2017.07.16.
19:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

20 perc, más semmi

Színházak nyáron

A Budapesti Nyári Fesztivál internetes oldalán a kezdő oldal és a legfontosabb hír - jelenleg is – az alábbi:

„Kerüljék el a vásárlást a Viagogo oldalon! - FONTOS[i]

 Kedves Vendégeink!

 Folyamatosan értesülünk ​róla, hogy a www.viagogo.com/hu weboldalon az általunk kínált árak sokszorosáért árulják a Budapesti Nyári Fesztivál bizonyos nagyszabású produkcióinak jegyeit.

A Budapesti Nyári Fesztivál kijelenti, hogy a fent említett weboldallal semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll, az ottani árak meghatározására befolyása nincs, felelősséget így az ott vásárolt jegyekért nem tud vállalni.”

A FONTOS hírt elolvasva, azonnal az jutott az eszembe, hogy a jegyek eladásával nagyon gyengén állhatnak a szervezők. A Viagogo oldalát is valószínűleg a szervezők készíttették, azért, hogy a vásárlásra ösztönözzék a nyári színházra „kiéhezett” nézőket.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadhoz érve kellemes meglepetés ért minket: pezsgővel várták a nézőket a jegykezelés után. Mint utóbb kiderült a pezsgő csak addig járt a mezei nézőknek is, amíg a VIP vendégek megérkeztek, az utánuk érkezők már nem részesültek a földi jóból.

A fesztivál nyitó rendezvénye[ii] a Nemzeti Filharmonikusok koncertje volt, amelyen a fanyalgók szerint félház, a szédelgő feldicsérők[iii] szerint zsúfolt ház volt. Tény, hogy a jobboldali nézősávban, a színpad előtt – közvetlenül a bokrok mellett - ketten ültünk a feleségemmel, sok-sok üres szék mellet, és a szünetben átülhettünk egy ismerős házaspár mellé, akik szintén magányosan ültek a nézőtér jobb-közép oldalán.

A koncert kezdője egy hölgy volt, aki divatosnak vélt nagyestélyiben esetlenül mozogva és magassarkúban botladozva bejött a színpadra és – valóban - keresetlen szavakat intézett a nagyérdeműhöz. A nézőtéren összesúgtak az emberek: ki lehet ez? A szórólapokról kiderült, hogy ez a hölgy a Budapesti Nyári Fesztivál legnagyobb sztárja, ő a vezető. Minden műsorismertetőről a belső oldal első helyén az ő fényképe néz az olvasóra. Nem baj, nem miatta mentünk a Margitszigetre, sőt, a Viagogo miatt sem.

A fesztivál nyitórendezvényének a műsorfüzetéből nem derült ki, hogy mi a műsor egésze. Nyilván a nyomdába előbb kellett leadni a kéziratot, mint hogy kiderült volna a műsor tartalma. Egyedül a Mendelssohn hegedűverseny szólista előadójának a neve került a műsorismertetőbe: Hilary Hanh (USA).

A helyi kivetítőn már az is megjelent, hogy a reformáció 500. évfordulójának a jegyében – egy frissen reformátussá lett zeneszerző[iv] - V. (Reformáció) szimfóniáját adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Miután a csetlő-botló hölgy elhagyta a színpadot, a karmester vette a kezébe a karmesteri pálcát, és megkísérelte rávenni zenekart a szimfónia előadására. A nézőközönség szolid tapssal jutalmazta a produkciót, és nagy csöndben várta a háromszoros Grammy-díjas Hilary Hahn bemutatkozását.

A hegedűművész a nagy lelkesedéssel játszotta Mendelssohn hegedűversenyét[v], és a le- és elmaradó, időnként széteső zenekart igyekezett felzárkóztatni a tempójához, amire a karmester nem volt képes. Hilary Hahn valóban megérdemli a hegedűvirtuóz jelzőt! Nagyon nehéz egy közös előadásra alkotott művet szólistaként győzelemre vinni, de a hegedűművésznek ez sikerült.

Érdemes volt az előadónak a 20 perces előadása miatt Budapestre utazni, mert ez volt az egyetlen nyilvános fellépése a zenekedvelő budapesti közönség előtt.

A műsor második része előtt hosszabb szünet következett, amely alatt újabb pezsgőt nem szolgáltak fel a nagyközönségnek. A második részben további zenekari darabok következtek, amelyeket langyos tapssal kísért a nagyérdemű, és alig várta a különjáratú autóbuszok megérkezését, mivel a Margit-szigeten más közlekedési lehetőség nem volt a sziget elhagyására.

Az M1 híradóból utóbb megtudhattuk, hogy nagy sikerrel megnyílt a Budapesti Nyári Fesztivál.

 


[v] Op.64

 

 

komment

Címkék: filmszínházirodalom olvasókör 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1912668155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása