és zabpehellyel sűrítjük.

 

Ha túl sűrű, akkor kefirrel hígítjuk, ha híg, akkor zabpehellyel sűrítjük. A kész spenótba apró apróra vágott főtt tojásfehérjét és sajtot kockázunk, és a főtt tojássárgájával vagy virslivel tálaljuk.

 

 

 

Desszert

 

                Almakompót

 

Az almát meghámozzuk és kockázzuk, a magházat kivesszük. Kevés hideg vízben feltesszük főni. Szegfűszeg, fahéj, cukor citromhéj a fűszere az almakompótnak és ügyeljünk, mert nagyon gyorsan megfő! Kistányérban vagy poharakban szervírozzuk.

 

Jóétvágyat!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2015.10.05.
15:28

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Sült malacborda

 

György és Mariann vacsorája Budaörsön

 

Ha ismerjük barátaink étkezési szokásait, akkor nyert helyzetben vagyunk a vacsora-meghívással: tudjuk, hogy ki nem eszik halat, ki vegetáriánus, ki szereti a desszert után a gyümölcs mellé a sajtot is. Ha a barátaink még nem voltak nálunk vacsorázni, akkor gondos és kíméletes eljárással kell megtudakolnunk, hogy ki mit nem szeret enni-inni. Ha tudatlanul belevágunk egy vacsorába és isteni csukát készítünk fokhagymás boros szósszal, azonban barátunk már a lakásba való belépéskor megtorpan: „Itt halat sütöttek!” felkiáltással rükvercbe kapcsol az ajtóban, akkor valószínűleg nem csak a vacsora megy pocsékba, hanem el kell telnie néhány évnek, hogy újra rászánjad magadat egy ismételt vacsora meghívásra.

 

A tudakozódás lehetőségét a hölgyekre kell bízni, mert egyébként is szeretnek estefelé telefonon kényelmesen beszélgetni, többek között a vacsora menüjéről is. Én, mint szakács beértem a végeredménnyel, vagyis a baráti házaspár férfi tagja egy évben egyszer eszik halat és azt is az anyósánál karácsonyeste, így máris elvettem a „halat vacsorára” projektet és helyébe a malacoldalas program lépett.

 

Malacoldalast venni nem egyszerű feladat. Mindenképpen szükséges hozzá egy ismerő hentes, aki készen áll röviden meghallgatni vacsora tervedet, és korrekciókat tesz, majd a kivitelezés részleteire is kiterjednek észrevételei.

 

Az ismerős hentes elhűlve hallgatta a malacoldalas kifejezést, és miközben erősen helytelenítve csóválta a fejét, aközben deklarálta, hogy „Nálunk malacoldalas nem kapható, mert az koleszterinben dús, de nagyon is kapható egészséges malacborda, amely sült formában csökkenti a korábban felhalmozott koleszterint az emberi szervezetben!”. „Hányan lesznek a vendégek?” kérdésére gyorsan válaszoltam, hogy négyen leszünk összesen. Újabb kérdésére, hogy „14-30 éves korban levő férfiak lesznek-e a vacsorán?” tagadóan válaszoltam, mire máris megszületett a verdikt: egy kiló elég lesz! Az ismerős hentes ezzel lezárta a beszélgetést és átadta a szót húsbárdnak. A leánykori nevén malacoldalast kivette hűtőpultból, és az új keresztségben malacbordát hosszában kettévágta. Így a kb. 10 cm széles oldalas csontok a felére rövidültek, „Így csinosabb és könnyebb lesz vele bánni a tányérban!”.

 

A hentes után felkerestem a Fehérvári úti piacon az ismerős zöldségest: almát, vöröshagymát, pritamin paprikát, krumplit és zellert vásároltam. A kőkemény avokádót gyanakodva forgattam: megpuhul ez szombatra? A megnyugtató válasz után a jó ismerős savanyúságosnál gyalult tököt és 2 csokor kaprot vételeztem. A kellemetlen modorú sajtárust igyekeztem elkerülni, de egyedül ott lehetett márvány (kék) sajtot kapni, így kényszerűen kibírtam a vásárlást, (és magamban azt gondoltam, hogy biztosan becsapott a mérésnél).

 

A piacozás után még be kellett menni a boltba az elfelejtett kefirt, olajat és köménymagos kenyeret beszerezni.

 

A konyhában elsőként a húst pácoltam be: a két malacborda csíkot megsóztam, majd sok-sok majoránnával beszórtam. Az almát, pritaminpaprikát és a vöröshagymát karikáztam, összekevertem kefirrel és az olajjal, majd a tepsiben már elhelyezett húsra öntöttem. A pácban egy éjszakát érlelődött a hús, majd áthelyeztem egy nagy vaslábasba, amelyben fedő alatt 2 órát pároltam 130 fok C-on. A vajpuhára párolt húst visszatettem a tepsibe és 15 percig a legmagasabb fokozaton (250 fok C) negyed órát pörköltem. Feleségem ijedt kiáltását („Odaégett a hús!”) negligáltam, és a sötétszínű húst egy óra pihenésre ítéltem. (A rántott hús kivételével minden sült húst az étkezés előtt legalább 1 órát pihentetni kell!)

 

Előételnek 3 féle krémet készítettem, amelyet egészen pici tányérokban szolgáltam fel. (Az esetleges nyaralásokon vásárolt pici csetreszek kiválóan alkalmasok mini adagok szervírozására!)

 

Az avokádó krém elkészítése már közismert:

 

http://tothzoltan.blog.hu/2012/12/08/avokado-krem_az_aminek_nevezik

 

A márvány (kék) sajtból nagyon könnyű előételt készíteni, mert csupán kefirt/tejfölt kell keverni hozzá addig, amíg kenhetően puha lesz.

 

A gyalult tök, mint előétel is nagyon egyszerűen elkészíthető: 25 dkg gyalult tököt felteszünk 1 fej dinsztelt vöröshagymára puhulni (olajon vagy vajon). A 2 csomag kaprot megmossuk, és apróra vágjuk (a szárát is). Sok-sok foghagymát reszelünk a tökbe és egy kis chilivel bolondítjuk. Zabpehellyel sűrítjük és kefirrel hígítjuk. Só azért szükséges, hogy az alkotórészek íze jobban érvényesüljön! (Mivel nagyon kicsi tányérkában és kiskanállal kerül felszolgálásra, ezért az átlagnál intenzívebb íze is lehet a sok kaportól és csípős paprikától.)

 

Amíg a hús pihen, addig a félretett pecsenyelét (a húslét, benne az alma, vöröshagyma, pritamin és kefir maradékot) beforraljuk, hogy a lé legalább a felére csökkenjen. Kóstolás után utó ízesítjük egy kanál mustárral és a borssal. A fölösleges olajat egy kanál segítségével leügyeskedjük, mert a szósznak nem lehet zsíros íze és csillogása.

 

A hús köreteként zelleres sült burgonyát készítünk. A burgonyát és a zellert meghámozzuk és kiskockára vágjuk, majd megfőzzük úgy, hogy hidegvízzel indítjuk. Ha megpuhult, akkor a forró vizet elöntjük, és hagyjuk, hogy kigőzölögje a páráját a krumpli és a zeller. Amikor már nem gőzölögnek, akkor forró zsírban pirosra sütjük a krumplit-zellert, annak a zsiradéknak a segítségével, amelyet a szószról leszedtünk. Ha kevés volna, akkor ne sajnálunk a krumpli-zeller alá önteni egy kis szószt.

 

György és Marianna vacsorája a következő volt Budaörsön:

 

Welcome drink

 

Előételek: avokádó-, kéksajt-, chilis tök-krémek apró sós perecekkel.

 

Főétel: sült malacborda, zelleres sült krumplival.

 

Desszert: gyömbéres szilva-csatni, kétszersülttel

 

Ital: férfiaknak száraz fehérbor, hölgyeknek száraz pezsgő.

 

 

 

Jó étvágyat!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.10.04.
20:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2015. október 6. kedd, 13 órakor. Mit főzzek? Válassz!- A fakanálnál Tóth Zoltán

 

A múlt héten a new yorki Broadway színházaiban néztünk körül, hogy milyen mjuzikeleket játszanak, ma a moszkvai Balsoj Tyiátrban tekintjük át az operák és klasszikus balettek repertoárját. Buday Péter, sztárszakács spórolós ételeket főz nekünk. A Vendéglátó Múzeum kiállításait mutatatja be a Rádió Bézs hallgatóinak Németh Szandra kiállítás-rendező – immár másodszor. Tóth Mónika hegedűművész a barokk hegedű újabb kalandjait mutatja be hallgatóinak. Hallgatóink főzték rovatunkban József ismét készít egyszerű pudingos tortát. Benke László olimpiai bajnok sztárszakács oktat minket szépre és jóra. Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin főz egy újdonságot. Kedden, gondoljunk a hétvégére rovatunkban György és Mariann budaörsi menüjével ismerkedhetünk meg.

A keddi műsorunkba Boney M, Beatles, Bornai Tibor, Rolling Stones zenéiből válogattam be egyet-egyet.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.10.03.
19:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs a nőkért szól

A nőkért szól a Rádió Bézs, nem csak nőknek!

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.main.page  

Szólj hozzá!

Címkék: 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.09.28.
21:32

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Dr. Jakab Zsuzsa, Szentpéteri temető, 2015. 10. 02. 12 óra

Levél Dr. Jakab Zsuzsa tiszteletére és emlékére

Tisztelt Gyászolók, kedves Barátaim!

Zsuzsa a rendszerváltás óta volt a munkatársam. A „munkatárs” megjelölés akkor is kijár neki, ha 200 km és az államigazgatási hierarchia sok lépcsője választott el minket egymástól. Közös ügyet segítettünk, az állampolgárokat, az ügyfeleket, sőt ki merem jelenteni, hogy az EMBEREKET szolgáltuk.

Zsuzsa nem volt egy szolgalélek a hierarchiában, aki a havi fizetésért dolgozik. Elvei voltak, amelyek a józanész és a jogszabályok ütközése határán mindig az EMBEREKNEK kereste az igazát. A munkáját mindig szolgálatnak fogta fel, amely nem ért véget soha a munkaidő végével.

Zsuzsa melegszívű kolléga volt, aki az értekezlet szakmai csatái után képes volt vidáman beszélgetni azokról a súlyos társadalmi kérdésekről, amelyek különböző politikai pártok részéről elveszítette az emberi megközelítést.

Zsuzsa életfogytig tanult és szolgált a közigazgatásban. Volt megyei közigazgatási vezető, volt helyi szakmai irányító, és nem esett kétségbe akkor sem, amikor több évtized után újra a hierarchia alsó szintjéről kellett az EMBEREKET szolgálni.

Sokan vagyunk így, akik nem a sarzsiért, a hatalom bérenceiként, hanem a közszolgálat tudás birtokában kívánunk segítséget nyújtani az EMBEREKNEK.

Együtt szolgáltuk az első szabad országgyűlési választást, majd 12 választási fordulónak a szabad, tisztességes és átlátható megvalósítását. Reméljük, lesznek követőink.

A változó világban azonban változnak a közigazgatási viszonyok is.

Zsuzsa utolsó útján arra gondolunk, hogy lesz még becsülete a közösség szolgálatának, és nem a havi fizetés nyomasztó kényszere miatt kell a hivatalban dolgozni.

Zsuzsát a magánélet túlzott terhei sem kerülték el. Keveset segítettünk/segítettem ebben neki. Mentségek vannak, feloldozás nincs.

Megköszönöm, hogy együtt dolgozhattam Zsuzsával. Valamennyi kolléga nevében köszönöm, együtt gondolkodhattunk eskünkhöz híven az Alkotmány és a törvény keretei között közigazgatás emberarcú szolgálatáért.

Utolsó mondatként leírom a közös munka, a közös becsület mondatát:

Kedves Zsuzsa, Tisztelt Dr. Jakab Zsuzsa, NYUGODJ BÉKÉBEN!


2015. 09. 28.


A kollégák nevében is lejegyezte: Dr. Tóth Zoltán


 

 

1 komment

Címkék: választás demokrácia rendszerváltás közigazgatás in memoriam magyar választások története 2015 Magyarország

2015.09.27.
22:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rozék a Borhálóban

„Nem üveget, hanem bort árusítunk!” – olvastam egyszer a Borháló reklámjában és ez a jelmondat nagyon megtetszett. Bár megfordult a fejemben, hogy az olasz chianti egyben szalmafonatú üveg is, sőt Salzburgban a hosszú nyakú boros üveg egyben a minőséget is garantálja. Az ár/érték arány azonban fontosabb a mindennapokban, mint a turistáskodás rövid napjaiban.

A rozé a borok egy fontos fajtája. Főleg azért, mert a rozé általában női bor, és nők nélkül a világ teljessége nem élvezhető. Közvetlen összefüggési lehetőség van a nők és a rozé között – írta Hamvas Béla[i], a bor és világ közötti összefüggések filozófusa.

El nem veszhetünk az absztrakciók világában, konkrétnak kell lennünk a rozék hétköznapjaiban: kortyolunk és értékeljünk.

Az egri borrégió nagyon fontos szerepet töltött be a magyar bor történelmében. Az „Egri csillagokban” Gárdonyi Géza nem írhatott más borról, mint az egriről. A budapesti, az első Duna parti  Intercontinental Szálloda avatási menüjében  a tokaji borok mellett csak egri vörös borok szerepeltek[ii]. Ugyanakkor az egri borok botránya[iii] felcsapott az egekig.

A botrány csendesedése után azonban a Vincze-pince cabernet souvignon rozéja újra megjelent 2013-ban a polcokon. Kortyoltam is belőle 2 év múlva, és az alkohol tartalmát megfelelőnek értékeltem. Ha iszol belőle megfelelő (egyedileg szükséges mennyiséget, l: Hamvas B. id. mű), adagot, akkor utóbb feledhetőek a minőségi kifogások: öreg bornak adja magát, kicsit kiüt rajta a savtartalom. A bor színe réveteg rózsaszín, bár a megtörtségre utal. Fény felé tartva: ne tartsd a fény felé. Az illata kicsit fáradtnak tűnik, de a hatás utóbb feledteti ezt is.

Twickel merlot rozéja már fontos előrelépés az időben (2014) és a minőségben is. Az illata határozottan frissebb, az átlátszósága tisztább, a savak belesimulnak a rozé jellegbe, összességében a hervadó korban, de jó karban levő hölgyek számára ajánlatos jelleget mutat. Ha nincs jobb, akkor igyuk ezt.

2015. szeptember 25-én vásároltam a Borháló budaörsi boltjában au új rozét. A színe világos rózsaszínű, tükrös a fénye, friss, gyümölcsös az illata. Egy korty – simogató a torkodban, miután lenyeled, akkor nem érzed savasnak, sőt lágynak és selymesnek. Ha megnézed a címkét, akkor annyit tudsz meg róla, hogy Lisicza- rozé -2015. A kötelező figyelmeztetés rajta van: szulfidokat tartalmaz. A többi információ rejtély.

Mindenkinek javasolom, hogy a hölgyeknek vegyen az új borból, ebből a rozéból. Arra emlékeztet, hogy van fiatalság, üdeség, tisztaság, és kellemes mámor – mértékletes fogyasztás mellett. Ugyanezt a rosét, ha két év múlva kóstoljuk, akkor ugyanezeket a jelzőket írjuk le?!

Mindent a maga korában, a csúcson kell megkóstolni. Érettebb korban egyre nagyobb szükségünk van az üde, friss borokra! Lehetőség arra is van, hogy idősebb férfiak egyre öregebb vörös borokat kortyoljanak! Sőt, vannak százaz fehér borok is, amelyekre más alkalmakkal térünk ki!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs Bor 2015 Magyarország

süti beállítások módosítása
Mobil