2023.07.02.
17:09

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Magánhadseregek 2.0

Magánhadseregek

„Fut Minszk felé Prigozsin a gyáva” írja Váncsa István a Hócipőben, majd Farkasházy Benedek cikkében olvashatjuk, hogy „Prigozsin békemenete Moszkvába tartott”. Ajánlom az olvasók figyelmébe a nagyon szellemes és lényeglátó írásokat.

A magánhadseregek problémájával már 2012-ben foglalkoztam. https://tothzoltan.blog.hu/2012/06/12/maganhadsereg_188

A magyar sajtóban csak 2022-ben vették észre[i], hogy már Magyarországon is szerveződik magánhadsereg. Holott már 2012-ben megszülettek az első magyar magánhadseregek, csak álarcba és védőköpenybe bújtatták őket: az egyik Orbán Viktor, a mások Kövér László rendelkezésére áll.

A közvélemény érdeklődését – talán – felkeltette egy Prigozsin nevű üzletember, aki Oroszországban az állami erőszakszervezetekkel párhuzamosan egy magánhadsereget toborzott és üzletet kötött az orosz elnökkel, hogy a saját hadseregét az Ukrajna elleni háborúban beveti illő mértékű fegyveres felszerelés és díjazás fejében. (Prigozsinnak az Afrikai kontinens 4 országában[ii] hasonló hadserege van.) Az orosz hivatalos katonai vezetéssel azonban konfliktusba került és ezért lázadásra adta a fejét, és megindult ezer km távolságból, hogy elfoglalja Moszkvát. Lukasenka belorusz elnök közvetítőként lebeszélte a lázadót, és menedéket biztosított neki, a magánkatonáit azonban besorozták az orosz hivatalos hadseregbe.

Mi a magánhadsereg lényege?

              A magánhadsereg nem alapul az állam kizárólagos erőszak alkalmazási jogán, hanem egy tulajdonos (egy vállalat) kezén van, nem alkalmazzák rá a hadseregre alkotmányosan kötelező törvényeket és szabályokat.

              A magánhadseregnek üzleti terve van háború folytatására és emberek gyilkolására, és profitot fizet a tulajdonosnak.

Mi a különbség Prigozsin magánhadserege és az USA-ban és Magyarországon is működő magánhadseregek között: az hogy ez utóbbi két országban még vannak törvények, amelyek az ilyen típusú magánhadseregek tevékenységét korlátozzák. Az USA és Magyarország között van azonban egy nagy különbség: az USA-ban egy törvény elfogadása egy-két évig is eltart, Magyarországon azonban pénteken valaki benyújt egy törvényjavaslatot, amelyet hétfőn az Országgyűlés megszavaz. Kis különbség, de azért lényeges…

             

 

Szólj hozzá!

Címkék: jogállamiság USA Oroszország jóállam 2023 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr5518158208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása