2017.08.01.
10:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Duna Intercontinentál 1969

 

2017-08-04 13 óra Magyarország első 5 csillagos szállodája a Duna Intercontinentál volt. 1969-ben kezdte meg működését  a Duna-parton. Ebben a szállodában dolgozott Gergely János is, aki pincér volt az 1969. december 31-ei nyitórendezvényen, és megőrizte az eredeti étel és itallapokat is. A szálloda építés és az üzemeltetés történetei mellett az eredeti étlapról hallhatunk recepteket: libamáj pástétom, vajas pástétom királynő módra, borjúbordák papírhüvelyben, beefsteak a la Medici és Zsuzsanna palacsinta (Crepes Susette). A szállóda első séfjének tortája – az Egon torta – is a menüben szerepel. Természetesen a zenék is a kort tükrözik: az Omega, az Illés, a Hungária, a Metró és Bródy János dalait hallgathatjuk meg. (Ismétlés hétfőn 02-03 óra között.) Fotó: egykor.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budapest Rádió Bézs 2017 Magyarország

2017.07.30.
18:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Üzenet Erdélyből

Üzenet Erdélyből

„Tisztelt Orbán Viktor és magyarok: amikor az „erős hazafias nemzetállam” mellett álltok, akkor a magyar kisebbség léte ellen foglaltok állást.

Amikor a civileket idegen ügynököknek nézitek, akkor a mi évtizedes érdekérvényesítői munkánkat is megbélyegzitek.

Amikor azt hirdetitek, hogy a politikai korrektség lejárt, akkor megengeditek, hogy az erdélyi magyarokat nyugodtan lehessen rágalmazni, „bozgorozni”.

Amikor az emberi jogokat hülyeségnek nézitek, akkor elveszitek a mi eszközünket is, hogy saját jogainkat érvényesíthessük.

Amikor a tüntetést, a saját vélemény melletti kiállást „fizetett provokációnak”, „drogos fiatalok ámokfutásának” nézitek, akkor az erdélyi magyar kiállás eszközeit hiteltelenítitek el.

Amikor a terroristák ellen akarjátok felvenni a harcot, akkor jusson eszetekbe, hogy Romániában a magyarok a "terroristák".

Amikor ezt a szöveget elintézitek annyival, hogy egy Soros-bérenc pénzért megírta a tutit – akkor egy erdélyi magyar kisebbségi megszólalási lehetőségét veszitek el.

Amikor azt hiszitek, hogy ez pártoskodás, hogy ez politika: akkor elfelejtitek, hogy a kisebbség létével (is) szórakoztok.

Abban hittünk, hogy Magyarország a jövőnk, most azt érezzük, hogy talán mi vagyunk Magyarország jövője – egy békésebb, toleránsabb, nyitottabb, szolidárisabb Magyarország számára, aki talán végre tudatosítja, hogy Erdély, és a kisebbségi lét nem játék. Hanem egy biztos pont. Biztosabb, maradandóbb, mint a mindenkori politika.” - a Transindex.ro portálról

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia pártok kormánypárt Románia 2017 Magyarország

2017.07.25.
16:18

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: fűszernövények

 

2017-07-28 13 óra Balkonon termesszünk fűszernövényeket! A Mit főzzek? - Válassz! c. műsorban Zsille Péter agrármérnök tanácsokat ad hallgatóinknak, hogy balkonon (teraszon, erkélyen, két ablak között) megtermelhessük a családunk zöldfűszereit. Magról vagy palántáról ültessünk? Ritkán sok vizet vagy gyakran keveset locsoljunk? Amit megtermeltünk azt is meg is főzzük Lévai Margit segítségével, hasznosítjuk a kaprot, a petrezselymet és a bazsalikomot egy húsos és egy vegetáriánus ételben. Rózsa József a „takarékosan és finomat” rovatunkban főz a Rádió Bézsben. A zenei betétek is igazodnak a tartalomhoz: „kertész leszek” hallgathatjuk versben és dalban, gyümölcsök és zöldségek dala is megszóla, majd Vivaldi Négy évszak-jából a Nyár c. résszel zárjuk műsorunkat. (Ismétlés hétfő 02-03 óra között.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Rádió Bézs 2017 Magyarország

2017.07.23.
20:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Heti Betevő Egyesület budaörsi önkéntesei 2017 július 23

140 adag kolbászos lecsót főztek a budaörsi önkéntesek a Heti Betevő Egyesület istápoltjainak 2017. július 23-án.

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Heti betevő 2017 Magyarország szakácskönyv születik?!

2017.07.18.
09:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: mit főzzek spanyolul?


2017-07-21 13 óra Puerta del Sol, Cervantes és Lope de Vega: ezzel indítja Kováts Kriszta a madridi hangoskönyvet (Kossuth) műsorunkban. A programajánlatunk Madridra, azonban nem csak a drága pénzen utazó turistáknak, hanem a takarékosan gazdálkodó vékonypénzű utazóknak is szól. Kiss Katalin megismerteti a Rádió Bézs hallgatóit a kedvezményes tömegközlekedési díjak és múzeumi belépők lehetőségével. Olyan tapas-bárokba invitáljuk hallgatóinkat, amelyekben a helyi lakosok is esznek, és olyan spanyol ételt főzök - a paellát -, amelyet minden érdemdús háziasszony saját receptje szerint főz a családjának. A paella receptjét megtalálja majd a 2018. húsvétjára megjelenő szakácskönyvemben is. (Fotó: Madrid, Viator.com)

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/dr-toth-zoltan


 

Szólj hozzá!

Címkék: Spanyolország filmszínházirodalom Rádió Bézs 2017 Magyarország

2017.07.17.
09:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

6000 önkormányzati dolgozó sztrájkol - jogosan!

Szolidaritás – száz településen sztrájk!

100 településen sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók! A követeléseik:

Ezt követelik a szakszervezetek és a helyhatóságok:

Az MKKSZ és az önkormányzati szövetségek írásban adták át a belügyi tárcának elvárásaikat:

 

• a 25 százalékos azonnali bérkiegészítés

 

• ennek alapbérbe épülése után 2018. januárjától újabb 12 százalékos emelés

 

• a harmadik évben 7 százalékos béremelés

 

• abba is belemennének, ha a 9 éve változatlanul 38650 forintos illetményalapot emelné meg a kormány 60 ezer forintra

 

• Július elseje legyen a Közigazgatás Napja

 

Szolidaritást vállalok a 6000 sztrájkolóval: dr. Tóth Zoltán, v. közigazgatási államtitkár

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia közigazgatás 2017 Magyarország

2017.07.16.
19:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nyári avokádó

Nyári avokádó krém

Zöld vagy fekete avokádót is vehetünk a boltban, amely kőkemény. Az ember először elrémül a kőgolyótól, azonban, ha a konyhaablak mögött 3-6 napra elhelyezzük, akkor kellemes tapintásúvá válik. Ha már olyan lágy, hogy benyomódik, akkor vegyünk egy újat vagy örökre mondjunk le az avokádó megkóstolásáról.

Önmagában az avokádónak élvezetére csak azok vágyjanak, akik már a vegetáriánus étkezés szabályait is enyhének találják, és egyenest a legelőről válogatnak maguknak édes-zamatos füveket.

Az avokádóhoz ajánlott kiegészítő zöldségeket és fűszereket is hozzátenni: kápia paprika, új hagyma zöldje, fokhagyma, alma, főtt tojásfehérje, citrom, fehérbors, só.

A metódus egyszerű, még azoknak is, akik kizárólag nyers ételeket fogyasztanak. Egy éles késsel ketté metszük az avokádót. Ha van nézőközönségünk, akkor a késsel belevágunk a nagy magba, és azzal emeljük ki az avokádó húsából a magot. (Ha nincs nézőnk, akkor bátran mellőzhetjük a mutatványt.) Egy nagyobb tálban az avokádót villával összenyomjuk, és az apróra vágott kápia paprikát, almát, újhagyma zöldjét, főtt tojásfehérjét hozzákeverjük (nyomkodjuk), és fűszerezzük fokhagyma porral, sóval. A citromlevet többször is csepegtetjük, mert a barnulást megakadályozza. Bátran fehér borsozzuk, mert az avokádó elbírja az erős ízt.

A főtt tojássárgáját összekeverjük mustárral és egy kevés kefirrel. Folyékony legyen az öntet. Maradékból hasznosítva főtt krumpli karikákra öntjük a kevercset.

A kettémetszett avokádóból – citromlével megáztatva – félretettük az avokádó héját. Az összekevert – megkóstolt – krémet beletöltjük az üres héjakba, és gusztusosan elrendezve egy tányérra helyezzük. Körítésként mellékeljük a mustáros főtt krumpli karikákat (gyengébbek kedvéért krumplikockák is jók lesznek!)

Jó étvágyat kívánunk!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2017 Magyarország szakácskönyv születik?!

2017.07.16.
19:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

20 perc, más semmi

Színházak nyáron

A Budapesti Nyári Fesztivál internetes oldalán a kezdő oldal és a legfontosabb hír - jelenleg is – az alábbi:

„Kerüljék el a vásárlást a Viagogo oldalon! - FONTOS[i]

 Kedves Vendégeink!

 Folyamatosan értesülünk ​róla, hogy a www.viagogo.com/hu weboldalon az általunk kínált árak sokszorosáért árulják a Budapesti Nyári Fesztivál bizonyos nagyszabású produkcióinak jegyeit.

A Budapesti Nyári Fesztivál kijelenti, hogy a fent említett weboldallal semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll, az ottani árak meghatározására befolyása nincs, felelősséget így az ott vásárolt jegyekért nem tud vállalni.”

A FONTOS hírt elolvasva, azonnal az jutott az eszembe, hogy a jegyek eladásával nagyon gyengén állhatnak a szervezők. A Viagogo oldalát is valószínűleg a szervezők készíttették, azért, hogy a vásárlásra ösztönözzék a nyári színházra „kiéhezett” nézőket.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadhoz érve kellemes meglepetés ért minket: pezsgővel várták a nézőket a jegykezelés után. Mint utóbb kiderült a pezsgő csak addig járt a mezei nézőknek is, amíg a VIP vendégek megérkeztek, az utánuk érkezők már nem részesültek a földi jóból.

A fesztivál nyitó rendezvénye[ii] a Nemzeti Filharmonikusok koncertje volt, amelyen a fanyalgók szerint félház, a szédelgő feldicsérők[iii] szerint zsúfolt ház volt. Tény, hogy a jobboldali nézősávban, a színpad előtt – közvetlenül a bokrok mellett - ketten ültünk a feleségemmel, sok-sok üres szék mellet, és a szünetben átülhettünk egy ismerős házaspár mellé, akik szintén magányosan ültek a nézőtér jobb-közép oldalán.

A koncert kezdője egy hölgy volt, aki divatosnak vélt nagyestélyiben esetlenül mozogva és magassarkúban botladozva bejött a színpadra és – valóban - keresetlen szavakat intézett a nagyérdeműhöz. A nézőtéren összesúgtak az emberek: ki lehet ez? A szórólapokról kiderült, hogy ez a hölgy a Budapesti Nyári Fesztivál legnagyobb sztárja, ő a vezető. Minden műsorismertetőről a belső oldal első helyén az ő fényképe néz az olvasóra. Nem baj, nem miatta mentünk a Margitszigetre, sőt, a Viagogo miatt sem.

A fesztivál nyitórendezvényének a műsorfüzetéből nem derült ki, hogy mi a műsor egésze. Nyilván a nyomdába előbb kellett leadni a kéziratot, mint hogy kiderült volna a műsor tartalma. Egyedül a Mendelssohn hegedűverseny szólista előadójának a neve került a műsorismertetőbe: Hilary Hanh (USA).

A helyi kivetítőn már az is megjelent, hogy a reformáció 500. évfordulójának a jegyében – egy frissen reformátussá lett zeneszerző[iv] - V. (Reformáció) szimfóniáját adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Miután a csetlő-botló hölgy elhagyta a színpadot, a karmester vette a kezébe a karmesteri pálcát, és megkísérelte rávenni zenekart a szimfónia előadására. A nézőközönség szolid tapssal jutalmazta a produkciót, és nagy csöndben várta a háromszoros Grammy-díjas Hilary Hahn bemutatkozását.

A hegedűművész a nagy lelkesedéssel játszotta Mendelssohn hegedűversenyét[v], és a le- és elmaradó, időnként széteső zenekart igyekezett felzárkóztatni a tempójához, amire a karmester nem volt képes. Hilary Hahn valóban megérdemli a hegedűvirtuóz jelzőt! Nagyon nehéz egy közös előadásra alkotott művet szólistaként győzelemre vinni, de a hegedűművésznek ez sikerült.

Érdemes volt az előadónak a 20 perces előadása miatt Budapestre utazni, mert ez volt az egyetlen nyilvános fellépése a zenekedvelő budapesti közönség előtt.

A műsor második része előtt hosszabb szünet következett, amely alatt újabb pezsgőt nem szolgáltak fel a nagyközönségnek. A második részben további zenekari darabok következtek, amelyeket langyos tapssal kísért a nagyérdemű, és alig várta a különjáratú autóbuszok megérkezését, mivel a Margit-szigeten más közlekedési lehetőség nem volt a sziget elhagyására.

Az M1 híradóból utóbb megtudhattuk, hogy nagy sikerrel megnyílt a Budapesti Nyári Fesztivál.

 


[v] Op.64

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom olvasókör 2017 Magyarország

2017.07.14.
09:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ének az esőben (?!)

Szegedi Szabadtéri Játékok: Ének az esőben

Ma este megnézzük az Ének az esőben c. musical-t. Még a délelőtt elindulunk Szegedre. Ebédelünk a Kistelek melletti Fehértó Halaszcsárdában, és ebéd utáni szunyókálás helyett a Móra Ferenc Múzeumba megyünk sétálni. Benézünk a szegedi Dómba is, mert 21 órától annak a külső falainál nézzük meg az Ének az esőben-t. Reméljük a színpadon látjuk és nem nyakunkba kapjuk az esőt!

Hallgassunk bele a filmbe: https://www.youtube.com/watch?v=Ml8eLMQHPgg

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom 2017 Magyarország

2017.07.08.
16:56

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A lecsó egy költemény

A Lecsó egy költemény. Magyar specialitás, amelyet sehol a világon másutt nem főznek. Távoli rokonok vannak (pl. francia ratatouille), de azokat ott kell megkóstolni, ahol főzik.

Intenzív ízű étel (csak akkor erős, ha olyanra készítjük!), amelyben az alkotóelemek harmonikusak, még a kolbász íze sem "lóg ki" belőle. Az ételt harapni lehet, a paprika nincs szétfőzve, de már nem herseg a fogunk alatt. Friss fehér kenyérrel a legjobb, és rosét ajánlunk hozzá.

A Lecsó nyári egytálételként önállóan vagy egész évben körítésként ajánlható natúr sült húsok mellé. Az ember már alig várja, hogy beérjen az első paprika és paradicsom, amelyből az igazi egytálétel főzhető, mert a melegházi (primőr) paprikából és paradicsomból csak körítés készíthető, mert ezeknek más az állaga és az íze, mint a szántóföldieké. 

A Lecsót sok féle módon lehet elkészíteni. A lényeg: a paprika és a paradicsom aránya Természetesen szerepet játszhatnak a hozzáadott kiegészítők is (pl.: kolbász, tojás, rizs, tarhonya).

 

A Lecsó döntő kérdése a paprika és a paradicsom aránya: 

2:1, ennek a neve:                  rácpaprikás, ahogy a nagymamám főzte Endrődön;

 

1:1, ennek a neve:                  egyszerű lecsó, ahogy édesanyám főzte Budapesten;

 

1:2, ennek a neve:                   leveses lecsó, ahogy én főzöm Budaörsön.

  

Az arányokat lehet tovább finomítani. Az újabb lecsó fajtának a jelzőjét a szakács határozza meg.

 

Bevásárló lista a leveses lecsóhoz 4 főre, ahogy én főzöm:

 

Hagyma                      0,5 kg

 

Olaj vagy zsír 0,1 kg

 

Paprika                        1,0 kg

 

Paradicsom                 2,0 kg

 

Pirospaprika                2 evőkanál

 

                                ízlés szerint

 

Szegfűbors                  5-10 db (a szemek összeroppantva)

 

Kevés cukor                1 evőkanál

 

Kevés kechup 1 evőkanál

 

Kiegészítők: 1 pár füstölt kolbász vagy 4 pár virsli vagy 2 egész tojás vagy 0,1 kg rizs vagy 0,3 krumpli vagy1-2 db erőspaprika vagy 0,1 kg tarhonya vagy 0,1 nokedli vagy.... a szakács fantáziája szerint.

 A hagyma

 A hagyma lehet makói típusú (magyar hagyma, amelynek az alakja teljesen mindegy (nagy, kicsi, ovális, kerek, stb.) vagy francia típusú (fehér) hagyma. A francia hagyma más ételekben hasznos, ebben nem célszerű, vagy azt nem lecsónak hívják, hanem lechou-nak és azt Normandiában kóstold meg, mind magyar érdekességet.

A hagymát apróra kell vágni, éles késsel, deszkán. Még jobb, ha fagyasztott, apróra vágott hagymát veszel a boltban. A legjobb, ha mással vágatod apróra a friss makói hagymát, sirassa meg más a lecsót.

 Ezt követően döntést kell hoznod, hogy az alábbiak szerint miképp folytatod:

 Gyulai kolbászt (fele lehet lókolbász) lassú tűzön kiolvasztunk, a kolbászt kiszedjük és a megmaradt zsírban pirítjuk az apróra vágott hagymát.

  1. Füstölt szalonnát (bacon nagyon jó!) apróra vágsz, lassú tűzön kiolvasztod, majd ezen pirítjuk az apróra vágott hagymát.

  2. Olajban sütjük az apróra vágott hagymát, hogy csak piruljon, az olaj csak a lábas aljára kerüljön, ne lepje el a hagymát.

     

    Erős tűzön sütjük a hagymát, hogy a benne levő cukortól erős sárga színű legyen (ez a pirítás), de semmiképp ne legyen sötétbarna vagy fekete, mert az keserű lesz.

     

    Azt csak akkor tudod meg, hogy milyen a megfelelő szín, ha egyszer már nyersen hagytad a hagymát (fehéres színű maradt, mert aggódtál, hogy odaég), vagy utóbb érzed az ételben, hogy ez a sötétsárga már égett volt (csak azt hitted, hogy még jó lesz). Ezért a hagymát gyakran kell keverni, de közben van annyi időd, hogy nyugodtan dohányozzál, sört igyál, vagy kiszedd a ruhát vagy a gyereket a mosógépből.

 Paprika, paradicsom

 Nem alkalmas lecsónak az amerikai, bolgár típusú paprika (nagy és vaskos húsú, méregzöld, vörös-piros vagy rikító sárga színű paprika, továbbá az orosz paradicsom, amely még zöld vagy csak halvány piros színű. Az igazi paprika a zöldpaprika (amely sárga színű) és a magyar paradicsom, amely tartalmas és puha, nem híg-savanyú ízű és kemény.

 A paprikát többféle módon lehet felvágni: vékonyabb karikára, hosszú szeletekre. Ez az ízén nem változtat, de a vastagabbra vágott paprikát egy kicsit tovább kell főzni. Vigyázat! A paprikát lassú tűzön kell főzni, mert a gyors tűztől a héja leválik a húsáról és ez evés közben zavaró.

 A paradicsomnál elvi kérdés, hogy héjastól tesszük az ételbe, vagy előbb meghámozzuk. A héja a főzés közben leválik és összepöndörödik, ez zavaró lehet. Ha a héját előre el akarjuk távolítani, akkor tegyük a paradicsomot forró vízbe, majd húzzuk le a héját. Másik módszer, hogy konyhagéppel (préssel, passzírozóval) távolítjuk el a héjakat. Ha bográcsban főzünk, akkor héjjal a legjobb!

 Rácpaprikás

 A megpirított hagymára elsőként pirospaprikát szórunk (3 kávéskanál), majd azonnal rátesszük a felvágott zöldpaprikát. Ha már kicsit megpuhult, akkor tesszük hozzá a fele mennyiségű paradicsomot.

 Lecsó

 A megpirított hagymára elsőként paradicsomot tesszük rá, megsózzuk, majd ha a levének egy részét elforrta, akkor tesszük hozzá a paprikát.

 Leveses lecsó

 A megpirított hagymára elsőként a pirospaprikát szórjuk rá, és gyorsan levesszük a tűzről erősen kevergetve, hogy a pirospaprika ne égjen meg. (A pirospaprika zsírban oldódó fűszer, ezért tesszük elsőként a forró hagymára!) Majd a paradicsomot tesszük a fazékba. Megsózzuk és az összeroppantott szegfűborsokat beleszórjuk. kevés cukor és kechup most jöhet bele. Hosszabb ideig lassú tűzön főzzük (beforraljuk), majd a besűrűsödött paradicsomra tesszük rá a fele mennyiségű paprikát. A paprika beletétele után nagyon ritkán keverjük meg. Ne törjük össze a paprikát! Fedőt ne tegyünk már a fazékra! Lekapcsoljuk nagyon lassú gyöngyözésre a tüzet. Akkor kell kikapcsolni a melegítést, amikor a paradicsom lébe „belesüppedt’ a felkarikázott paprika. Étkezés előtt lehetőleg 1 órát álljon magában - pihenve - a lecsó, mert a lábos lassú hűlése alatt tovább puhul a paprika, de nem válik le a héja.

 A kiegészítők közül a gyulai kolbászt előbb, a virslit vagy a nyers tojást csak a kész ételbe főzzük bele. A rizst vagy a krumplit külön főzzük, és a tányérra külön helyezzük el. Vagy együtt főzzük, de nagyon vigyázva, hogy a paprika héja ne váljon le a paprika húsról.

 Lecsó, egyben sült borjúval és krumplival

 A lecsó bármely változatát használhatjuk, az egyben sült borjúból azonban egy személyre elegendő két kisebb szelet. A krumpli egészben főzve, majd megsütve és elegendő belőle egy darab.

Maradék lecsó

Ha egy étkezésre nem fogyott el a lecsó, akkor az újbóli melegítés gyenge tűzön történjen, mert egyébként könnyen elveszti állagát. Egy jó lecsó 3 napig ehető, ebédre és vacsorára is, csak mindig friss fehér kenyeret kell venni hozzá!

 (De csak akkor lehet 3 napig enni, ha nem ilyen kevés paprikából és paradicsomból készül, mi legalább 3 kg-ot főzünk összetevőkként.)

 Ha még mindig maradt a lecsóból, akkor pörkölt-alapnak kiváló.

 (Álmatlan éjszakán, hidegen, kis fehér kenyérrel tunkolva, a nyitott hűtőszekrény fényénél megenni még jobb, de bűnös tevékenység.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2017 Magyarország szakácskönyv születik?!

süti beállítások módosítása
Mobil