2015.10.10.
15:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2015. október 10. szombat, 20-24 óra között

 

Civilek éjszakája – Motiváció Alapítvány

 

2015. október 10. szombat, 20-24 óra között

 

Gyógyító és egészséges ételeket főzünk ma este Budapesten, az V. kerület Honvéd utca 22. szám alatt, a Motiváció Alapítvány székhelyén.

 

Welcome drink!

 

                Az AJRÁN egy kefir/joghurt ital, amely valószínűleg indiai eredetű, de közkedvelt hűsítő ital Török- és Oroszországban is. Az elkészítése rendkívül egyszerű: e mennyiségű kefir/joghurt, fele mennyiségű víz (lehet szódavíz is). Egy kevés só + turmix gép vagy gyors kevergetés egy fakanállal. A fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben!

 

Előétel

 

                Zöldség és gyümölcs szeletek tormamártással (mártogatós)

 

Alma, retek, körte, zeller, gomba, sárgarépa, cukkini vékony és nyers szeleteket egy nagy tálra halmozunk gusztusosan. Egykeverő tálban fele kefirt fele tejföllel összekeverünk, és az egész mennyiségnek 10%-kát kitevő ecetes tormával összekeverjük.

 

Mártogassunk kedvünkre!

 

                Almás sonka/bacon

 

Az almát feldaraboljuk (nem kell meghámozni), kivesszük a magházat. A sonkát/bacont – a zsíros részével együtt – vékony és kicsi kockákra/csíkokra vágjuk. Elsőre a húst tesszük oda pirulni egy kevés olajon, majd amikor levet engedett, jöhet rá az alma. Megkóstoljuk, ha sótlan sózzuk. Lassan pirítjuk, amíg az alma összeesik. Kihűtjük, és fehér kenyér kockákra, katonákra kenjük. Jó étvágyat!

 

                Orosz gomba: Julienn

 

A gombát és a vöröshagymát (5:1 arányban) felszeleteljük és – só nélkül! – megpirítjuk lassú tűzön. Másik edényben mártást készítünk: vaj+bor+tejszín+tejföl+só+bors összeforralásával. tepsibe tesszük a hagymás gombát, ráöntjük a mártást és sok-sok sajtot reszelünk rá! Sütőben megsütjük, amíg a sajt aranysárga-barnás színű lesz. Kis adagokban szervírozzuk, ha lehet melegen, ha kihűlt, akkor hidegen hirtelen felfaljuk!

 

 

 

Főételek

 

                Kefirben sült húsgolyók

 

0,5 kg darált marhahúshoz 1 egész tojást, 0,1 kg zabpelyhet, 0,1 kg apróra vágott vöröshagymát és 0,2 l kefirt keverünk. Ízlés szerint sót, pirospaprikát és örült köménymagot teszünk hozzá. Vizes kézzel kis húsgolyókat készítünk. 1 órára hűtőszekrényben pihentetjük – ha van rá időnk. Kevés olajon és kefiren lassú tűzön megsütjük. gyorsabban süssük, mint a konyhában ácsorgók képesek megenni a forró húsgolyókat!

 

                Fogyókúrás krumplifőzelék

 

A krumpli és a többi zöldség (zeller, kápia paprika, vöröshagyma) fele-fele arányban jelentkezik főzésre. A kumprit meghámozzuk, kockára vágjuk, hideg vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, akkor a levét elöntjük. A kockázott vöröshagymát olajon dinszteljük, majd a kockázott zellert és kápiát hozzáadjuk. Sózzuk. Nagy lábosban összekeverjük az alkotórészeket és egy botturmix géppel összetörjük, de ügyeljünk, darabos maradjon. Megkóstoljuk, és ha szükséges, akkor sózzuk. Hidegen vagy melegen tálaljuk egy sült füstöltkolbász karikával tálaljuk.

 

                Spenót sajt és tojás kockával

 

A spenótból kinyomjuk a vizet. Sok fokhagymát dinsztelünk, sózzuk és rátesszük a spenótot. Felöntjük tejszínnel és zabpehellyel sűrítjük.

 

Ha túl sűrű, akkor kefirrel hígítjuk, ha híg, akkor zabpehellyel sűrítjük. A kész spenótba apró apróra vágott főtt tojásfehérjét és sajtot kockázunk, és a főtt tojássárgájával vagy virslivel tálaljuk.

 

 

 

Desszert

 

                Almakompót

 

Az almát meghámozzuk és kockázzuk, a magházat kivesszük. Kevés hideg vízben feltesszük főni. Szegfűszeg, fahéj, cukor citromhéj a fűszere az almakompótnak és ügyeljünk, mert nagyon gyorsan megfő! Kistányérban vagy poharakban szervírozzuk.

 

Jóétvágyat!

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr97954798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása