2022.05.03.
19:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Olvasókör áprilisi rendezvényei voltak

Meghívó a Budaörsi Olvasókör

2022. április 13. szerda 16 órai és április 27. szerda 16 órai internetes rendezvényére

Az Olvasókörünk célja, hogy mindenkinek lehetőséget adjon művészeti és olvasmányélményeinek a megosztására másokkal. Minden hónap 2. szerdáján találkozunk a budaörsi PostART kulturális színtér épületében. Cím: Budaörs, Clementis László utca és Ébner György köz sarok.

Áprilisban még internetes rendezvényeink vannak, de májustól megnyílik a személyes találkozók lehetőségei is!

Minden egyes rendezvényünkön lehetőség van arra, hogy a résztvevők saját véleménnyel egészítsék ki az elhangzottakat.

2022. április 13-án, szerdán 17 órakor megbeszéljük az április 3-ai országgyűlési választás és országos népszavazás személyes tapasztalatait. Különösen várjuk azon olvasóköri tagok megszólalását, akik önkéntesként, szavazatszámlálóként, call centeresként, szórólapterjesztőként vagy más módon vettek részt a folyamatban.

Csatlakozás számítógépen vagy mobilappon

Kattintson ide az értekezlethez való csatlakozáshoz

2022. április 27-én, szerdán, 16 órakor tartjuk meg a Költészet Napja ünnepi rendezvényünket. Vendégünk Parti nagy Lajos író, költő, aki saját verseiből olvas fel nekünk.

Csatlakozás számítógépen vagy mobilappon

Kattintson ide az értekezlethez való csatlakozáshoz

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a költőnek kérdéseket tegyünk fel pályafutásáról, más írásairól. Az írónak most jelent meg egy kötete, amelyet ajánlok mindenki figyelmébe: Árnyékporocska + Szakácskönyv. https://bookline.hu/product/home.action?_v=Parti_Nagy_Lajos_Arnyekporocska_Kner_&type=22&id=329832&gclid=CjwKCAjw3cSSBhBGEiwAVII0ZxbOOU7xef1QdTQ0PXZGoMRlhoLauVuQBOIWY1Lqk7Ab9Gqrul7loBoCp2UQAvD_BwE

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Aki a korábbi olvasóköri tevékenységünket kívánja megismerni, az itt tájékozódhat: https://www.youtube.com/channel/UCclfF0MBd771-QYXx7Svzsg

***********************************************************

Aki adományt kíván adni az orosz háború miatt az ukrajnai menekültek számára azt kérjük arra, hogy értesítsen 0630 9 64 66 77 mobilon az átadás megbeszélésére. Az adományokat fajtánként kérjük külön csomagolni, és minden csomagra egy listát készíteni a tartalomról. Aki készpénzt kíván adományozni, az kérem ide utalja: Közíró Nonprofit Kft. 11742173-26042280 A Megjegyzés rovatban: „támogatás-ukrán”-t kell beírni.

 

TERVEINK

2022. május 11-én kirándulás Szentendrére a Papírmerítő Múzeumba Vincze László vezetésével. (Program előkészítés alatt) https://www.vinczemill.hu/hu/papermaking

2022. júniusában kirándulás Maglódra a Petőfi Múzeumban (előkészítés alatt).

Kukorelli Endre új könyvének bemutatójára időpont egyeztetést folytatunk. A rendezvényre a PostArt-ban kerül sor.

Várjuk a további javaslatokat!

Megvalósult programjaink

2014. szeptemberében alakult meg az Olvasókörünk. Beszélgettünk már Jókairól, Szabó Magdáról, Karinthyról, Örkényről, Ulickajáról, vendégünk volt Erdős Virág költő, Dr. Bodó Miklós és Ágh Attila professzorok. Spiró György és Kukorelly Endre írók, Horvát János tv-s személyiség. Kerékgyártó István író, Ágoston László (Moltopera) áriákat énekelt a könyvtárban. http://tothzoltan.blog.hu/2015/03/05/budaorsi_olvasokorben_a_moltopera.

2015. év nyarán a Sukorói kajak-kenu pályán önkénteskedtünk mozgássérültek számára, majd egy sárkányhajóval hasítottunk a vízen. Augusztusban Krúdy Gyulára emlékeztünk az óbudai Vendéglátó Múzeumban. A „Civilek éjszakáján” gyógyító ételeket főztünk a Motiváció Alapítvány vendégeinek.

2016 januárjában vendégünk volt Faragó András és Dési János, akik az első köztársasági elnökről – Göncz Árpádról - készült könyvet mutatták be. Februárban Heller Ágnes beszélgetett velünk a jó és a rossz ember fogalmáról, az olvasónapló írásának a szépségéről. Márciusban Simon Attila Mozart dalokat énekelt. Áprilisban Sas József mesélte el az életének mókás és szomorú eseményeit, majd a Holocaust Emlékközpontban Várady Júlia könyvével ismerkedtünk meg. Indonéziában készült fotókat nézhettünk meg (Jáva és Bali) Kocsis András Sándor – olvasókörünk tagja – előadásában. Májusban újra sárkányhajóztunk Sukorón, Nagy János – olvasókörünk tagja - szervezésében. Budapesten, az V. ker. Deák Ferenc téri Evangélikus Templomban J. S. Bach műveiből hallgattunk meg egy hangversenyt, Tóth Mónika barokk hegedűművész, olvasókörünk tagjának meghívására. Júniusban Benda László, külpolitikai szakíró és tv-s személyiség válaszolt kérdéseinkre Dél-Kelet Ázsia kapcsán. A Budaörsi Könyvtár nyári szünetében meglátogattuk a Petőfi Irodalmi Múzeumot, ahol az állandó kiállítás mellett megnézhettük – idegenvezetővel – a múzeum zárt részeit, és az időszaki kiállítást az írók gasztronómiai élvezeteiről. 2016. július 31-én a Heti Betevő Egyesület budaörsi önkénteseiként 136 adag ételt főztünk az egyesület istápoltjainak.

http://tothzoltan.blog.hu/2016/07/07/heti_betevo_egyesuletnek_foztunk_budaorsi_onkentesek_2016_julius

2016 szeptemberében meglátogattuk Gergely Beatrix és 4 kollégája fotókiállítását, és meghallgattuk a Budaörsi Könyvtárban Bornai Tibor történeteit. Októberben Matuscsák Tamás a Tesla c. könyv és a Rejtő Jenő életrajzának írója a volt a vendégünk, és a Vigadóban barokk zenét hallgattunk a Miszla Barokk kamarazenekar előadásában. Novemberben Szabó T. Anna költő olvasott nekünk verseket, írásaiból részleteket. Decemberben Hábetler András operaénekes rengette meg a könyvtár falait áriákkal, majd 2017 januárjában énekes társaival együtt az Óbudai Társaskörét, amelyen szintén ott voltunk.

2017. januárjában Olvasókörünk vendége volt Baranyi Ferenc költő és Dinnyés József zenész. Telt ház előtt vastaps köszöntötte, majd az előadás végén búcsúztatta a művészeket. Februárban Turczi István költő, műfordító olvasott fel verseiből a könyvtárban, a közös fényképet megnézhetik a blogunkon. Simon Attilát hallgattuk meg a Fészek Klubban mozART előadásában. A MU Színházban megnéztük az „Emlékeink 1956-ról” c. előadást, amelyben olvasókörünk tagjai is szerepeltek. Márciusban Péterfy Gergely író volt a vendégünk az Olvasókörben. Áprilisban Bitó László orvos és író életével és könyveivel ismerkedhettünk meg. A Kamaraerdei Ifjúsági Parkban a Budaörsi „Esély” Szociális Központtal közösen 50 rászorult gyermek és szüleik számára főztünk a „Családi Nap” -on ünnepi ételt és Szabó T. Anna költő, valamint Simon Attila színész verselt és dalolt számukra. Májusban Ághné Dr Ring Évával beszélgettünk a magyar történelem XVI-XVIII. századi migrációs eseményeiről. Május 31-én, ismét részt vettünk a Sukorói Sárkányhajózáson, amelyet mozgássérülteknek szerveznek Olvasókörünk támogatásával. 200 főnek főztünk budaörsi paprikáskrumplit. Június 7-én „Színház az egész világ!” címmel Magyar Fruzsinával, dramaturggal beszélgetünk az Olvasókörben a színházi foglalkozásokról. Júliusban a Vendéglátóipari Múzeumba látogattunk, az „Ügynök a bárpultnál” c. kiállításra. Augusztusban az Uránia Filmszínházban néztük meg az „Ötven tavasz” c. francia filmvígjátékot. Szeptemberben Gerendás Péter zenész, énekes, zeneszerző volt a vendégünk, akinek a dalain pirosra tapsoltuk a tenyerünket. Októberben az Örkény Könyvesboltban Kocsis András Sándor festő és szobrászművész Kiállítását nézzük meg együtt, a művész tárlatvezetésével. Horvát János tv-s személyiség Kuba - Castro után címmel adott elő. Mozgássérülteknek rendezünk kulturális estet Nagy János szervezésében: Babinszky László költő és Simon Attila zenész részvételével. Novemberben Galkó Balázs előadóművész Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség c. könyvéből olvasott fel részleteket, majd József Attila verseket hallgattunk. Erdei Ferenc életútjáról Varga Gyula, a Kaposvári Egyetem tanára emlékezett meg. Decemberben Dési János újságíró új közéleti könyveit mutatta be az Olvasókörben.

2018-tól a Civil Rádió minden olvasóköri rendezvényt közvetít az interneten.

2018. januárjában Kóra Zsuzsa pedagógus egy alternatív pedagógiai módszertant mutatott be az olvasókör tagjainak. Februárban vendégünk volt Radnóti Sándor esztéta és Heller Ágnes filozófus, akikkel a világban fellelhető filozófiai iskolákról beszélgettünk. Márciusban Wolf Péter zeneszerzővel beszélgettünk a könnyű- és a komolyzene ellentmondásos helyzetéről és a zeneoktatás iskolai hiányosságairól. Áprilisban Szabó János költő, tavaszi verseiből olvasott fel nekünk, zongorán kísérte Gárdos Éva zongoraművész. Májusban vendégünk volt Gábor György, aki „Mi az azonosság és a különbség Mózes törvényei és Jézus Hegyi-beszéde között?” címmel tartott előadást. A gyermeknapot a Budaörsi Uszodában ünnepeltünk 50 gyermek részvételével, majd Sárkányhajóztunk Sukorón, ahol 200 gyermeknek főztünk ebédet. Júniusban Szentpéteri Nagy Richard politológus volt a vendégünk, aki az Alaptörvény lehetséges módosításairól adott elő. Júliusban Bolgár György újságíróval beszélgettünk, nem a Klubrádióról, hanem a Shakespeare-i és a Woody Allen-i drámáiról. Augusztusban Vácott meghallgattuk Beer Miklós előadását püspöki jelmondatáról, valamint Ferenc pápa támogatóinak és ellenzékének a vitáiról. Szeptemberben ismét vendégünk volt Heller Ágnes filozófus, akinek előadását a Budaörs Tv is közvetítette. Októberben Hábetler András operatársulatának (Fá-re-mi-dó) első előadásán vettünk részt, az újonnan épített Újpesti Kulturális Központban. A PostArtban vendégünk volt Ráday Mihály műemlékvédő építész. Novemberben ismét vendégünk volt Spiró György író, aki a Shakespeare életútját mutatta be és a drámáit elemezte nekünk. Részt vettünk Kocsis András Sándor könyvének bemutatóján az Örkény könyvesboltban. Elfogadtuk a meghívást Bitó László „Sámson a vadon fia” c. könyvének a bemutatójára. 2018. év zárórendezvényére elfogadta meghívásunkat Dr. Vörös Imre v. alkotmánybíró, aki a történeti alkotmány és az alaptörvény összefüggéseit mutatta be.

2019. januárjában az olvasókörben debütált az RTP gitárzenekar egy oratóriummal, továbbá Szabó János költő a verseiből olvasott fel nekünk. Februárban Kamarás István vallásszociológus, az Isten bohócai szerzetesrend megalapítója volt a vendégünk, akivel az új könyvéről beszélgethetünk: Ferencpápisták egyházreformjai Csereháton. Februárban az Örkény könyvesboltban megnéztük (a Budaörsi Olvasókör tagjának) Gergely Beatrixnak fotókiállítását. Márciusban Huncik Péter pszichiáter, író, politikus, aki „Rezervátum vagy integrálódás a határon túli magyarok sorsa?” címmel tartott előadást. Áprilisban Szunyogh Szabolcs író, meseíró, szerkesztő Bibliai mesék címmel beszélgetett az olvasókör tagjaival. Májusban Iványi Gábor, a John Wesley Főiskola lelkész-elnöke az egyházi szervezetek történelmi átalakulásáról adott elő. Júniusban Mécs Imre 1956-os halálraítélt volt a vendégünk, aki Nagy Imre mártír miniszterelnökről emlékezett meg. Júliusban Tóth Zoltán „Két kor gyermeke” és „Civil a konyhában” c. könyvei kerültek bemutatásra. Augusztusban Pitti Zoltán közgazdász beszélgetett velünk az önkormányzatok gazdasági helyzetéről a 2019. évi választások előtt. Szeptemberben Parti Nagy Lajos író, költő a könyveiről beszélgetett velünk, és verseit olvasta fel. Októberben Szegvári Katalin újságíró, tv-s személyiség új könyvét mutatta be. Megemlékezünk Göncz Árpád köztársasági elnökről a róla elnevezett sétányon. Október 23-án megkoszorúztuk az 56-os forradalom emlékművét. Novemberben Lendvai Ildikó „Csendes ulti” és „Civilkönyv” c. könyveit mutatta be. Decemberben Hegedűs D Géza, színművész olvasott fel részleteket Kertész Imre Nobel-díjas író esszéjéből.

2020. januárjában Horváth István diplomata, volt bonni és bécsi nagykövet volt a vendégünk, aki a rendszerváltás külpolitikai feltételeiről beszélgetett velünk. Februárban Kárpáti János külpolitikai szakújságíró volt a vendégünk, akivel az Európai Unió aktuális problémáiról beszélgethettünk. Március 15-én virtuálisan megkoszorúztuk a budaörsi Kossuth szobrot. A Budaörsi Távolvasókör keretében találkoztunk áprilisban Spiró Györggyel és májusban Bokros Lajossal. Májusban elmaradt A Sárkányhajó Fesztivál is. Júniusban Dés László zeneszerző volt a vendégünk az internet útján. Júliusban Székesfehérváron voltunk a helyi olvasókör vendégei, majd a belváros nevezetességeit tekintettük meg. Augusztusban Budapesten a Wekerle munkás-lakótelepet néztük meg Szunyogh Szabolcs vezetésével. Szeptemberben a járvány második hulláma miatt az interneten keresztül beszélgettünk Komáromi Zoltán háziorvossal az egészségügyi rendszer működéséről. Októberben Göncz Árpád emlékestet rendeztünk az interneten. Novemberben Markó Béla költővel és politikussal beszélgettünk versekről és az Erdélyi magyarok életéről. Decemberben Kéri László jogász, politikai elemző összefoglalta nekünk a 2020. év társadalmi, politikai és gazdasági eseményeit.

2021. januárjában két vendégünk is volt: Dr. Gáspár Lajos, az orvostudomány kandidátusa, aki a járvány megelőzéséről tartott előadást, és Turczi István költő, aki kéréseink alapján verseiből olvasott fel a rendezvényen. Februári vendégünk Beregi Péter színész volt, akivel a pályafutásáról beszélgettünk és „színész-sztorikat” mesélt nekünk. Márciusban Sz. Bíró Zoltán Oroszország szakértő adott elő a Szovjetunió felbomlásáról és a jelenlegi USA-Oroszország kapcsolatokról.  Áprilisban Petschnig Mária Zita közgazdász és Kéri László jogász-politológus összefoglalta a 2020-21 járványidőszak legfontosabb társadalmi, gazdasági és politikai eseményeit. Májusban Kamarás István vallásszociológus volt a vendégünk. Előadásának a címe: József a Bibliában és a művészetben. Júniusban az Olvasókör tagjai egymással beszélgettek: Hogy éltük túl a járványt? címmel. Júliusban a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepre kirándultunk, ahol a Kiscelli Múzeum főigazgató helyettese Csáki Tamás tartott építészettörténeti előadást.  Szeptemberben Spiró György két új könyvéről beszélgetünk: Mikor szabad ölni? és A sajnálatos események c. regényekről. Októberben vendégünk volt Németh György gitáros, aki Bródy János dalokat énekelt és multinacionális cégvezetői tapasztalatairól beszélgetett velünk. Wolf Péter hegedűversenyét meghallgattuk a Campus Művelődési Centrumban és sokat tapsoltunk a zeneszerzőnek és a zenekarnak. Novemberében Závada Pál író két könyvéről beszélgethetünk: Wanderer (A régi Budaörs) és a Hajó a ködben (Weiss Manfréd) c. kötetekről. Decemberi évzáró találkozónkon Bitó Lászlóra emlékeztünk, és közösen megbeszéltük a 2021. évi tevékenységünket, és 2022. évi terveinket.

2022. januárjában jóváhagytunk a Petőfi 200. elnevezésű projektünk tervét, amely eredményinek a publikációjára felkértük Kóra Zsuzsát. Döntöttünk arról is, hogy találkozóinkon megosztjuk egymással olvasmányélményeinket, és folytatjuk az Olvassunk! és Főzzünk! projektünket. Februárban Kóra Zsuzsa bemutatta az általa létrehozott Petőfi 200 blogot, majd tagjaink olvasmányélményeiket adták közre. https://www.youtube.com/channel/UCclfF0MBd771-QYXx7Svzsg . Márciusban Kerékgyártó István olvasta fel kedvelt Petőfi verseit. Kóra Zsuzsa beszámolt a Petőfi 200 projekt előrehaladásáról. Iványi Gábor megköszönte munkánkat egy Dankó utcai rendezvényen, amelyet az Olvassunk és Főzzünk! projekt keretében végeztünk.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3717823029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása